Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen utländsk publik under vinter-OS i Peking – idrottarna måste vara fullt vaccinerade för att undvika karantän

Från 2021
180 medborgarorganisationer kräver en bojkott av vinter-OS i Peking år 2022.
Bildtext Ingen utländsk publik under vinter-OS i Peking.
Bild: EPA-EFE/WU HONG

Biljetter för vinter-OS i Peking kommer bara att säljas till åskådare från fastlands-Kina, berättade internationella olympiska kommittén IOK i onsdags. Dessutom måste ovaccinerade idrottare vara i karantän i tre veckor inför spelen.

De kinesiska arrangörerna har informerat IOK om sina principer för att kunna genomföra "trygga och framgångsrika olympiska och paralympiska spel enligt tidtabellen", sade IOK.

Samtidigt som IOK förstår besvikelsen för de utländska åskådarna välkomnar man beslutet att man åtminstone ger tillträde för de kinesiska supportrarna. Sommar-OS i Tokyo arrangerades helt utan publik på grund av pandemin.

Ovaccinerad idrottare i tre veckors karantän

Idrottarna som kommer till Peking kommer att sättas i en tre veckor lång karantän ifall de inte är fullt vaccinerade. De som vaccinerats kan röra sig fritt inne i "OS-bubblan". Dessutom kommer man att genomföra dagliga coronatester.

Varken IOK eller de kinesiska arrangörerna kräver att idrottarna vaccinerar sig, men flera nationella olympiska kommittéer har beslutat att man endast skickar vaccinerade lagmedlemmar till OS.

Begränsningarna är en försmak av de kinesiska arrangörernas åtgärder för att stoppa smittspridningen. Begränsningarna kommer att presenteras i sin helhet i oktober.

Vinter-OS i Peking inleds den 4 februari.