Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un redo att återupprätta den heta linjen till Sydkorea – storebroder ifrågasätter lillasystern Kim Yo-Jongs beslut?

Från 2021
Uppdaterad 30.09.2021 13:19.
Bild på nordkoreas ledare Kim Jong-un
Bildtext Kim Jong-Un talade inför det nordkoreanska parlamentets Högsta folksamlingens session.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un öppnar upp för möjligheten att återupprätta kontakten med Sydkorea genom den så kallade heta linjen. Det skulle enligt honom kunna ske i oktober, alltså redan inom några dagar. Kim Jong-Uns uttalande står i skarp kontrast till hans yngre syster Kim Yo-Jong som fortsätter med sina häftiga utfall både mot Sydkorea och USA.

Relationerna mellan Nordkorea och Sydkorea försämrades drastiskt i juni i fjol då Nordkorea sprängde den nya sambandsbyrån i gränsstaden Kaesong.

Sambandsbyrån, som i praktiken utgjorde ländernas inofficiella ambassad, förstördes dagen efter att Kim Yo-Jong hade gjort ett aggressivt uttalande om byrån och Sydkorea.

Nordkorea tog ytterligare ett negativt steg ett par månader senare, i augusti år 2020, då Nordkorea stängde den så kallade heta telefonlinjen i protest mot Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövning. Även det beslutet antas ha fattats av Kim Jong-Uns yngre syster, som tros vara kring 33 år gammal.

Moon är bara en papegoja som har fostrats av USA

― Kim Yo Jong

Hennes aggressiva utrikespolitiska uttalanden har fortsatt sedan dess och de har fått stor uppmärksamhet i strängt styrda nordkoreanska medier.

Hennes ställning har stärkts sedan hon återupptogs i det nordkoreanska Arbetarpartiets politbyrå år 2020, och hon fick en klar roll som utrikespolitisk talesman för hennes bror.

Därför är det något överraskande då storebroder Kim Jong-Un plötsligt kommer med ett försonligt uttalande, som verkar strida mot hennes tuffa linje, även om det är behäftat med gamla, kända krav.

Kim Yo-jong (till vänster) i september 2018 under ett möte mellan Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare Kim Jong-un (båda i bakgrunden) i Pyongyang.
Bildtext Kim Jong-Uns yngre syster Kim Yo-Jong har spelat en framträdande roll i alla toppmöten mellan Nord- och Sydkorea. Bilden är från mötet i Pyongyang år 2018.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ett krav för att fredsssamtal kan återupptas är enligt Kim att Sydkorea upphör med sin "fientliga verksamhet" mot Nordkorea. Enligt honom står relationerna mellan länderna nu i ett viktigt vägskäl.

– Bara när det har uppnåtts kan vi sätta oss ned öga mot öga och förklara kriget avslutat, sa Kim i det TV-sända uttalandet.

Kims uttalande är kryptiskt med tanke på att Sydkoreas president Moon Jae-In lämnar presidentposten nästa år, och kampen om hans efterträdare är i full gång i Sydkorea.

Många sydkoreaner undrar om förhandlingstrevarna gentemot Moon är allvarligt menade med tanke på att landet får en ny ledare nästa år och med tanke på att broder och syster Kim verkar leka "snälla kontra elaka polisen" i relationern med Sydkorea.

Inget slut på kriget som började år 1950

Den heta linjen är en direkt kommunikationskanal mellan Nordkoreas och Sydkoreas ledare. Den upprättades år 1972, och har genom årens lopp stängts och återöppnats ett antal gånger.

Tekniskt sett pågår kriget mellan Nord och Sydkorea fortfarande, eftersom inget fredsavtal har förhandlats fram efter att Koreakriget tog slut 1953.

Sydkoreas president Moon Jae-In föreslog ett slut på kriget senast i sitt årliga tal vid FN:s generalförsamling, men Kim Yo-Jong avvisade förslaget ungefär med samma argument som sin storebror.

Sydkoreas president Moon Jae-In föreslog ett formellt fredsavtal med Nordkorea då han talade i FN:s generalförsamling den 21 september i år.
Bildtext Sydkoreas president Moon Jae-In föreslog ett formellt fredsavtal med Nordkorea då han talade i FN:s generalförsamling den 21 september i år.
Bild: EPA-EFE/TIMOTHY A. CLARY / POOL

Det här är redan den nordkoreanska ledningens tredje uttalande riktat till Sydkorea inom loppet av en vecka.

I fredags krävde Kim Yo-Jong att Sydkorea upphör med sin "fientliga politik". I lördags meddelade Kim Yo-Jong plötsligt att Nordkorea ändå kan vara redo för ett nytt toppmöte med Moon Jae-In

Moon har tidigare sagt sig vara redo att återupprätta kontakten när som helst, medan Kim Yo-Jong har svarat med att förlöjliga honom.

– Moon är bara en papegoja som har fostrats av USA, är ett av hennes mest kända uttalanden.

Relationerna till USA har svalnat sedan Trump

Fredsförhandlingarna mellan USA och Nordkorea som återupptogs under president Donald Trumps styre, lades på is för över ett år sedan, men USA:s nya ledning har sagt sig vara villig att återuppta de internationella samtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram.

Den nye presidenten Joe Biden har visat intresse för diplomatiska ansträngningar för att uppnå nedrustningsmål, men han har inte uttryckt någon vilja att lätta på sanktionerna, vilket är ett måste för Nordkorea.

Nordkoreas nyhetsbyrå KCNA gav ut denna bild av det senaste missiltest då nordkoreanerna säger sig ha testat en ny hypersonisk missil som flyger i överljudhastighet.
Bildtext Nordkoreas nyhetsbyrå KCNA gav ut denna bild av det senaste missiltest då nordkoreanerna säger sig ha testat en ny hypersonisk missil som flyger i överljudhastighet.
Bild: EPA-EFE/KCNA

Nordkorea har under hösten utfört missiltest för första gången sedan Bidens tillträde, men Biden verkar inte ha avskräckts utan han har gjort upprepade förhandlingstrevare, som Nordkorea hittills har avvisat.

Nordkorea anklagar Biden för att ha ställt gamla, omöjliga förhandsvillkor för nya samtal och erbjudanden om sanktionslättnader.

– Jag hoppas att de inte orsakar någon stank med sina första åtgärder, konstaterade Kim Yo-Jong då Biden tog över Vita huset.

Nya missiltester oroar, FN:s säkerhetsråd möts

Nordkorea sade sig i går ha testat en ny hypersonisk missil, som kan färdas i överljudshastighet, fem gånger snabbare än ljudet, eller över 6 200 kilometer i timmen.

Sådana missiler är betydligt snabbare och har en lägre flygbana än vanliga ballistiska missiler som har en hög flygbana.

Sydkorea och USA tror att det var frågan om en ballistisk kortdistansmissil, men Nordkorea hävdar att det var en ny typ av missil som kan betraktas som ett strategiskt vapen.

På torsdagen möts FN:s säkerhetsråd för diskussioner om Nordkorea och det senaste missiltestet som enligt tidigare FN-beslut är bannlysta. Mötet är extraordinärt och ordnas på begäran av Storbritannien och Frankrike.

Källor: AP, Reuters, AFP