Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elokapina fortsatte demonstrera under torsdagen i lugna tecken

Från 2021
Uppdaterad 01.10.2021 06:56.
Människor, demonstranter, sitter på Mannerheimvägen.
Bildtext Demonstranterna kommer till en början på torsdagen åtminstone inte att blockera Mannerheimvägen.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Miljöaktiviströrelsen Elokapina fortsatte sin demonstration utanför Riksdagshuset i Helsingfors. Rörelsen samlades på gräsmattan utanför riksdagshuset, inte på Mannerheimvägen.

En handfull människor samlades utanför Riksdagshuset klockan 12. Trafiken på Mannerheimvägen löpte som vanligt.

Enligt Helsingforspolisen hade torsdagens demonstrationer gått lungt till då de avslutades för dagen klockan 22. Polisen uppskattade att omkring 40–50 demonstranter hade samlats.

Personer ställer fram bord och stolar på en gräsplätt framför riksdagshuset.
Bildtext Demonstranterna slår sig ner utanför Riksdagshuset.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Rörelsen säger till nyhetsbyrån STT att man fortsätter demonstrera tills regeringen utlyser nödläge för klimatet. Lauri Autere, medierepresentant för Elokapina, uppger att man inte planerar blockera Mannerheimvägen på torsdagen.

I stället samlas gruppen mellan Riksdagshuset och Mannerheimvägen från och med klockan 12.

– Demonstrationen börjar åtminstone inte på Mannerheimvägen. Om en sådan expansion sker, tar vi kontakt med polisen, säger Autere.

Åtminstone 400 på plats på onsdagen

Autere hoppades att de politiker som bjöds in till evenemanget också skulle komma dit under torsdagen. Enligt honom var onsdagens samling den största i sitt slag.

– Enligt mina beräkningar var åtminstone 400 av våra egna på plats. Vi fick vårt budskap igenom och vi gjorde det klart att höstupproret har börjat, säger Autere.

Enligt Autere hade majoriteten av de 141 människor som greps i samband med demonstrationen på onsdagskvällen släppts tidigt på torsdag morgon. De som greps följde inte polisens uppmaning att lämna platsen.

Autere poängterar att Elokapina inte är en våldsam rörelse och att våld inte hör hemma i deras demonstrationer.

Artikeln uppdaterades 1.10. kl. 6.53 med uppgifter om att torsdagens demonstrationer hade avslutats och gått lugnt till.