Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En ny, unik karttjänst ska lyfta kulturen i Åboland - klicka dig fram till musiker och författare

Från 2021
Augustinatten/publik
Bild: Jakob Granfors

Vilka musiker är aktiva i Pargas? Finns det låtar som handlar om Själö? Vad heter författarna som kommer från Dalsbruk?

Att få svar på de frågorna ska nu vara lättare än någonsin. Information om musik och litteratur som har koppling till Åboland ska nämligen samlas på en unik karta på webben: Kulturkartan i Åboland.

Hitta rätt med hjälp av kartan

I praktiken handlar det om att vem som helst kan klicka in sig på en webbplats där en karta visar Åboland och den sydvästra skärgården. På kartan finns olika markörer och den som klickar på markören får fram mer information.

Till exempel kan man få information om musiker som har koppling till just den geografiska platsen eller om böcker som handlar om det stället.

Den nya tjänsten som ska sätta fokus på åboländska artister och författare kallas alltså Kulturkartan. Öppna en länk till Kulturkartan här.

– Tanken är att det ska bli ett slags skyltfönster för den åboländska musiken och för åboländska författare, säger Pargasbon Mats Prost som är mångsysslare inom musik och kultur och jobbar med projektet.

Regionen har mängder av musik och litteratur som inte alltid får den uppmärksamhet som de är värda.

– De åboländska musikerna hamnar ibland lite i skymundan för att vi är så få. Men det finns mycket bra musik och musiker i Åboland som vi vill ge synlighet. Kartan är en informationscentral så att man lätt kan gå in och få exempel på det som produceras. Det här är ett sätt att lyfta fram kulturen, säger Prost.

Utöver själva Google-kartan med markörer kommer litteraturen och musiken också att ha egna webbplatser med ännu mer information, som musikvideor, podcaster och länkar till artisternas egna webbplatser.

Litteraturens plattform heter Litteraturstigen och har precis blivit klar.

Musikernas plattform blir klar våren 2022 och ska heta Musikvågen.

Blir ett lyft för åboländska musiker och författare

Kulturkartan är som bäst under uppbyggnad och fylls på hela tiden med mer information. Musiker kan själva vara aktiva och bidra till mer innehåll genom att skicka information om sig själva och sin musik till musikvagenaboland@gmail.com.

– Vi hoppas att många ska höra av sig så att vi får mycket mer information till kartan, säger Prost.

För tillfället är det alltså åboländsk litteratur och musik som det gäller, men tanken finns att utveckla konceptet ännu mer.

– I framtiden kanske Kulturkartan också kan erbjuda information om teater, dans och andra kulturgrenar?

Kulturkartan kunde också utvecklas från att nu vara en virtuell karta på webben till att bli en fysisk kulturstig ute i naturen.

– Uppe på Hundbanans utsiktsplats kunde man ta fram kartan och klicka på markören där och höra musik av Status Quo som har spelat nere i kalkgruvan. I Centralparken kunde man få se en musikvideo som gruppen She's leaving home har spelat in i parken, säger Prost.

Lanseringfesten för Kulturkartan kommer att strömmas live av Pargas stad på torsdag kväll den 30 september på Youtube och kan ses här med början klockan 17.00.

Arrangörer är Åbolands litteraturförening, Musikföreningen Riff och Pargas stads kulturavdelning.

Diskussion om artikeln