Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland första landet i Europa att börja vaccinera pälsdjur mot coronaviruset

Från 2021
En vit mink tittar nyfiket in i kameran bakom ett galler.
Bildtext Av pälsdjuren har åtminstone minkarna och finnsjubbarna konstaterats vara mottagliga för coronaviruset.
Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Livsmedelsverket har godkänt det finländska coronavirusvaccinet FurcoVac utvecklat för pälsdjur. Vaccinet får inte säljas, men kan från och med nu ges till minkar på pälsfarmerna i Finland.

Pälsnäringen i Finland är enligt Finlands pälsdjursuppfödares förbund Fifur den första aktören i EU som fått lov att börja vaccinera djur mot coronaviruset.

Vaccinet har tagits fram av en forskargrupp vid Helsingfors universitet som påbörjade arbetet ifjol. Vaccinet har testats både i laboratorier i Helsingfors och på minkar på en gård i Kannus i Mellersta Österbotten.

Vaccinet är experimentellt och har enbart beviljats användningstillstånd och får därmed inte säljas.

Finländska minkar har hittills undvikit coronasmitta

Av pälsdjuren har åtminstone minkarna och finnsjubbarna konstaterats vara mottagliga för coronaviruset. Inte ett enda djur på de finländska minkfarmerna har ändå hittills smittats av covid-19.

I Danmark däremot har miljontals minkar avlivats på grund av coronaviruset. Landets hälsomyndigheter var oroliga för att viruset skulle smitta från djuren till människor. Både i Danmark och i Sverige är det dessutom för tillfället förbjudet att para minkar för att minska risken för coronasmitta.

Minkfarmerna i EU måste fram till mars 2022 regelbundet utföra coronatest på sina djur för att hindra nya virusutbrott.