Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Rättspsykologen Julia Korkman: Ungdomsbrottsligheten är på rekordlåg nivå

Från 2021
Uppdaterad 03.10.2021 14:55.
Julia sitter och småler rakt in i kameran.
Bildtext Rättsdocenten Julia Korkman gästar programmet En Önskan.
Bild: Dan Gustafsson, Parad Media

Den senaste tiden har man kunnat läsa många rafflande rubriker om ungdomsbrottsligheten. Men ungdomsbrottsligheten har minskat över ett längre tidsperspektiv. Det här berättar rättspsykolog Julia Korkman i programmet En önskan.

Rapportering om våld och brott bland barn och ungdomar skakar om samhället. Speciellt de enskilda fallen väcker ofta starka känslor och leder till diskussion om vad som kunde göras bättre. 

– Att de här fallen väcker starka känslor är tecken på ett någorlunda sunt samhälle, för det är klart att det är ett misslyckande från samhällets sida om barn far illa.

Julia Korkman gästar veckans avsnitt av En Önskan. I programmet talar hon om sin karriär som rättspsykolog, om barn- och ungdomsbrottslighet samt om sin kärlek till musiken som är en stor del av hennes liv. - Spela upp på Arenan

Julia Korkman vill ändå poängtera att de enskilda fallen är väldigt ovanliga och att brottsligheten bland barn och ungdomar har minskat.

– Om man ser mera långsiktigt på statistik av och hur ofta unga begår våldsbrott, eller hur ofta barn blir utsatta för våldsbrott, så har vi haft en fantastisk utveckling i Finland.

Hon hänvisar bland annat till den senaste rapporten om ungdomsbrottslighet i Finland där det redogjordes att ungdomsbrottsligheten har hållits på en rekordlåg nivå och brott mot barn har minskat sedan 30 år tillbaka.

En liten grupp ungdomar begår allt fler brott

I den senaste rapporten med statistik från 2020 hade våldsbrott hos ungdomar inte längre minskat från 2016, men hållits på ungefär samma nivå. Dock finns det en liten grupp ungdomar som mår väldigt illa och som begår allt fler och allvarligare brott. 

– Dessa bör vi fästa uppmärksamhet vid och försöka stödja så tidigt som möjligt, säger Korkman.

Hon påpekar också att de ungdomar som gör sig skyldiga till brott ofta själva har varit offer.

Den positiva utvecklingen når inte över nyhetströskeln

Julia Korkman och programledaren Ira Hammermann sitter i varsin fåtölj i ett konstgalleri och småler in i kameran.
Bildtext Julia Korkman tillsammans med programledaren Ira Hammermann.
Bild: Dan Gustafsson, Parad Media

Då det kommer till medierapporteringen kring de enskilda fallen så förhåller sig Julia mera restriktivt till vad som borde publiceras för allmänheten. 

– Jag vill inte förringa hur allvarliga de enskilda fallen är och tycker att det är viktigt att de skapar diskussion. Men man kan fundera på i vilken mån alla detaljer måste vara ute och på vilket sätt för det samhället vidare.

Den långsamma utvecklingen får inte samma medieuppmärksamhet som enskilda grova brott. 

Julia tänker också att det kan vara jobbigt för barn och ungdomar att se de här nyheterna där alla detaljer är offentliggjorda.

– En mycket långsam förändring har inget rafflande nyhetsvärde. Däremot kan man i detalj läsa om alla hur Vilja Erikas föräldrar har torterat henne, säger Julia och hänvisar till fallet från 2012 där en 8-årig flicka blev mördad av sin styvmamma och pappa.

En svartvit bild på Claes Anderson tillsammans med Julia Korkman. De står bredvid varandra och med armarna över varandras axlar.
Bildtext Julia Korkman var god vän med psykiatern och poeten Claes Andersson, som hon brukade musicera med. Hans betydelse för det finska samhället var omfattande, både inom kulturfältet och t.ex. i samband med Novemberrörelsen som kom att leda till omfattande reformer av t.ex fångvårdspolitiken.
Bild: Privat

Rättspsykologen Julia Korkman har en docentur från Helsingfors universitet. Nu är hon anställd som projektforskare vid Åbo Akademi, där hon leder några större forskningsprojekt bland annat om asylprocesser, utvärdering av vittnen i rättsprocesser och hur rättsprocesserna kan utvecklas för sexualbrotts- och våldoffer - i synnerhet barn och ungdomar. 

Hon har också en tjänst vid HUS rättspsykologiska enhet för barn och ungdomar och i flera år jobbade hon med att intervjua barn vid brottsutredningar. Från den tjänsten arbetar hon för närvarande som sakkunnig i Barnahusprojektet, som koordineras av THL och vars målsättning är att främja situationen för barn som utsatts för våld.

Julia Korkman är gäst i En önskan som visas på söndagen den 3.10 kl. 19 på Yle Fem. Du hittar också avsnittet på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan