Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu avskaffas också restaurangrestriktionerna – dans och karaoke inte längre förbjudet

Uppdaterad 30.09.2021 14:11.
mousserande vin i glas.
Bildtext Restaurangerna får hålla öppet en timme längre, alltså till klockan ett på natten.

Regeringen har plötsligt ändrat åsikt då det kommer till coronarestriktionerna som gäller krogar och restauranger. Från och med i morgon kan krogbesökarna till exempel ta en svängom på dansgolvet igen.

Regeringspartierna har kommit överens om att luckra upp restaurangbegränsningar i landskap som befinner sig i den tredje coronafasen, samhällsspridningsfasen.

Restaurangerna får hålla öppet en timme längre, alltså till klockan ett på natten. Dessutom tas dans- och karaokeförbudet bort och utomhus behöver kunderna inte längre ha en egen sittplats.

I landskap som är i accelereringsfasen försvinner alla restriktioner som gäller restauranger, förutom hygienbestämmelserna om att till exempel erbjuda kunderna handsprit.

De nya reglerna bekräftas bland annat av familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på Twitter. De gäller från och med i morgon, den första oktober.

Reglerna har ansetts vara orättvisa

Social- och hälsovårdsministeriet var till en början inte berett att avskaffa restaurangrestriktionerna. Ministeriet ville vänta till att vaccintäckningen nått 80 procent. För tillfället har kring 70 procent av finländarna över 12 år fått två doser coronavaccin.

Restaurangbegränsningarna har fått kritik för att vara orättvisa speciellt eftersom Nyland, som är i spridningsfasen, tillåter stora sammankomster från och med den 1 oktober.

Vid restaurangförbundet Mara och servicefacket Pam har röster också höjts för att restaurangrestriktionerna skulle strida mot lagen. Intresseorganisationerna anser att restriktionerna inte varit i proportion till coronaläget i landet.

Det är regeringen som bestämmer om restaurangrestriktionerna medan regionförvaltningsverket har hand om sammankomstreglerna.

THL rekommenderar fortsatta restriktioner

Regeringen väljer att luckra upp restaurangrestriktionerna trots att Institutet för hälsa och välfärd (THL) fortfarande anser att reglerna borde gälla.

I ett utlåtande från myndigheten som Yle fått ta del av konstateras det att människor riskerar coronasmittas speciellt på ställen som serverar alkohol.

Enligt THL är vaccintäckningen bland krogarnas största kundbas, unga vuxna och personer i medelåldern, fortfarande låg. För tillfället insjuknar speciellt 20-49 åringar som inte vaccinerat sig.