Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrikes expresident Sarkozy dömd till fängelse igen – får avtjäna sitt straff i husarrest

Från 2021
Sarkozy själv var inte på plats i domstolen i Paris på torsdagen.
Bildtext Sarkozy själv var inte på plats i domstolen i Paris på torsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

En domstol i Paris dömde på torsdagen Nicolas Sarkozy skyldig till olaglig kampanjfinansiering, i samband med hans misslyckade återvalskampanj 2012. Straffet blev ett års fängelse, som han får avtjäna i sitt hem med fotboja. Det här är hans andra fängelsestraff i år.

Bygmalion-affären kallas den härva som dagens dom mot Sarkozy härrör sig till. Bygmalion hette den pr-firma som skötte Sarkozys valkampanj 2012, där han misslyckades med att bli återvald till Frankrikes president.

13 andra personer, både från Bygmalion och från Sarkozys republikanska parti står också åtalade för olika brott i samband med kampanjen.

Sarkozy stod åtalad för att ha spenderat nästan dubbelt mer än vad fransk lag tillåter, bland annat på stora valmöten i amerikansk stil, under kampanjen. Sarkozys kampanj kom att kosta 42,8 miljoner euro, då gränsen egentligen hade gått vid 22,5 miljoner.

Det ska också ha använts olika bokföringstrick för att dölja konstnaderna.

Sarkozy har hävdat att han inte hann ägna sig åt kampanjlogistiken och att han inte var medveten om hur pengarna användes i samband med kampanjen. Enligt domstolen var Sarkozy medveten om utgiftstaket och informerades också om överskridningarna.

Årets andra fängelsestraffet för Sarkozy

I mars i år dömdes Sarkozy till tre års fängelse, varav ett år ovillkorligt, för korruptionsbrott.

Enligt det åtalet hade Sarkozy erbjudit domaren Gilbert Azibert ett välavlönat jobb i Monaco i utbyte mot hemligstämplad information om den så kallade Bettencourt-utredningen.

Utredningen i fråga handlade om misstankar att Sarkozy mottagit olagliga bidrag av L’Oreal-arvtagerskan Liliane Bettencourt för sin valkampanj 2007.

Sarkozy blev då den första franska presidenten som dömdes till ovillkorligt fängelsestraff. Expresident Jacques Chirac dömdes också till fängelse för korruption, men den domen var villkorlig.

Efter domen i mars har Sarkozy burit fotboja i väntan på att hans överklagande avgörs. Han väntas överklaga också dagens dom.

Källor: AFP, AP, Yle