Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas nya skolcenter blir nästan två miljoner euro dyrare än beräknat – tidtabellen kan också förlängas

Från 2021
Uppdaterad 30.09.2021 16:29.
En vit vägskylt med texten Skolcenter Koulukeskus, och en brun skylt med texten Pargas hembygdsmuseum, i en vägkorsning med en skolbyggnad i bakgrunden.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Politikerna i Pargas får ta del av ett reviderat budgetförslag för skolcentret på stadsstyrelsens möte på måndag. Slutnotan för projektet ser nu ut att bli kring tio procent dyrare än väntat och nu krävs det snabba beslut för att kostnaderna inte ska öka ytterligare.

Den klart största orsaken till prisstegringen är att priset på råvaror har stigit markant det senaste året. Bland annat har virkespriserna och priset på exempelvis metallprodukter aldrig någonsin tidigare varit så här höga visar statistik från byggbranschen.

Enligt föredragningen krävs det nu också snabba beslut av politikerna för att förhindra ytterligare kostnadsökningar. Projektets budgetfinansiering måste fastställas i brådskande ordning, eftersom leveranstiderna på marknaden förändras snabbt i en kritisk riktning.

En man som sitter vid ett skrivbord.
Bildtext Pargas stads fastighetschef är inte överraskad att byggpriserna stiger.
Bild: Carmela Johansson/Yle

– Det är tyvärr så att prisnivåerna är på väg upp på kort sikt men kan kanske sedan stabilisera sig och rentav sjunka, men i ett långt perspektiv förväntas priserna förbli höga, säger Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl. Vi förväntade oss nog att priserna skulle stiga, men det är förstås alltid en tråkig utveckling.

Stort behov av nya fastigheter

Pihl hoppas på mod bland politikerna, för nu krävs det att de fattar svåra beslut för framtiden.

– Fastighetsbehovet har inte försvunnit någonstans och finns fortfarande, men priset stiger och desto längre vi väntar så påverkar det också tidtabellen och priserna, säger Pihl. Jag hoppas att politikerna inser faktum och väljer att visa grönt ljus för en fortsättning för projektet.

Pihl får medhåll av stadsdirektör Patrik Nygrén som säger till Yle Åboland att läget är svårt.

– Vi är tvungna att presentera en budgetöverskridning till politikerna på måndagens stadsstyrelsemöte, säger Nygrén. Men jag hoppas att man ändå kan godkänna att projektet får fortsätta.

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén
Bildtext Stadsdirektör Patrik Nygrén hoppas att politikerna kan godkänna skolcentrets budgetöverskridning.
Bild: Yle/Daniel Korpela

Enligt Nygrén har stadens skolväsende en akut fastighetsbrist och att nu dra i handbromsen skulle vara en mycket tråkig utveckling.

– Att inte bygga är inte ett realistiskt alternativ, säger Nygrén. Staden ska se över sin fastighetsmassa, men stadens behov av nya moderna utrymmen har inte försvunnit utan har snarare ökat.

Karta över Pargas skolcenter
Bildtext Så här är det tänkt att det nya skolcentret ska se ut då allt är klart.

Byggtidtabellen kan också påverkas

Förutom att priserna på råvaror nu är höga råder det också brist på vissa sorters material. Det här kan förlänga tidtabellen för skolcenterbygget och tidsplanen har nu anpassats för att motsvara de långa leveranstiderna.

Byggnaderna beräknas nu stå klara i augusti 2023 och hela skolcenterprojektet ska vara klart i maj 2024.

För att klara av att ro projektet i hamn får politikerna på måndagen diskutera ifall anslaget för projektet kan ökas till totalt 21,8 miljoner euro.

– Vårt uppdrag som byggherre blir att hålla i hela projektet så att budgeten inte överskrids, säger Pihl. Tilläggsumman på nästan två miljoner euro är stor, men i relation till hela budgeten är det knappt tio procent.

Pihl hoppas att staden genom andra lösningar, exempelvis leasing av möbler kan få ner kostnaderna på lång sikt vilket skulle inverka positivt på helhetsbudgeten.

Diskussion om artikeln