Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Efter en benskada fick Alina Torbunova tänka om - valde it framför tävlingsdansen

Från 2021
Uppdaterad 18.10.2021 10:17.
Programmet är inte längre tillgängligt
Efter en benskada fick Alina Torbunova tänka om - valde IT framom tävlingsdansen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter flera år av proffsdans, började Alina Torbunova studera it på svenska vid Åbo Akademi. Hon trivs i Åbo och vill bo kvar i staden.

Alina Torbunova utbildade sig till danspedagog från S:t Petersburgs University of Humanities and Social Science år 2013 och har haft stora framgångar i olika danstävlingar i sin hemstad. För några år sedan ville hon lära sig svenska och åkte som au pair till Stockholm för ett par år, där hon sedan också studerade svenska.

Småningom mognade beslutet att hon ville satsa på något helt nytt. Hon fick reda på att man kan studera informationsteknik på svenska vid Åbo Akademi, sökte och blev antagen.

Alina Torbunova sitter vid e dator
Bildtext Alina Torbunova jobbar vid sidan av sina studier vid ÅA som projektassistent, danslärare och vikarierar också på Kårkulla.
Bild: Maud Stolpe/Yle

- Jag behövde flera år för att komma fram till det här beslutet. Jag har gått i matematisk klass i skolan och matematiken är också en stor del av mig. En annan orsak är att då man jobbar med dans och motion betyder den egna hälsan så mycket. För några år sedan skadade jag benet och då kunde jag inte jobba på ett tag. Det är också viktigt att jag kan använda olika sidor av mig själv.

Vidare upplever Alina Torbunova att informationsteknik är en utmanande bransch som på alla sätt verkar ha framtiden för sig.

Visst finns det stunder då jag saknar tävlingsdansen

Under sina år som dansare, arbetade Alina Torbunova också som danspedagog och koreograf, både i Ryssland och Sverige, och med både vuxna och barn. Hon har också tävlat i dans på internationell nivå i Ryssland och vann bland annat S:t Petersburgs mästerskap i latinodanser 2009.

- Visst finns det stunder då jag saknar tävlingsdansen, men de kommer inte så ofta. Det jag kanske saknar mest är att få dansa på scen.

Alina Torbunova sitter i spagat i ett dansnummer
Bildtext Latinodans står Alina Torbunovas hjärta nära.
Bild: Maud Stolpe/Yle

I dag leder Alina Torbunova dans- och motionskurser vid Åbo Arbis. Dessutom ställer hon upp som motionsinstruktör vid ett gym och hoppar då och då in som vårdbiträde på Kårkulla.

Det gäller bara att organisera sin tid så man hinner med allt

En annan orsak till att Alina Torbunova håller sig sysselsatt är att hon som utlänning inte kan få vare sig studielån eller bostadsbidrag. Att studera på heltid och dessutom sköta flera jobb vid sidan om kräver en hel del organisationsförmåga.

Alina Torbunova sitter i ett café
Bildtext En av Alina Torbunovas arbetsplatser är arbis i Åbo.
Bild: Maud Stolpe/Yle

- Det är inte helt lätt att vara upptagen hela tiden och göra många olika saker, men det inspirerar mig att hålla mig organiserad och syssla med många olika aktiviteter. Ibland kan jag ha lite fritid och göra någonting roligt.

Vill stanna i Åbo

Efter tre år i Åbo tycker sig Alina Torbunova inte tänka så mycket på olikheter mellan Finland och Ryssland.

- Det jag kanske reagerade på lite i början var att det inte var helt lätt att komma i kontakt med människor. Jag kunde känna mig rätt osynlig, men nu har jag vant mig.

Danspedagogen Alina från S:t Petersburg studerar IT i Åbo

11:35

Skillnaderna mellan Åbo och S:t Petersburg väger till fördel för Åbo speciellt då det gäller avstånden.

- Här kan jag ta mig nästan vart som helst utan att behöva använda buss. Då man rör sig i S:t Petersburg måste man alltid räkna med att det tar tid att komma från en plats till en annan. Speciellt trevligt är det att naturen är så nära och att det är så lätt att ta sig ner till åstranden eller till någon park.

Diskussion om artikeln