Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk kanal raderades – nu hotar Ryssland blockera hela Youtube

Från 2021
En webbkamera. I bakgrunden syns Youtubes logo.
Bildtext Youtube beslutade att radera den ryska nyhetskanalen RT:s material.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryssland hotar med motåtgärder mot Youtube och tyska medier efter att mediejätten raderat den ryska statliga nyhetskanalen RT:s tyskspråkiga konton. Youtube uppger att RT brutit mot bolagets regler för falsk information om coronapandemin.

Youtube beslutade att radera RT:s tyskspråkiga kanal efter att det ryska mediebolaget kringgått en veckolång avstängning genom att utnyttja en annan kanal. Den tillfälliga avstängningen kom efter att RT publicerat osanna uppgifter om coronavaccin, uppger Youtube.

Ryska myndigheter har reagerat häftigt på beslutet. Rysslands övervakningsmyndighet för medier, Roskomnadzor, hotar att blockera Youtube i Ryssland om bolaget inte ändrar sitt beslut.

Kremls talesman Dmitrij Peskov reagerade på Youtubes åtgärd med att säga att ryska myndigheter ska ha nolltolerans för vad han kallar för censur.

Kremls talesman Dmitrij Peskov ler mot kameran.
Bildtext Kremls talesman Dmitrij Peskov kallar Youtubes beslut för censur.
Bild: Shamil Zhumatov / EPA

Informationsaggression

Det ryska utrikesministeriet anklagar Youtube för en ”informationsaggression som saknar motstycke”.

Ministeriet uppger att Ryssland förbereder möjliga motåtgärder mot Youtube och tyska medier.

– Incidentens art, vilken helt uppfyller logiken i det informationskrig som utlysts mot Ryssland, gör att symmetriska motåtgärder mot tyska medier i Ryssland inte bara är rättfärdigade utan också nödvändiga, uppger ministeriet i ett pressmeddelande.

Kräver åtgärder mot tyska kanaler

RT:s inflytelserika chefredaktör Margarita Simonjan – som uppges vara en nära vän till president Vladimir Putin – skriver på sociala medier att hon ser fram emot att Ryssland förbjuder Deutsche Welle och andra tyska massmedier.

RT:s chefredaktör Margarita Simonjan sitter på en soffa.
Bildtext Margarita Simonjan, chefredaktör för RT, vill se hårda tag mot tyska medier.
Bild: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Tyskland tillbakavisar de ryska anklagelserna om att den tyska regeringen spelat en roll i Youtubes beslut.

– Det är ett beslut från Youtube, som grundar sig på Youtubes regler. Det är inte en åtgärd som tagits av den tyska regeringen eller någon annan tysk myndighetsorganisation, säger den tyska regeringstalesmannen Steffen Seibert.

Vill växa i Tyskland

Youtubes beslut att stoppa RT:s tyskspråkiga kanal kommer samtidigt som det ryska mediebolaget strävar efter att växa på den tyska marknaden.

Bolaget planerar att bygga ett stort tv-center i Berlin för att börja skapa och sända tyskspråkiga program.

Det största hindret för planen är att RT saknar sändningslicens i Tyskland. Licensen krävs av alla mediebolag som vill sända program över hela Tyskland.

RT:s rykte i Tyskland är inte det bästa och kanalen har anklagats för att sprida falsk eller osakligt vinklad information om bland annat coronapandemin.

Enligt myndigheter i Berlin har RT hittills inte lämnat in någon ansökan om en sändningslicens.

Misslyckande i Luxemburg

RT gjorde nyligen ett försök att lösa problemet genom att ansöka om en licens för satellitsändningar till Tyskland av myndigheterna i Luxemburg.

En bild av första sidan på tv-kanalen och nyhetssajten RT, med texten "Question more" som slogan som syns uppe till vänster.
Bildtext RT har nyhetsportaler på bland annat engelska.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Myndigheterna i Luxemburg avvisade ansökan med motiveringen att de saknar mandat att besluta i frågan eftersom RT vill sända i Tyskland och bolagets tyska kanal skulle arbeta från Berlin.

Plattformjättar pressas

Internet har hittills varit relativt censurfritt i Ryssland. Ryska myndigheter har inte försökt sig på att skapa en brandmur mot utlandet i stil med den som Kina infört för att begränsa kinesers tillgång till utländsk information.

Men under det senaste året har de ryska myndigheterna trappat upp trycket på de internationella plattformjättarna. Den ryska staten vill öka sin suveränitet över de ryska segmenten av internet.

Rysk lag ger övervakningsmyndigheten Roskomnadzor breda befogenheter att ingripa mot aktörer som bryter mot rysk lag. Myndigheten har upprepade gånger krävt att de utländska plattformjättarna avlägsnar material som anses bryta mot rysk lag.

Under dumavalet tidigare i september vek sig Google och Apple och tog ned den ryska oppositionens app för smart röstande.

Klar upptrappning

Men kraven slutade inte där. På torsdagen hotade Roskomnadzor Facebook med böter på upp till 10 procent av bolagets årliga omsättning i Ryssland om plattformen inte avlägsnar lagstridigt material.

Enligt den ryska dagstidningen Vedomosti har Roskomnadzor inlett sammanlagt 19 utredningar mot Facebook. En rad liknande processer pågår också mot Youtube.

Myndigheten har också bötfällt Twitter och saktat ned tjänstens hastighet i Ryssland som straff för lagstridigt innehåll.

Om de ryska myndigheterna verkställer sitt hot att helt blockera Youtube i Ryssland blir det en tydlig upptrappning i försöken att styra vilket innehåll ryska medborgare ska kunna se på internet.

Källor: Reuters, DW, BBC, Al-Jazeera, Politico, SZ.de