Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Oenig nämnd beviljade Raseborgs stad undantagslov att riva skyddad träbyggnad i Bromarv

Från 2021
En skylt som visat var Bromarv skola och daghem finns.
Bildtext Den skyddade ekonomibyggnaden ligger bakom skolhuset i Bromarv.
Bild: Marica Hildén / Yle

En skyddad byggnad på skolgården i Bromarv kyrkby får rivas. Planläggningsnämnden i Raseborg beviljade undantagslov efter omröstning i onsdags (29.9).

Det är Raseborgs stad som äger den röda avlånga gamla ekonomibyggnaden i trä som ligger bakom skolhuset. Stadens tekniska avdelning hade ansökt om tillstånd att få riva byggnaden som är i dåligt skick.

I stadens egen rätt så färska delgeneralplanen för Bromarv betecknas byggnaden som byggnads- eller kulturhistoriskt värdefull. Den är sr-märkt och ska enligt planen inte få rivas.

Västra Nylands museum motsatte sig ett rivningstillstånd i ett utlåtande till staden. En orsak är att byggnaden berikar miljön i Bromarv kyrkby.

Stadsarkitekt Johanna Backas föreslog att planläggningsnämnden inte skulle bevilja undantagslovet och att byggnaden inte skulle få rivas.

Jämn omröstning - ordföranden kritisk

Då nämnden behandlade ärendet föreslog Michael Nyberg (SFP) att nämnden skulle bevilja undantagslovet eftersom staden inte behöver byggnaden för egen del. Andra motiveringar var att byggnaden är i tekniskt dåligt skick och att stadens ekonomiska situation är utmanande.

Nybergs förslag vann omröstningen med 3-2. För utom Nyberg själv röstade Kaj Grönqvist (SFP) och Jonas Wasiljeff (SDP) för undantagslovet. Nämndens ordförande Sven Holmberg (SFP) och Ira Donner (Gröna) röstade mot att undantagslovet beviljas. Isak Wilander (Saml) avstod från att rösta och Ragna-Lise Karlsson (SFP) anmälde jäv eftersom hon är granne med byggnaden. Kerstin Ilander (SFP) och Ilta Hämäläinen (SDP) var inte närvarande på mötet.

Nämndens ordförande Sven Holmberg är rädd att de här kan bli ett prejudikat och betonar att staden borde föregå med gott exempel eftersom alla måste behandlas lika.

– Om någon privatperson ansöker om ett liknande undantagslov kan det vara svårt för staden att säga nej.