Undersökning bekräftar: Fler coronafall bland personer med främmande språk som modersmål
Personer som inte talar finska, svenska eller samiska som modersmål har drabbats oftare av covid-19 än resten av befolkningen. Dödligheten i de här grupperna är ändå inte högre. Det visar en ny undersökning som gjorts av HUS och Helsingfors universitet.
Forskarna analyserade närmare 125 000 personer som tog coronatest i HUS-området under våren och sommaren 2020, utgående från deras modersmål.
Det visade sig att personer med främmande språk som modersmål testade sig i ungefär hälften så låg grad som andra. Samtidigt konstaterades ändå 64 procent fler infektioner i de här grupperna, i förhållande till befolkningsmängden.
Även andelen positiva coronatest var högre bland dem med ett främmande språk som modersmål.
Lägre dödlighet
Trots att fallen av coronasmitta var relativt sett fler bland dem med främmande språk som modersmål, var dödligheten inte högre.
Av dem som talade finska, svenska eller samiska som modersmål avled åtta procent inom 90 dagar efter det positiva testet. Bland dem med främmande språk som modersmål var motsvarande siffra en procent.
Det här förklaras av att den här gruppen bestod av yngre personer.
Jämför man personer över 65 år, finns det ingen skillnad i dödligheten mellan språkgrupperna.
Coronaviruset sprider sig bland Åbobor med främmande språk som modersmål – orsaken kan vara den sociala samvaron och de stora familjerna
Föreningarna har jobbat hårt för att nå alla Åbobor.
Mångsidig kommunikation behövs
I ett pressmeddelande från HUS konstaterar man att resultaten pekar på utmaningar för vårdsystemet.
Det har varit svårt att få personer med främmande språk som modersmål att ta ett test i tid, heter det.
HUS infektionsläkare Ville Holmberg konstaterar att det behövs tillräckliga tolkningstjänster både vid smittspårningen och på sjukhusen.
Vidare konstaterar han att det nu är särskilt viktigt att personer med främmande språk som modersmål vaccinerar sig i tillräckligt hög grad. Det här i och med att incidensen i de här grupperna är högre än bland befolkningen i genomsnitt.
För att det ska lyckas, krävs mångsidig kommunikation på flera språk och att det finns vaccinationspunkter nära människorna, säger Holmberg.
Undersökningen har publicerats i den medicinska tidningen Clinical Microbiology and Infection.