Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

MGP 2021: Startfältet för det femtonde MGP-året – här är alla låtar, artister och dansare!

Från 2021
Alla medverkande i MGP 2021
Bildtext Alla artister och dansare tillsammans med programledarna Jontti och Anna-Karin i MGP 2021.
Bild: Jaakko Vuorenmaa/Yle

Det är bara en vecka till final! Lär känna artisterna som har skrivit sina låtar själva. Lyssna på låtarna och hitta din favorit. Vem blir den femtonde att ta hem segern i MGP?

Finalen i MGP hålls lördag 9.10.2021 kl. 18.00

Då ser vi 10 artister som uppträder med låtarna de skrivit själva. Den direktsända finalen kan ses på Yle Arenan och Yle Fem.

Vi håller tummarna för att alla klarar sig bra i direktsändningen, där det gäller att behärska sångröst, koreografi, scennärvaro och inte minst nervositeten.

Vinnaren utses genom sms-röstning under finalsändningen, där tittarna har halva makten. Den andra halvan av makten ligger hos juryn på plats.

Här får du veta mer om artisterna

Förutom att alla artister skriver sina låtar själva, spelar in den och filar på sina finaluppträdanden, gäller det också att kunna var med på olika intervjuer som de ställs inför, att bli van vid kameror och mikrofoner. Här lär du känna alla lite bättre via en del av intervjuerna de haft hittills.

I showen medverkar också dansare

Dansarna har sökts med och valts ut genom projektet Make Your Move, arrangerat av Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU. De har övat på sina koreografier, gjorda av koreograf Jessica Öller som ser över helheten i alla nummer. I år finns det också en ny koreograf med i bilden, Laura Lindstedt.

MGP dansarna poserar
Bildtext Dansarna i MGP 2021.
Bild: Jaakko Vuorenmaa/Yle

Årets dansare är mellan 11 och 15 år gamla, de kommer från olika orter och är specialiserade inom olika dansstilar. Konkurrensen att komma med har varit stor och de här är alla duktiga dansare. Dansarna deltar i flera artisters dansnummer, dessutom har dansgruppen ett eget nummer som de ska framföra.

Här är dansarna i MGP 2021! - Spela upp på Arenan

Dansarna

Laura Lillas, 15 år, Nykarleby

Oliver Brandt, 13 år, Esbo

Nadya Mattson, 14 år, Esbo

Moa Gripenberg, 15 år, Jakobstad

Minea Harrikari, 14 år, Helsingfors

Elin Wiklund, 11 år, Jakobstad

Sienna Bailey, 11 år, Esbo

Sofina Björk, 11 år, Grankulla

Emmi Kanerva, 12 år, S:t Karins

Alina Reinikainen, 14 år, Åbo

Se dansarna i intervjuer tillsammans med Kurry, som var en av artisterna i MGP 2020

Moa, Laura och Alina. - Spela upp på Arenan
Nadya och Minea. - Spela upp på Arenan
Sofina, Elin och Emmi. - Spela upp på Arenan

Det här är MGP

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8–15-åringar. Tävlingen produceras i samarbete med Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Svenska Yle.

MGP har jubileumsår i år. Det är femtonde gången vi ser MGP, vilket betyder att vi har haft 150 låtar som varit skrivna av artisterna själva. Alla låtar finns nu samlade på Yle Arenan.

Mer om MGP:

Yle Arenan: svenska.yle.fi/mgp

@ylemgp på Instagram TikTok Facebook