Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö fotofestival bjuder på både saga och sanning – unika bilder visas och proffsfotografer föreläser

Från 2021
man med tavla utomhus
Bildtext Fotografen och festivalarrangören Tapio Kekkonen med en bild av Iwona Podlasinska. Den polska fotografen besöker Hangö och ställer ut sina fotografier i stadshusgalleriet
Bild: Monica Slotte /Yle

Fotograferna Antti Karppinen, Niklas Meltio, Markus Jokela, Poppis Suomela och Iwona Podlasinska berättar om sina bilder på Hangö fotofestival 1-3 oktober.

"Bilder förmedlar berättelser - sanna och mindre sanna"

Hangö fotofestival visar drömlika bilder och sagor om barndomen, fantasilandskap, bilder av vanliga människors liv, expeditioner i extrema förhållanden samt krigsskådeplatsernas råhet.

Det ordnas utställningar i stadshusgalleriet och föreläsningar med kända fotografer. Fotografen Antti Karppinen är en av dem och han håller också en workshop på söndag.

Andra föreläsare är finlandssvenske Niklas Meltio som dokumenterar människor i krigszoner och konflikter bland annat i Syrien och Afghanistan.

Markus Jokela fungerade länge som fotograf för tidningen Helsingin Sanomat och hans bilder har ett vardagsnära fokus. Poppis Suomela har företagit resor i utmanande omständigheter på Nord- och Sydpolen.

Magiska bilder av barn

En annan av festivalens gäster är den polska fotografen Iwona Podlasinska. Hon är känd för sina barnfotografier som visas i stadshusgalleriet fram till den 26 oktober.

Iwona Podlasinska jobbade tidigare som arkitekt men när hon blev mamma plockade hon fram kameran.

Hon fokuserade på att ta porträttbilder av sina söner och upptäckte att hon på det sättet också kunde uttrycka sina egna känslor och minnen från sin egen barndom. Det inspirerade henne att leta efter flera magiska bilder.

flicka med vattenkanna
Bild: Iwona Podlasinska

– När jag gick tillbaka till min barndomstid var jag aldrig säker på om det som jag hade i tankarna faktiskt hade hänt eller bara fanns i min fantasi. Jag mindes känslor och stämningar mer än egentliga situationer, förklarar Iwona Podlasinska i festivalens presentation.

– Och det är precis vad jag ville visa i mina foton – berättelser som förirrat sig någonstans mellan dröm och verklighet, fulla av magi, gåtfulla sinnesstämningar och barndomsfantasi.

Podlasinkas fotografier har blivit populära på bildapplikationen Flickr. 2017 utsågs hennes bild till årets populäraste foto.

Iwona Podlasinska började resa världen runt för att träffa andra fotografer som ville lära sig hennes sätt att fotografera och redigera foton. På tre år besökte Iwona fyra kontinenter och 17 länder och undervisade omkring 700 fotografer.

barn i tågfönster
Bild: Iwona Podlasinska

- Under dessa resor hade jag möjlighet att fotografera många lokala barn. Jag tar naturliga och informella bilder, vanligen så att barnen leker med saker vi har med.

Vår uppgift var att fånga de bästa ögonblicken och stämningarna. Vanligen handlar det om bråkdelen av en sekund.

Den polske ambassadören Piotr Rychlik inviger utställningen och festivalen på fredag.

Polska ambassaden har gjort det möjligt för festivalen att visa Iwona Podlasinskas bilder och ombesörjt att hon kan komma till Hangö.

– Bilderna är till försäljning och intäkterna går oavkortat till cancersjuka barn. Om det blir bilder över kommer de att doneras till barnsjukhus eller andra ställen där barn kan ha glädje av utställningen, berättar festivalarrangören Tapio Kekkonen.

Digital konst kan börja från streckgubbar

En som uppskattar årets tema Saga och sanning vid fotofestivalen i Hangö är den flerfaldigt prisbelönte fotografen Antti Karppinen från Siilinjärvi, nära Kuopio.

För en vecka sedan tilldelades han Finnish Photo Awards 2021 och i början av året utsågs Karppinen till European Professional Photographer of the Year.

svartvit bild av man med kaffekopp
Bildtext Fotografen Antti Karppinen tilldelades nyligen Finnish Photo Awards.
Bild: Antti Karppinen

Han har gjort internationell karriär som fotograf och digital konstnär med bilder som präglas av unika, kreativa idéer och koncept och en speciell belysnings- och bildbehandlingsteknik.

Antti undervisar i kreativitet, bildbehandling och fotografering i Finland och utomlands.

Hans bilder kan vara starkt iscensatta och digitalt behandlade på ett sätt som gör att de närmar sig bildkonst. Att de kliver över genregränserna har han själv inget problem med.

konstfotografi av kvinna och masker
Bild: Antti Karppinen

- Jag bildsätter berättelser, som på något plan är sanna, men som samtidigt är mycket overkliga, förklarar han.

För tillfället är Karppinen också aktuell med en utställning i Kuopio som resonerar kring samma fråga: Var går gränsen mellan foto och bildkonst? När förändras fotografiet och blir någonting annat?

– Det är en evighetsdiskussion. Personligen tycker jag inte att termerna har så stor betydelse. Jag ser mig som en bildkonstnär och vill syssla med det jag är bra på.

En egen estetik

Antti Karppinen anlitas ofta som föreläsare inom bildbehandling och bildberättande runtom i världen och för att skapa varumärken inom företagsfotografin.

Han tycker inte att allt behöver vara digitalt behandlat idag; det ska fortfarande finnas olika typer av fotografi. Men han tror att hans bilder kanske får större synlighet just för att de tillhör en speciell genre och ser annorlunda ut.

- Firmor som anlitar mig känner min stil och vill ha bilder som har samma känsla och estetik.

flicka med mask
Bildtext Antti Karppinens bilder rör sig över gränsen mellan foto och bildkonst.
Bild: Antti Karppinen

När det gäller hans egna projekt kan arbetsprocessen från början till färdig bild starta i stort sett var som helst.

– Jag kan få en idé då jag sitter i flygplanet eller då jag vaknar på morgonen och minns ett visuellt fragment ur en dröm. Det måste jag sedan hastigt teckna ner för att minnas. Jag har häften fulla med streckgubbar.

Sen stiger någonting fram som kan utvecklas inom hans koncept. Karppinen funderar på vad som behövs i form av utrustning eller rekvisita och tycker att processen är intressant.

Fototävlingar och pris fungerar som en utmaning och en morot, genom att delta ser man också andras kunnande och nivån inom branschen. Tävlingsbilder ska skilja sig från mängden och berättelsen de förmedlar är viktig.

Antti Karppinen delar med sig av sitt kunnande i en föreläsning på lördag och under en workshop på söndag. Men själva tekniken hur man skapar bilderna är trots allt inte det viktigaste, menar han.

- Det viktigaste är att låta sig inspireras och våga pröva nya saker. Jag tror det blir en rolig workshop!

Föreläsningar om utmanande förhållanden och vanlig vardag

Också fotografen Poppis Suomela kommer att berätta om sitt arbete under fotoveckoslutet i Hangö. Han är specialiserad på utmanande miljöer och arktiska förhållanden.

man på skidor i i antarktis
Bildtext Polarforskaren och fotografen Poppis Suomela vet hur man klarar kameran när det är kallt.
Bild: Poppis Suomela

Under årens lopp har Suomela rest och fotograferat i de tibetanska bergen, i Borneos regnskogar, i Gobiöknen och på Sydpolens isvidder.

Poppis har åkt skidor till Syd- och Nordpolen och är den tolfte människan i världen som har skidat till båda polerna utan utomståendes hjälp.

män betraktar grävskopa och rivning av hus
Bildtext Markus Jokela arbetar med långa fotoserier och reportage ur vardagen.
Bild: Markus Jokela

Markus Jokela arbetade länge som pressfotograf för Helsingin Sanomat. Han är känd för reportagen han gjorde tillsammans med redaktören Ilkka Malmberg.

Reportagen handlar ofta om vardagligt medelklassliv. Jokelas egna projekt har också behandlat samma tema. Han har prisbelönts i Finland och internationellt för sina långa fotoprojekt.

Fotojournalisten Niklas Meltio är mest känd för sin konfliktrapportering i Mellanöstern, Ukraina och Afghanistan. Utöver det har han följt flyktingströmmarna som dessa konflikter har orsakat.

sörjande kvinnor vid kista
Bildtext Niklas Meltio dokumenterar människor i centrum av konflikter.
Bild: Niklas Meltio

Meltio har gjort fotoreportage från kris- och konfliktområden sedan år 2006. Han arbetar som frilans och hans bilder publiceras och uppmärksammas i internationella media.

Med Niklas Meltios egna ord:
”Ett fotografi ändrar ingenting. Men när proffsen samarbetar och berättelserna får en tillräckligt stor publik kan det födas nya generationer av påverkare, som kan kräva förändring.”

Festival som fördjupar

Hangöfotografen Tapio Kekkonen hör till arrangörsteamet och var också med och startade Hangö fotofestival för åtta år sedan.

Att den föddes hade att göra med att Hangö hyste många fotointresserade som ville inspireras och förkovra sig i fotokonsten.

En förhoppning var också att kunna förlänga turistsäsongen i staden genom att erbjuda någonting senare under hösten.

– Vi har gäster och deltagare som kommer från andra orter för att delta i festivalen. Så det har vi verkligen lyckats med, konstaterar Tapio Kekkonen.

Till en början satsade man mycket på naturfoto och bjöd in föreläsare som undervisade i fotografering av natur och fåglar. På senare år har man breddat festivalen tematiskt.

– Vi har inte längre utställare som presenterar det senaste inom kamerateknisk utrustning men oerhört kunniga proffsfotografer och unika bilder och berättelser.

Fotofestivalen är ett viktigt forum för fotointresserade, säger Kekkonen. Det är inte varje dag man kan sitta ner och samtala med fotografer av den kaliber som föreläser här i år.

– Vi hoppas naturligtvis kunna fortsätta ordna festivalen och engagerar gärna nya människor i vårt arrangörsteam. Välkommen med!

Lördagen är den huvudsakliga festivaldagen. Då kan man också se utställningar i stadshusgalleriet av BioFoto Finland, Kameraseura och Hangö fotoklubb.

http://www.hankofotofestival.com/sv/hango-fotofestival-2020/