Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasas stadsstyrelseordförande i hetluften efter insändare om sexuella trakasserier

Från 2021
Uppdaterad 01.10.2021 10:44.
Maria Tolppanen.
Bildtext Att svartmåla mig hjälper inte att få bort problemen med sexuellt ofredande här i stan, säger Maria Tolppanen.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

I en insändare i Vasabladet 29 september skriver Maria Tolppanen (SDP) att sexuellt ofredande mot kvinnor måste upphöra. Ett nej måste respekteras. Men för att få bukt med problemet måste alla konster tas ibruk, menar hon. Därför är det skäligt att kvinnor och flickor tänker på hur de går klädda.

Och nu rasar debatten.

– Människor är så väldigt bra på att missförstå det jag säger, och det kan jag inte förstå. Ingenstans har jag sagt att offret är skyldigt, offret är alltid ett offer, säger Tolppanen.

Tolppanen betonar att sexuellt ofredande alltid är gärningsmannens fel, inte offrets. Hon är oroad över mängden fall av sexualbrott både i skolor och hemmen, och poängterar att det är fråga om straffbara kriminella handlingar. Vi måste återskapa kvinnofrid i landet, om det så är till priset av att kvinnor klär sig "smartare", säger hon.

– Jag vill också att flickor ska få klä sig precis som de vill, men inom gränserna för god smak annars kommer det här inte att sluta, säger Tolppanen.

"Gäller att tänka på vilka slags kläder man använder"

I insändaren i Vasabladet 29.9 skriver Tolppanen bland annat: "Till flickorna är det också bra att berätta hur naturen fungerar. Till exempel vilken klädsel som kan ge fel signaler till det motsatta könet. Om man provocerar kan någon bli provocerad, och det leder sällan till något gott".

Insändaren har väckt starka känslor på sociala medier och många uppfattar det som om flickors klädval är en bidragande orsak till att män begår brott.

– Det gäller att tänka på vilken typ av kläder man använder. Går någon klädd i jumppakläder så tänker alla att det är en idrottare, men är du klädd i sexiga kläder vad ska man tänka då?, säger Tolppanen.

Det är mycket prat om flickor och hur de ska bete sig, vad borde pojkar lära sig?

– Förstås måste de lära sig mycket! Föräldrar och lärare måste prata om denna sak. Polisen kunde också besöka skolor och berätta att det här är fel, säger Tolppanen.

Du skriver också att det det är bra att berätta för flickor hur naturen fungerar. Hur fungerar den?

– Naturen fungerar så, att när en man ska donera sperma får han en porrtidning med sig för att få stånd, det är naturlagen, säger Tolppanen.

Insändaren är undertecknad med ditt namn och stadsstyrelsen ordförande. Är det dina åsikter eller stadsstyrelsens?

– Vasas stadsstyrelse har inte linjerat det här i min period. Jag pratar inte som ordförande, utan som Maria.

Nu när du märker vilken uppståndelse det blev, finns det något du skulle vilja göra annorlunda?

– Nej. Men jag önskar att vi kunde börja tänka på om det finns något orsakssammanhang eller om det ger fel signaler. Vi behöver alla medel för att få bukt med sexuella ofredanden. Men jag ber förstås om ursäkt om någon tagit illa vid, så går det oftast när man försöker förbättra saker. Att svartmåla mig hjälper inte att få bort problemen med sexuellt ofredande här i stan, säger Tolppanen.

Diskussion om artikeln