Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Expert om sexuella trakasserier: "Det är aldrig offrets fel"

Från 2021
Sari Somppi.
Bildtext Sari Somppi.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Det är bra att berätta för flickorna vilken sorts klädsel som kan sända fel signaler, skriver Vasas stadsstyrelses ordförande Maria Tolppanen. Det är farligt om vi som samhälle skyller på offret, konstaterar å sin sida Sari Somppi på brottsofferjouren.

Vasas styrelseordförande Maria Tolppanen (SDP) har upprört en hel del känslor med sin insändare om sexuella trakasserier.

Och främst då den del där Tolppanen skriver att det är bra att berätta för flickorna vilken sorts klädsel som kan sända fel signaler.

- Det är aldrig offrets fel, säger Sari Somppi, som är regiondirektör på Västra Finlands brottsofferjour.

Somppi påpekar att det inte finns något i lagen som tar fasta på hur ett offer har klätt sig och att sådana faktorer inte inverkar på straffet.

Offret skyller ofta på sig själv

Skuld och skam är vanliga reaktioner hos personer som blivit sexuellt trakasserade.

- Man försöker kontrollera en okontrollerbar situation. Offret skyller ofta på sig själv, eftersom hen vet vad hen gjorde och tänkte. Hur gärningspersonen tänkte, det vet man inte, så därför skyller man på sig själv.

På grund av det här låter många bli att göra en polisanmälan.

- Därför är det så farligt om vi även som samhälle skyller på brottsoffren.

Hur ska vi komma bort från att det är flickors "fel" och mera sätta fokus på vad männen gör?

- Vi behöver diskutera de här sakerna. Jag tycker att det är väldigt bra att vi får en samtyckeslag. Det kommer att påverka vår sexualmoral, precis som metoo gjorde. Vi är en bra bit på vägen.

Stort mörkertal

Samtidigt konstaterar Somppi att trakasserierna bara ökar.

- Och det finns ett stort mörkertal, personer som inte vågar anmäla. Därför måste samhället stöda dessa människor, inte bidra med mer skuld.

Vilken typ av hjälp behöver gärningsmännen?

- På Brottspåföljdsmyndigheten jobbar man rätt mycket med kognitiv beteendeterapi och med specifika program mot personer som gjort sig skyldiga till sexualbrott. Det är bra program, men personen måste ju förstås vara mottaglig för hjälpen.

Vad krävs för att kvinnor i framtiden ska få gå klädda som de vill utan att vara rädda?

- Kvinnor själva har ju gjort mycket. Man har grupper där man skickar till varandra när man kommit hem, och så vidare. Men just trygghetskänslan är viktig. Är vi rädda för brott går vi inte ut och när färre människor rör på sig ökar risken ännu mer för att brott ska ske. Det att folk är ute och rör sig dygnet runt minskar faktiskt på brottsligheten.

- Vi behöver också planera områden, till exempel parker, så att där är liv och rörelse. Inte så att där är tomt när man far till jobbet på morgonen och när man kommer tillbaka på kvällen.