Partikollegor: "Tolppanen representerar inte partiets linje"
Maria Tolppanens insändare har väckt debatt och reaktioner, inte minst bland politikerkollegorna i Vasa. Bland dem SDP:s viceordförande Matias Mäkynen. Fullmäktigegruppens ordförande Sari Ala-Heikkilä säger att ärendet ska diskuteras med Tolppanen.
- Maria Tolppanens insändare representerar inte Socialdemokraternas linje.
Det säger Matias Mäkynen, riksdagsledamot från Vasa, partiets viceordförande och röstmagnet i årets kommunalval.
- Både partiets och hela regeringens linje är att vi står på offrens sida och som bäst håller vi på att stärka offrens ställning i lagstiftningen, fortsätter Mäkynen.
På torsdag kväll säger han att han inte pratat med Tolppanen personligen om insändaren.
- Jag är sjukledig så jag har inte hunnit prata med någon. Jag har läst texter och gjort ett inlägg på facebook. Att skuldbelägga offren gör att folk inte polisanmäler. Det är en dålig och gammalmodig attityd som inte representerar vår linje.
Gruppmöte nästa torsdag
Till Yle Pohjanmaa säger Sari Ala-Heikkilä, som är ordförande för SDP:s fullmäktigegrupp i Vasa, att själva ämnet (sexuella trakasserier) är viktigt.
- Men åsikterna är Maria Tolppanens egna och representerar inte partiets linje.
Ala-Heikkilä säger att hon igår, torsdag, diskuterade saken inom den egna gruppen och med riksdagsledamot Matias Mäkynen.
- Vi ska diskutera den här saken mer inom gruppen bara vi får alla samlade. Senast nästa torsdag har vi gruppmöte.
När det kommer dylika uttalanden som strider mot partiets linje, hur kan man fixa situationen?
- Vi måste fundera hur vi ställer oss till dylika uttalanden. Har det i det här fallet inträffat något fel i skrivandet som orsakat missförstånd? Naturligtvis ska vi diskutera även med Maria Tolppanen, säger Ala-Heikkilä.
I sin insändare skriver Maria Tolppanen, angående sexuella trakasserier, att "De ansvariga för dessa gärningar är naturligtvis förövarna, men också barnens föräldrar. Föräldrarna har ett ansvar att berätta vad man får och inte får göra."
Hon tillägger: "Till flickorna är det också bra att berätta hur naturen fungerar. Till exempel vilken klädsel som kan ge fel signaler till det motsatta könet. Om man provocerar kan någon bli provocerad, och det leder sällan till något gott."
Många har tolkat det senare som att Tolppanen skuldbelägger flickorna för de eventuella trakasserier de blir utsatta för.
Texten uppdaterad 1.10 kl. 10.45 med Sari Ala-Heikkiläs kommentarer till Yle Pohjanmaa.