Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mammor till offren för gängvåldet i Sverige: “Morden på våra barn tas inte seriöst”

Från 2021
Skylt med texten "Det kunde lika gärna vara ditt barn"
Bildtext Stor demonstration i Stockholm i torsdags.
Bild: Lucas Dahlström

Gängskjutningarna i Sverige fortsätter och landets förorter har än en gång haft en blodig sommar. Nu vill mammorna till offren i gängskjutningarna se ett stopp på våldet i de utsatta områdena.

I augusti dödades två unga män i Tensta i Stockholm i en skjutning. Morden var en del av gängkonflikten bland kriminella i Järvaområdet i Stockholm, en konflikt som krävt flera offer.

Efter en blodig sommar var det skjutningen i Tensta som fick bägaren att rinna över för mammor till offren i området. De skapade ett nätverk mot våldet, och överlämnade i torsdags en lista med 34 åtgärder till regeringen under en demonstration i centrala Stockholm.

Carolina Sinisalo håller tal framför folk
Bildtext Carolina Sinisalo håller tal på demonstrationen.
Bild: Lucas Dahlström

– Vi känner att morden på våra barn inte tas seriöst, säger Carolina Sinisalo som är en av mammorna från Järvaområdet som samlades på demonstrationen utanför Sveriges riksdag på torsdagen.

Hennes familj drabbades av gängvåldet för några år sedan då en maskerad man öppnade eld mot hennes söner.

– Jag förlorade min son Robin den 15 januari 2016. Min andra son Alejandro, som då var 20 år blev förlamad från halsen neråt och sitter i dag i rullstol, säger hon.

Kräver satsning på psykisk hälsa

I de 34 punkterna kräver mammorna bland annat billigare hyresrätter, satsningar på psykisk hälsa i de utsatta områdena, ekonomiskt stöd till ensamstående föräldrar och bättre avhopparverksamhet för de som varit med i gängen.

– Skjutningarna drabbar hela samhället. Det är små barn som bevittnar dem, vuxna bevittnar dem, grannarna blir oroliga. Alla är otroligt oroliga, säger Sinisalo.

Antalet skjutningar har hållits på ungefär samma nivå sedan 2017.

Enligt statistik från slutet av augusti hade 33 människor mist livet i skjutningar i Sverige i år. Till skillnad från Finland, där skjutningar främst sker i familjerelaterad kontext, kan flera av skjutningarna i Sverige kopplas till de kriminella gängen. Skjutningarna sker ofta utomhus, och det har blivit allt vanligare att personer utanför gängkonflikterna skadas i uppgörelserna.

– Jag har själv bevittnat gängvåldet. Det var traumatiskt att att gå ut på kvällen och se någon ligga på marken och blöda. Därför känner jag att vi måste göra något åt saken, säger Hibo Farah Eynab från Tensta som deltar i demonstrationen.

Hibo Farah Eynab håller i en skylt där det står Skjutningar är en nationell kris
Bildtext Hibo Farah Eynab har fått nog.
Bild: Lucas Dahlström

Stor politisk debatt

Den 11 september 2022 är det riksdagsval i Sverige. Redan nu är gängkriminaliteten en av de frågor som debatteras mest i landet, och de flesta partier vill skärpa straffen och ge mer pengar till polisen för att tackla gängvåldet.

– Vi har haft för mycket gängvåld i Sverige och det måste få ett stopp, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Inrikesminister Mikael Damberg vid regeringskansliets presspodium med svenska flaggor i bakgrunden.
Bildtext Inrikesminister Mikael Damberg (S) tar till sig de 34 punkterna Järvamammorna presenterade.
Bild: Ninni Andersson / Regeringskansliet

Mikael Damberg är på plats på demonstrationen för att ta emot de 34 punkter som Järvamammorna har skrivit ihop.

– Jag tycker att det finns mycket i punkterna som är tänkvärt, och som måste prägla den kriminalpolitiska diskussionen i Sverige. Annars jobbar vi bara i det korta perspektivet. Vi måste orka jobba långsiktigt också, säger Damberg.

Skyltar med text Stoppa våldet
Bildtext Demonstranterna vill se ett slut på våldet.
Bild: Lucas Dahlström

Med ett år kvar till valet hoppas Carolina Sinisalo att debatten hålls sansad.

– Då man pratar om gängkriminalitet låter det ibland som att det är okej att döda en kriminell. Det diskuteras mycket om att föräldrarna inte tar sitt ansvar, men ingen förälder vill att ens barn ska bli mördad eller leva ett kriminellt liv, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver få tillbaka empatin för människor för att Rinkeby och Järva tillhör faktiskt Sverige. Vi är inte en egen liten ö någonstans som man kan strunta i, säger Carolina Sinisalo.