Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea testade "nyutvecklad luftvärnsrobot" – fjärde missiltestet under den senaste månaden

Från 2021
Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA publicerade den här bilden på en projektil som avfyras från ett fordon, som bevis på den senaste provskjutningen.
Bildtext Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA publicerade den här bilden på en projektil som avfyras från ett fordon, som bevis på den senaste provskjutningen.
Bild: North Korean Central News Agency

Tidigt på fredag morgon meddelade Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA att Nordkorea hade provskjutit en "nyutvecklad luftvärnsrobot". Sydkorea kunde inte omedelbart bekräfta det senaste testet.

Luftvärnsrobotar är mindre och svårare att upptäcka på långt avstånd än kryssnings- eller ballistiska missiler och det kan vara anledningen till att Sydkorea inte genast kunde bekräfta testet.

KCNA beskrev provskjutningen som ett mycket lyckat test och ett test "av stor praktisk betydelse i studierna och utvecklingen av olika framtida luftvärnssystem".

Det här verkar nu ha varit det fjärde nordkoreanska missiltestet bara under den senaste månaden. Så sent som i förrgår uppgav Nordkorea att man testat en ny hypersonisk robot, som kan färdas fem gånger snabbare än ljudet. Sydkorea och USA tror att det var frågan om en ballistisk kortdistansmissil.

FN:s säkerhetsråd sköt upp sitt möte om Nordkorea

Samtidigt har Nordkoreas ledare Kim Jong-Un öppnat upp för möjligheten att återupprätta den så kallade heta linjen med Sydkorea. Kims uttalanden står i skarp kontrast till de aggressiva utfall som kommit från hans yngre syster Kim Yo-Jong mot både Sydkorea och USA.

Med provskjutningar, aggressiva utfall och förhandlingstrevare om vartannat gör sig Nordkorea påmint om och försöker främja sina mål, som att bli av med åtminstone en del av de internationella sanktionerna.

FN:s säkerhetsråd skulle hålla ett möte om Nordkorea och dess senaste provskjutningar på torsdagen, men på begäran av Ryssland och Kina sköts diskussionen upp till fredagen.

Källor: AFP, AP, Yle