Ecuador: Säkerhetsstyrkor återtog kontrollen över fängelset där kring 120 personer dödades i upplopp

På torsdag kväll lokal tid uppgav polisen i hamnstaden Guayaquil, i Ecuador, att man återtagit kontrollen över fängelset där minst 118 fångar hade dödats under ett upplopp som bröt ut på tisdagen. Rivaliserande gäng stred med vapen och granater och en del av dödsoffren halshöggs.
Polisen i Ecuador har offentliggjort videor på polisinsatsen i fängelset i Guayaquil. Hundratals poliser och soldater ska ha deltagit i operationen. I slutet av videon ovan kan man också se oroliga anhöriga som samlats utanför fängelset. En del av dem har redan levererat kistor till fängelset för att kunna ta hand om de döda.
Minst 118 dödade fångar och 86 skadade, en del av dem svårt – det är saldot så här långt. Myndigheter har varnat anhöriga för att det kan dröja innan man lyckats identifiera alla dödsoffer. Några av dem har halshuggits.
Gäng med kopplingar till mexikanska brottssyndikat
Upploppet i fängelset startade alltså i tisdags. Enligt nyhetsbyrån AFP bröt det ut strider mellan rivaliserande gäng, främst två gäng med kopplingar till de mexikanska brottssyndikaten Sinaloa och Jalisco Nueva Generación.
Blodbadet ska ha tagit fart efter att fångar från ett av gängen firade sin ledares födelsedag och skröt med hur de nu hade kontroll över hela fängelset.
Det här var det blodigaste fängelseupploppet i Ecuadors historia. Men redan tidigare i år har över 100 fångar dödats i andra liknande sammandrabbningar i landets fängelser.
Presidenten utlyste undantagstillstånd i fängelserna
Ecuadors president Guillermo Lasso utlyste undantagstillstånd i landets fängelsesystem med anledning av det senaste upploppet. Det ger bland annat möjlighet att kalla in militären för att återställa ordningen.
Fängelserna i Ecuador, som i flera andra latinamerikanska länder, lider av svår trängsel, resursbrist och brist på kompetent personal, men också av utbredd korruption. De intagna kan lätt ta in vapen och droger och enligt experter är det i praktiken de kriminella gängen som styr fängelserna numera. Situationen är exempelvis ännu värre i Brasilien än i Ecuador.
I Ecuador finns 65 fängelser som är anpassade för ungefär 30 000 fångar, men ungefär 39 000 fångar sitter fängslade i dem. Omkring 1 500 personer är anställda vid fängelserna, men det skulle behövas ytterligare cirka 3 000 fångvaktare enligt experterna.
Källor: AFP, AP