Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tii-Maria "Tiitu" Romar sadlade om från alpinåkare till fysioterapeut för Kinas landslag – "under en bra dag i backen har jag inte jättemycket att göra"

Från 2021
Två kvinnor och en man tittar mot kameran. Alla ler.
Bildtext "Det var nog då jag rehabiliterade själv som jag blev intresserad av ämnet" säger Tii-Maria "Tiitu" Romar om varför hon valde att utbilda sig till fysioterapeut.
Bild: Privat

En gång i tiden var Tii-Maria “Tiitu” Romar alpinåkare i finska landslaget, men numera har hon en annorlunda roll i backen. Som fysioterapeut i Kinas landslag i snowboard halfpipe blir både dagarna och resorna långa.

Vi träffas en tidig eftermiddag i slutet av september. Det är fem månader kvar tills vinter-OS går av stapeln, men redan nu är Tii-Maria “Tiitu” Romars schema hektiskt.

Dagen innan intervjun har hon rest från Vasa till sin nuvarande hemort Helsingfors. Dagen därpå flyger hon iväg till Schweiz. Därifrån bär det av till USA innan vinter-OS i Peking.

– Det kommer att vara fullt upp fram till vinter-OS. Först har vi träningsläger i några månader och sen börjar tävlingarna. Det är bara att bita ihop.

I ungefär sex månader kommer Romar att vara på resande fot tillsammans med damerna och herrarna som tävlar i Kinas landslag i snowboard halfpipe.

Från USA till Kina

Det var år 2010 som Romar lämnade Finlands alpina landslag bakom sig. Då valde hon att sadla om och utbildade sig till fysioterapeut istället.

– Jag hade mycket skador själv då jag åkte skidor. Man drar av korsbanden i knäna och har problem med ryggen. Det var nog då jag rehabiliterade själv som jag blev intresserad av ämnet.

Hon studerade i USA då hon blev erbjuden jobb som fysioterapeut för det alpina herrlandslaget där.

Tre personer tittar mot kameran och ler stort. Personen i mitten håller i en snowboard. De står i en snötäckt "halfpipe" som är en slags bana för snowboarding.
Bildtext Det är snart åtta år sen Pekka Koskela (längst till höger), huvudtränare för Kinas landslag, kontaktade Romar.
Bild: Privat

– Det var egentligen direkt efter skolan som landslaget kontaktade mig, på grund av min bakgrund i alpinåkning. De frågade om jag vill hoppa på med herrarna och köra världscupen med dem.

I sammanlagt fyra år jobbade Romar som fysioterapeut för herrarna i USA.

Men redan för åtta år sen blev hon för första gången kontaktad av Pekka Koskela, som är huvudtränare för Kinas landslag i halfpipe.

– Han frågade om jag vill göra några korta läger med laget. Och för tre år sedan ville de riktigt gärna att jag skulle börja heltid med dem.

“Det handlar mest om personkemi”

Det är snart åtta år sedan som Romar jobbade med Kinas landslag för första gången. I början lärde man sig varje dag någonting nytt om varandras kulturer, berättar hon.

– Men nu har vi rest hundratals dagar tillsammans. Vi har bott under samma tak, suttit i samma bilar och varit tillsammans dygnet runt. Jo, det finns kulturella skillnader, men mest handlar det om personkemi.

Våra damer är mycket duktigare än herrarna

Tii-Maria "Tiitu" Romar

Till skillnad från landslaget i USA får hon i Kina jobba med både damer och herrar.

– Idrotten är ju en ganska mansdominerad värld överlag, det har varit jätteroligt att jobba med flickor. I USA jobbade jag bara med män eller pojkar.

– Våra damer är mycket duktigare än herrarna, vi har jätteduktiga flickor. Det är åtminstone tre som kommer att slåss om medalj i OS.

Dagarna slutar inte i backen

Arbetsdagarna som fysioterapeut i landslaget börjar med att Romar kollar igenom idrottarna, tejpar ihop dem om det behövs, och skickar iväg dem till backen.

– Under en bra dag i backen har jag inte jättemycket att göra eftersom det betyder att ingen har gjort sig illa.

En grupp leende människor står tillsammans med sina snowboards i en snötäckt "halfpipe", alltså en slags bana för snowboarding.
Bildtext Romar (längst till höger) tillsammans med Kinas landslag i snowboard halfpipe.
Bild: Privat

Men dagarna slutar inte där. Under hela året har Romar planerat lagets fysikträning, så efter en måltid drar hon ett pass i gymmet med dem.

Det är inte förrän på kvällen som hon börjar göra behandlingar.

– Så det blir ganska långa dagar, säger hon med ett skratt.

Hemma-OS i Kina innebär mera stress

Vinter-OS kör igång i Peking i februari. Förväntningarna är höga för laget då tävlingarna ordnas på hemmaplan.

– Det är ju hemma-OS, vilket i Kina kommer att innebära lite mera stress. Det är lite trist för våra idrottare, men de är duktiga på att handskas med det.

Annars tycker Romar att OS ska bli både roligt och spännande.

– Vi har två flickor som är självklara medaljkandidater. Om de inte går hem med en medalj kring halsen, så blir det en stor besvikelse för båda två.

– Sen har vi en lite yngre flicka som jag tror starkt på. Hon har kört jättehårt under de senaste åren. Det ska bli spännande att se. Hon brukar vara full av överraskningar.

Diskussion om artikeln