Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nordiska ministrar vädjar till internationella handbollsförbundet – kräver att man slopar omstridda bikiniregeln

Från 2021
beachhandboll
Bildtext Ministrarna kräver ändring i klädselregeln.
Bild: imago images/Fotoarena/ All Over Press

De nordiska idrottsministrarna kräver en regeländring inom beachhandbollen. Enligt de nuvarande reglerna för beachhandboll måste damerna spela i bikini.

De nordiska ministrarna med ansvar för idrott har närmat sig det internationella handbollsförbundet IHF med ett gemensamt brev. Även vetenskaps- och kulturminister Antti Kurvinen har under tecknat brevet där man kräver att förbundet ändrar på den omstridda "bikiniregeln".

– De nordiska idrottsministrarna ber det internationella handbollsförbundet att förnya klädselregeln för att främja jämställdheten mellan könen så att regler av denna typ inte skadar idrotten, kräver ministrarna.

Bakgrunden till brevet är fallet då Norges damlandslag i sommarens EM-tävlingar med hot om böter förbjöds att spela i en mera täckande klädsel. I bronsmatchen spelade ändå Norge i shorts, och bötfälldes.

"Vi betonar vikten av att agera"

Enligt reglerna i beachhandboll måste damerna spela i bikini där måttet på nedre delen högst får vara tio centimeter långt. Herrar får spela i ärmlös tröja och i shorts.

– Händelserna belyser den dubbelmoral som flera damer och herrar ställs inför då det handlar om klädselregler. Vi betonar vikten av att agera, inte endast för att hjälpa dessa kvinnor, utan också för att uppmuntra och stödja alla idrottare oavsett kön och bakgrund att hållas kvar inom sporten, skriver ministrarna.

Det norska handbollsförbundet bad under våren det europeiska förbundet EHF om en regeländring, och regeln godkändes på europeisk nivå. För att regeländringen ska bli slutgiltig krävs det ändå också att det internationella handbollsförbundet IHF godkänner regeländringen.

– Vi tackar Europeiska handbollsförbundet för stödet att ta upp frågan på en internationell nivå, och vi uppmanar internationella handbollsförbundet och övriga internationella idrottsorganisationer att förnya sina klädselregler. Idrottarna måste få klä sig på ett sätt som de är bekväma i, och på ett sätt som stöder prestationen, avslutar ministrarna.

Diskussion om artikeln