Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Poliser som sprejade Elokapina-demonstranter i fjol misstänks för misshandel och tjänstebrott: "Demonstranterna har berättat att de känt smärta och haft lindriga skador"

Uppdaterad 01.10.2021 11:32.
Pepparspray
Bildtext Den 3 oktober 2020 stoppade klimatrörelsen Elokapina trafiken i centrum av Helsingfors. När demonstranterna inte lydde polisen använde polisen pepparsprej mot dem.

Tre poliser är misstänkta för misshandel och brott mot tjänsteplikt för att de sprejade demonstranter som satt på Kajsaniemigatan i Helsingfors i oktober 2020. Ytterligare tre poliser som varit med och fattat beslut om användningen av pepparsprej misstänks för samma brott.

Förundersökningen som pågick i nästan ett år är nu färdig och går till biträdande riksåklagaren för åtalsprövning.

– Brottet handlar om användningen av sprej som maktmedel. Misstanken om brott mot tjänsteplikt består av om användningen av sprej är godtagbar medan misshandeln handlar om att medvetet skada en annan person, säger specialiståklagare Heidi Savurinne till Svenska Yle.

Enligt Savurinne har tre av de sammanlagt sex misstänkta poliserna varit på platsen och använt pepparsprej mot demonstranterna i Elokapina.

Klimatrörelsen Elokapina stoppade trafiken i korsningen mellan Kajsaniemigatan och Unionsgatan i Helsingfors i början av oktober 2020. Demonstranterna vägrade lyda polisens order om att flytta på sig och då använde poliserna pepparsprej.

Händelsen filmades av en Elokapina-demonstrant. I filmen ser man hur tre poliser sprejar mot demonstranterna.

"Demonstranterna har berättat att de känt smärta och haft lindriga skador"

16 demonstranter som sprejades med pepparsprej har hörts som målsägande under förundersökningen. Enligt Savurinne har i alla fall en del av dem skadeståndskrav på polisen.

– Demonstranterna har berättat att de känt smärta och haft lindriga skador, säger Savurinne.

Orsaken till att poliserna misstänks för misshandel och inte vållande av skada är enligt Savurinne att skadorna är så lindriga.

De misstänkta poliserna har nekat till brott under förundersökningen. De är samtliga i tjänst trots brottsmisstankarna, meddelar Helsingforspolisen.

Fallet går nu till åtalsprövning. Biträdande riksåklagaren fattar därefter beslut om poliserna åtalas eller inte.

Tillägg klockan 15.29: Meningen om att poliserna trots brottsmisstankarna är i tjänst lades till.