Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hårda fängelsedomar i den omfattande amfetaminhärvan i Korpo

Platsen där den försvunna mannen observerades senast.
Bildtext Ligan hyrde stuga i bland annat Korpo för att tillverka amfetamin.

Helsingfors tingsrätt har i dag dömt sju personer till fängelse och villkorligt fängelse för olika typer av narkotikabrott som skedde i bland annat Åbolands skärgård i början av året.

Ligan hyrde stugor i Korpo och på Kimitoön där medlemmarna tillverkade amfetamin.

Tre män som är 29, 26 och 28 år gamla döms av tingsrätten till 11, 8 respektive 6 års fängelse för grovt narkotikabrott. Straffen ska avtjänas i fängelserna i Kuopio, Vanda och Jokela.

En fjärde man som är 24 år gammal döms till 2 och 6 månader fängelse för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och skjutvapenbrott.

De fyra männen hade också två medhjälpare som hjälpte till med bland annat transporter, telefonsamtal och försäljning av droger. Den 34-åriga mannen döms till 1 år och 9 månader villkorligt fängelse och den 21-åriga kvinnan döms till 1 år och 6 månader villkorligt fängelse för medhjälp till dessa brott.

Domarna har ännu inte vunnit laga kraft och kan överklagas.

Tullen, Polisen och Gränsbevakningsväsendet slog till mot ligan i januari 2021. Yle Åboland rapporterade då att en av männen lyckades fly från Tullen i Korpo och han greps av polisen dagen därpå. Samma veckoslut grep polisen också en annan inblandad man - båda misstänkta för grovt narkotikabrott.

I stugan i Korpo beslagtog polisen bland annat nästan 13 kilogram amfetamin som klassas som mycket farlig narkotika.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet i Korpo. En del av Strömmavägen var avstängd under polisens operation och folk uppmanades att hålla sig inomhus.