Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finskt rekord i vinstutdelning – Nordeas aktieägare delar på nästan 3 miljarder euro

Från 2021
Uppdaterad 01.10.2021 13:14.
Nordea i Borgå.
Bildtext Nordea krossar det finska rekordet i vinstutdelning eftersom pengarna har samlats på hög under coronapandemin.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Coronakrisen ledde till att Nordea samlade vinster på hög. Nu ska vinstpengarna delas ut till ägarna.

Bankkoncernen Nordeas styrelse har fattat beslut om att dela ut 2,9 miljarder euro i vinstutdelning till aktieägarna. Det blir 0,72 euro per aktie.

Därmed krossar Nordea rekordet i vinstutdelning i finsk börshistoria.

Som med nästan precis allt annat den senaste tiden går orsaken att finna i coronapandemin.

På grund av pandemin rekommenderade Europeiska centralbanken, ECB, att alla banker skulle hålla tillbaka med sina utdelningar både år 2020 och 2021. ECB ville att bankerna skulle ha en buffert om det behövs pengar under coronakrisen.

Den vinst som delas ut nu är alltså pengar som Nordea i vanliga fall kunde ha betalat ut på våren 2020 och 2021, då vinstudelningen blev betydligt mindre än väntat.

Andra banker kan också dela ut vinster i höst

Nordea ville betala ut vinst både i fjol och i våras, men ECB inte bara höll fast vid att vinsterna borde hållas i coronakarantän, rekommendationen förlängdes dessutom flera gånger. Endast en liten del av vinsten fick betalas ut.

Från och med den 1 oktober gäller inte längre ECB:s krav, och då tog Nordeas styrelse genast tillfället i akt och fattade beslut om rekordutdelningen. Styrelsen fick fullmakt redan under vårens bolgasstämma att fatta ett dylikt beslut om och när ECB går med på att ta tillbaka sitt krav.

Vinstutdelningen, i Finland ofta kallad dividend, motsvarar knappt 6,6 procent av börskursen på fredag förmiddag. Det är en av årets bästa utdelningar i Finland.

Utdelningen betalas till alla som är antecknades som Nordeas aktieägare på avstämningsdagen den 5 oktober.

Även andra banker har låtit bli att betala vinstutdelningar på grund av ECB:s krav, så även deras aktieägare kan eventuellt få en extra summa under hösten.

Källor: Nordea, STT