Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens äldsta tropiska regnskog ägs av ursprungsfolket igen: "Det här är en glädjens dag"

Från 2021
"Mitt hjärta och min själ är fyllda av glädje" – värdefull regnskog åter i ursprungsbefolkningens ägo - Spela upp på Arenan

Daintrees uråldriga regnskogsområde, beläget i delstaten Queensland i Australien, ägs nu av ursprungsfolket igen.

Skogen övergick officiellt i Kuku Yalanji-folkets ägo under en ceremoni i Bloomfield, Queensland på onsdagen, rapporterar det australiska rundradiobolaget ABC.

– Mitt hjärta och min själ är fyllda av glädje, sa Lynette Rose Johnson, representant för urfolket, under överlämningsceremonin.

Stor kulturell och ekologisk betydelse

Det över 160 000 hektar stora området som nu överlåtits till urfolket ligger i nordöstra Australien och är betydelsefullt globalt sett, både ur ett kulturellt och ur ett ekologiskt perspektiv.

Daintrees regnskogsområde innefattar fyra olika nationalparker och sjuder av liv med sina drygt 3 000 olika växtarter, 107 däggdjursarter, 386 fågelarter och 113 kräldjursarter.

En skylt med texten "Daintree National Park" i Queensland, Australien.
Bildtext Det finns fyra nationalparker inom regnskogsområdet.
Bild: /All Over Press

Den uppemot 180 miljoner år gamla skogen blev en del av Unescos världsarvslista år 1988.

Regnskogen har skyddats av myndigheterna redan i åratal, men först i och med onsdagens överenskommelse har ursprungsfolket fått en möjlighet att bestämma över sitt kulturarv.

– Jag vill rikta ett tack till dem som inte längre är med oss. Det här var deras dröm, och nu har den drömmen blivit verklighet, sa Johnson.

Det här var deras dröm, och nu har den drömmen blivit verklighet

― Lynette Rose Johnson, representant för urfolket
En fågel tillhörande arten Hjälmkasuar fotograferad i Daintrees regnskogsområde i nordöstra Australien.
Bildtext Daintrees regnskogsområde inhyser bland annat 386 olika fågelarter. Fågeln på bilden tillhör arten Hjälmkasuar (på engelska Southern cassowary) och är den tredje största och näst tyngsta fågeln i världen, efter strutsen och emun.
Bild: /All Over Press

"Viktig milstolpe"

Enligt Queenslands miljöminister Meaghan Scanlon är överenskommelsen en viktig milstolpe i Queenslands historia som ställer tidigare orättfärdigheter till rätta.

Till en början ska de fyra nationalparkerna underhållas i samarbete med Queenslands förvaltning.

Inom ursprungsfolket finns det planer på att inrätta en stiftelse som skulle erbjuda sysselsättningsmöjligheter till representanter av ursprungsfolket, exempelvis inom ramen för markanvändning, forskning och turism.

– Vi vill gärna se alla våra unga stiga fram, börja arbeta inom området och lära sig mer om kulturlandskapet och sitt eget ursprung, sa Maree Shipton till ABC.

Artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets "Arvokas sademetsä palautettiin alkuperäiskansojen omistukseen Australiassa" skriven av Elsa Osipova.