Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya företagare, nytt liv – nya Matilda ska pigga upp centrum i Ekenäs

Uppdaterad 05.10.2021 11:07.
En grupp människor
Bildtext Ett gäng driftiga företagare som är ivriga att komma i gång i centrum av Ekenäs.

Det har knappast undgått någon som gått förbi Matildafastigheten i centrum av Ekenäs, att där händer saker. Till och med den gamla skylten för den sista matbutiken har plockats ner. De nya företagarna och hyresgästerna jobbar för fullt för att kunna öppna snart.

Det är de unga företagarna Mari Hauskaviita och Martin Nordström från Ekenäs som har köpt den 2400 kvadratmeter stora fastigheten Kiinteistö Oy Tammisaaaren kauppahalli.

Efter några turbulenta år med köpmän som avlöst varandra, har den stått igenbommad i ett par års tid. 

Efter att ha kikat runt och bekantat sig med olika objekt i över ett år slog paret Hauskaviita och Nordström till. 

Butiksbyggnad
Bildtext Denna röda tegelbyggnad har hyst bland annat matbutik och kafé.

– Först var jag tveksam eftersom byggnaden är så stor, men det tog inte länge innan Martin fick mig övertygad, säger Mari Hauskaviita. 

Leende kvinna
Bildtext Mari Hauskaviita kommer att flytta sitt andra företag Marilla till Matildafastigheten.

Allt fick sin början med att Mari behövde behövde större lokaler för sitt företag Marilla Oy. Företaget sysslar med specialstädning och rengöring av bland annat industri- och affärsbyggnader samt import av specialrengöringsredskap.

Efter att då ha tittat runt i ungefär ett år, snubblade hennes sambo Martin Nordström över gamla Matilda och blev eld och lågor, berättar hon.

Man utomhus
Bildtext Martin Nordström jobbar med att renovera byggnaden då han inte jobbar till sjöss.

Martin vill inte avslöja köpesumman, han hänvisar till att det är en affärshemlighet, men säger att de gjorde grundliga ekonomiska beräkningar på hur mycket av våningsytan måste hyras ut för att få investeringen att gå runt. 

– Vi hyr ut 80-85 procent, resten använder vi för eget bruk. 

Bra stomme men grundlig renovering

När man stiger in Matilda känns allt bekant, men ändå inte. 

Tom affärsfastighet
Bildtext De nya ägarna tilltalas av att byggnaden ligger i gatuplan och att det finns elektriska dörrar som gör det lätt för alla kunder att komma in.

I aulan ekar det tomt eftersom merparten av den gamla inredningen är riven. Det hänger sladdar från taket och i den gamla butiksdelen trängs målarpytsar med gammalt lösöre, bland annat en före detta kassalinje. 

Uttömd butik
Bildtext Den del där matbutikerna har funnits är den ena av totalt två lokaler inte är uthyrd. Ägarna har tagit en fastighetsförmedlare till hjälp för att fylla de sista vrårna med verksamhet.

– Stommen var i relativt gott skick, men visst finns här att göra, säger Martin Nordström. 

Under årens lopp har byggnaden uppdaterats invändigt, men de nya ägarna uppdaterar utrymmena efter hand som de får dem uthyrda för att de skall passa hyresgästernas behov.

Mycket gör de själva och de har också hjälp av Marillas anställda. Övriga tjänster köper de av lokala företag. Det behövs, för Martin jobbar också på sjön och paret har ett litet barn.

Mångsidig byggnad

Fastigheten bjuder också på mer än vad man ser vid första anblicken.

I nedre våningen finns stora utrymmen, som kan hyras ut till exempel som lager eller garage. 

Övre våningen lämpar sig som kontorslokaler och där finns också ett komplett tillverkningskök. Det användes under Matilda matbutikens era för att laga färdiga rätter som åkte ner en våning med mathiss och såldes över disk. 

Utsidan av en k-butik.
Bildtext Matildafastigheten kallas så för att det länge fanns en matbutik med det namnet här. Sedan den slutade har det gjorts flera försök att driva livsmedelsaffär, men de har av olika orsaker gått i stöpet. Det har också funnits kaféer med olika ägare i huset.

Mari fastnade personligen för fastigheten bland annat för att den har en lastningsramp och för att ingången ligger i markplan så att den är tillgänglig även för funktionshindrade.

Dessutom är den centralt belägen och den ligger intill en allmän parkeringsplats. 

Hälsosam läcker mat av lokala råvaror

För tillfället är det den tidigare kafé- och restaurangdelen på markplan som börjar vara klar att tas i bruk.

Restaurangkök
Bildtext I restaurangköket står kastrullerna och väntar på kocken.

I mitten av oktober hoppas krögarna för Matildas Deli, Bengt Ehrenstolpe och Susanne Hedman, kunna slå upp dörrarna. 

Två män i fastighet
Bildtext Bengt Ehrenstolpe (framme) är krögare för Matilda Deli tillsammans med sin sambo. Som köksmästare har de valt Joakim Jormanainen.

Bengt Ehrenstolpe är lyrisk såväl över utrymmena som över sina hyresvärdar.

Det är helt fantastiskt hur hyresvärden lyssnat till våra önskemål och ställt i gång allt för oss

― Bengt Ehrenstople, Matilda Delis krögare

Han och hans sambo lockades till Matilda av de nya ägarna, eftersom de kände varandra sedan tidigare. 

– Det är helt fantastiskt hur hyresvärden lyssnat till våra önskemål och ställt i gång allt för oss, säger Ehrenstolpe. 

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Ett kök i kockens smak

Matilda Deli kommer att servera ren, närodlad, smaklig och hälsosam mat. Restaurangen kommer också att köra ut mat.

Bengt Ehrenstolpe har handplockat Joakim Jormanainen som kökschef.

Man utomhus
Bildtext Joakim Jormanainen ser fram emot att göra sådan mat som ligger honom nära hjärtat.

Jormanainen har en lång karriär i Hangö bakom sig och har också jobbat bland annat på skidorter. Nu har han fått fria händer att tillsammans med den övriga personalen utforma köket som han vill.

– Äntligen får jag laga mat som återspeglar mig som kock, säger han.

Maten beskriver han som okonstlad med smaken i fokus och dessutom hälsosam.

– Det är kanske för tidigt att gå in på enskilda rätter, men vi kommer att servera högklassig mat gjord på lokala råvaror.

Äntligen får jag laga mat som återspeglar mig som kock

― Joakim Jormanainen, Matilda Delis kökschef

Bengt Ehrenstolpe säger att hans roll mer kommer att vara en “grå eminens”. 

– Men säkert kommer jag att köra ut mat.

Begreppet fine dining, alltså exklusiv mat, vill de inte kännas vid.

– Maten kommer att vara bra, men inte tillkrånglad, intygar både Ehrenstolpe och Jormanainen. 

Handplockat hyresgästerna

Mari Hauskaviita berättar att hon och Martin Nordström själv handplockat alla de hyresgäster som kommer att verka i fastigheten.

– Via djungeltelegrafen har vi valt ut sådana som vi tycker skulle passa här. Vi har strävat efter att hitta sådana företagare och tjänster som inte konkurrerar med befintliga utan kompletterar utbudet. 

Leende kvinna
Bildtext Mari Hauskaviita gillar att fastigheten är så mångsidig.

Hon säger att de också är måna om att bygga upp långvariga relationer med sina hyresgäster och därför försöker skräddarsy utrymmena så att de motsvarar företagens önskemål och verksamhet. 

– Då kan relationen bli långvarig och alla vinner på det.

Sadlade om till sushiföretagare

Också tillverkningsköket i övre våningen har hittat sin företagare. 

Det är kocken Tero Korhonen som flyttar in med sitt sushi- och cateringföretag Ihana Päivä Sushi.

Även han är entusiastisk över lokalen som han hoppas kunna ge företaget en skjuts framåt. Hittills har han levererat sina produkter bland annat genom Rekoringen och efterfrågan har vuxit. 

Man utomhus
Bildtext För Tero Korhonen visade sig sushi vara ett lyckokast.

Korhonen, som jobbat i kök som Hotel Palace och Café Strindberg i Helsingfors och varit husbonde på lotsön Boistö, blev i princip tvungen att sysselsätta sig själv under coronaåret.

Trots att sushin hela tiden vinner terräng, också i Västnyland, ser han inte att marknaden är mättad.

– Aldrig hade jag trott att jag skulle försörja både mig och min familj på sushi, säger han. 

Aldrig hade jag trott att jag skulle försörja både mig och min familj på sushi.

― Tero Korhonen, Ihana Päivä Sushi

Nu hoppas han, via sin nya lokal, kunna uppnå en organisk och kontrollerad tillväxt. Hans affärsidé är att tillverka sushi mot beställning, med högst fyra timmar mellan beställning och leverans, vilket ställer vissa krav på volymen.

Dörren står öppen till herrfrisören

Den företagare som redan är igång, är Amanj Mohammeds City-Barber.

En skylt på gatan visar vägen in genom huvudentrén till herrfriseringen, dit man kan gå utan att beställa tid. 

Butiksbyggnad
Bildtext Skylten på gatan säger välkommen in.

Amanj Mohammed har varit i gång i tre veckor med att klippa herrars hår och skägg som han också ansar.

Dessutom klipper han barn och för dem erbjuder han också figurklippningar. 

– Den här fastigheten passar mig, eftersom den ligger så centralt. Förhoppningsvis är det snart mera människor i rörelse. 

Herrfrisör
Bildtext Amanj Mohammed är utbildad frisör.

Han säger att det var ett ganska lätt beslut att komma till Matilda, hyran är lämplig och han var i behov av en central lokal där han kunde etablera sig som företagare.

Han hoppas att restaurangen och de övriga företagen skall dra till sig ett jämt kundflöde. 

Hoppas det blir bättre snart, att pandemin lättar och att folk vågar röra sig mera ute och umgås med varandra

― Amanj Mohammed, City-Barber

– Ekenäs är en fin stad, som tyvärr är lite tyst under vinterhalvåret, funderar han. 

Men han är övertygad om att ett bredare utbud av tjänster också lockar till sig fler besökare till centrum.

– Hoppas det blir bättre snart, att pandemin lättar och att folk vågar röra sig mera ute och umgås med varandra.