Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Melodi Grand Prix 2007-2021 - En tillbakablick

Uppdaterad 02.10.2021 08:05.
År 2021 firar MGP i Finland 15 år i rutan. Så här har programledarna sett ut genom åren.
År 2021 firar MGP i Finland 15 år i rutan. Så här har programledarna sett ut genom åren. - Spela upp på Arenan

Vi är inne på det femtonde året av MGP. Jubileumsåret till ära har vi publicerat alla låtar genom tiderna. Sammanlagt blir det 150 finlandsvenska låtar som skrivits och framförts av 8–15 åringar.

MGP fyller 15 år

Låtskrivartävlingen Melodi Grand Prix (MGP) har sammanfört musikintresserade ungdomar från hela Svenskfinland sedan starten år 2007. Programmet sänds nu för femtonde gången. Det blir en direktsänd final den 9 oktober på Yle Arenan och Yle Fem.

MGP blev ett naturligt steg efter sångtävlingen Stjärnskottet, som började turnera i Svenskfinland under medlet av 90-talet.

För att bredda konceptet gick man år 2007 med i det nordiska samarbetet MGP Nordic, som Danmarks radio hade lanserat redan år 2001. Det var en låtskrivartävling för 8–15 åringar med ett regelverk som är hämtat från Eurovisionen.

15 år av MGP – Scenkläder för alla väder
15 år av MGP – Scenkläder för alla väder - Spela upp på Arenan

År 2010 slopades det nordiska samarbetet, men länderna fortsatte att tävla på nationell nivå på var sitt håll.

Idag är det bara Finland och Norge som har kvar sina MGP-låtskrivartävlingar.

Låtarna som tävlat i den finlandssvenska låtskrivartävlingen 2007–2021

Fantastiskt många låtar blir det, då man samlar ihop dem alla. Ett stort tack till artister och dansare som deltagit under åren!

Välkommen med på en nostalgitrip.

Du kommer till varje års alla låtar genom att trycka på respektive bild.

Anna-Karin Siegfrids och Jonathan "Jontti" Granbacka är programledare för årets MGP. Det återstår att se hur låtarna framförs på årets final. I väntan på den kan man se på olika klipp av årets artister. De färdigt inspelade låtarna finns också att lyssna på.

Tiderna förändras och vi finns numera också i sociala medier

Det har hänt en hel del i teknikens värld under de femton år som gått. Numera ingår programmets verksamhet även starkt i de sociala medier där målgruppen rör sig.

Whatsapp är en aktiv del av direktkontakten med våra följare. Vi har haft besök av experter som hjälpt till och svarat på frågor om till exempel att skriva musik.

Även MGP:s Tiktok- och Instagramkonton aktiverar de unga.

Alla artister deltog i den en timme långa streamen 27.9 då låtarna lanserades.
MGP 2021- Årets låtar presenteras! - Spela upp på Arenan

MGP har bjudit på streamar under året som gått

Vi har tagit steget vidare till streamarnas värld. Under året har vi streamat både till skolor dagtid och tittare kvällstid. Där har följarna aktivt kunnat ta del av och påverka innehållet i programmet.

Den här låten gjordes tillsammans med skolorna online. Sandra Långbacka och Paul Elias höll i workshopen.
Dansa tills jag blir yr - åk 5-8 med Paul och Sandra 2021 - Spela upp på Arenan

En fin era går mot sitt slut

Femton fina år har vi haft med MGP. Årets jubileumssändning blir den sista av sitt slag. Var sak har sin tid och det är dags att ta steget vidare.

Nästa år börjar utvecklingen av ett helt nytt koncept som riktar sig till 10-14-åringar. Precis som MGP kommer det nya konceptet att involvera barn och unga från hela Svenskfinland.

Årets MGP blir det sista – nytt koncept 2023

Det här är MGP

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar. Tävlingen produceras i samarbete med Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Svenska Yle.

MGP har jubileumsår i år. Det är den femtonde finalen vi ser av MGP, vilket betyder att vi har haft 150 låtar som varit skrivna av artisterna själva. Alla låtar finns nu samlade på Yle Arenan.

Mer om MGP:

På Yle Arenan hittar du färska klipp från årets MGP men också en hel del nostalgiklipp: svenska.yle.fi/mgp

@ylemgp på Instagram TikTok Facebook