Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kamaras advokat kritisk mot tjeckiska myndigheter och Uefa efter buropen: ”Hur länge ska det här få fortsätta?”

Glen Kamara med bollen.

Glen Kamara fick höra burop varje gång han rörde bollen i torsdagens match mot Sparta Prag. Det var ett förkastligt beteende säger Kamaras advokat Aamer Anwar. Det är dags för tjeckiska myndigheter att inse att de har ett djupt rotat problem med rasism, säger han.

I våras utsattes Glen Kamara för ett rasistiskt påhopp när Rangers mötte Slavia Prag. I slutminuterna av matchen kallade Ondrej Kudela Kamara för en apa.

När Rangers på torsdagen skulle spela match på tjeckisk mark var spelarna hoppfulla. Arenan var stängd för supportar efter en tidigare incident men i stället tilläts 10 000 skolbarn och ungdomar se matchen på plats.

– Man kände en viss lättnad inför matchen då fansen inte fick komma in och att samma scener inte skulle upprepas. Det som hände var att vi fick se 10 000 skolbarn bua varje gång Glen Kamara eller någon annan svart Rangersspelare rörde bollen.

– Det är oacceptabelt och det är dags för tjeckiska myndigheter att inse att de har ett djupt rotat problem med rasism, säger Kamaras advokat Aamer Anwar till Sky Sports.

Glen Kamara.

"När ska Uefa säga att det räcker nu?"

Anwar riktar också en rejäl känga mot europeiska fotbollsförbundet Uefa.

– De är en skam, de misslyckas med att agera varje gång. De talar om respekt, men var fanns respekten för Glen Kamara eller andra svarta spelare? Ingen spelare ska behöva utstå detta.

– Hur länge ska det här få fortsätta? Dessa lag borde sparkas ut från turneringar. När ska Uefa säga att det räcker nu?, säger Anwar.

Anwar lyfter också fram att rasism inte enbart förekommer på arenorna, utan spelarna får också utstå glåpord på sociala medier.

– Glen är professionell och har en moralisk kompass som han följer. Han säger att han håller huvudet högt och fortsätter jobba. Ingen ska behöva se sådana påhopp från morgon till kväll och vara orolig för sin egen säkerhet och att familjemedlemmar ska behöva läsa det som skrivs.

– Glen kan inte minnas att han skulle ha utsatts för något liknande innan han nådde den internationella scenen. Det är total tystnad från förbunden den här morgonen, var är deras stora uttalande om att motverka rasism?, säger Anwar.