Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Cyklar är hårdvaluta i droghandeln – Karolina blev av med fyra cyklar: "Ju fler som behöver pengar snabbt, desto mer cykelstölder"

Från 2021
Kvinna med glasögon håller upp uppsågat cykellås mot kameran. Det är ett kombinationslås.
Bildtext Karolina Sveiby blev av med sin fjärde cykel kring midsommar, då hennes Jopo försvann från ett låst skjul på bakgården i Berghäll. I hennes stadsdel polisanmäls flest cykelstölder i Helsingfors.
Bild: Erik Vierkens / Yle

Stulna cyklar fungerar som betalmedel i knarkhandeln. På gatan eller på darknet kan en enkel begagnad cykel bytas mot tunga droger. Spotlight följde fyra stulna cyklar genom Helsingfors med hjälp av gömda sändare.

Karolina Sveiby visar missmodigt ett tungt cykellås. Metallkedjan innanför tyget är tjock, men fästet vid sifferkoden är låsets svaga länk.

– Jag trodde det här var ett väldigt effektivt lås. Men de har sågat av det där bara.

Cykeltjuvar stal Karolinas cykel i Berghäll under midsommarhelgen. Bara det söndriga låset lämnades kvar. Hon känner uppgivenhet då hon tänker på att det här var hennes fjärde cykel som blev stulen i Helsingfors. 

– Det är jättesorgligt att man inte kan lita på att cykeln står kvar när man vill ta den igen.

En rad med cyklar och ett stort cykellås.
Bildtext Cykelstölder är ett problem i alla större städer. Elcyklar och dyrare terrängcyklar har de senaste åren blivit populära, men starka lås hindrar inte cykeltjuvarna.
Bild: Erik Vierkens / Yle

Cykeltjuvarna har blivit aktivare för varje år som går. År 2020 polisanmäldes fler cykelstölder än någonsin, drygt 23 000 i hela landet. Samma år betalade försäkringsbolagen ut sammanlagt 11 miljoner euro i ersättning för stulna cyklar.

Alla cyklar stals i Spotlights experiment

Vi bestämmer oss för att ta reda på vad som händer med de stulna cyklarna och varför de stjäls. Vår granskning visar att cykelstölder är en del av vardagen för många drogmissbrukare.

– Det finns en stark kultur av att stjäla cyklar. Det är lätta pengar. I drogvärlden blir man lätt skuldsatt och cykelstölder är ett sätt att bli av med sina skulder, berättar Toni Grönholm, handledare för missbrukare.

Under sommaren gjorde Svenska Yles undersökande program Spotlight ett experiment.

Kvinna sitter på huk vid en cykel och låser den.
Bildtext Spotlights journalister Linda Söderlund och Alexander Uggla låste fast cyklarna med vajerlås. För cykeltjuvarna var det lätt att söndra låsen.
Bild: Alexander Uggla / Yle

Vi placerade ut fyra låsta cyklar i olika parker i Helsingfors. Alla cyklar stals, en efter en. Med hjälp av gömda sändare kunde vi följa cyklarnas rörelser.

Se mötet med en av de misstänkta cykeltjuvarna här nedan.

Jakten på cykeltjuvarna - Spela upp på Arenan

Knarklangare vill byta vår cykel mot metamfetamin

Darknet har en viktig roll i handeln med stulna cyklar. Darknet är den dolda delen av internet där man kan vara anonym. En sökning på ordet “pyörä” ger genast över hundra träffar på ett finländskt forum. 

I de flesta annonser på darknet vill folk byta en cykel mot droger. Diskussioner mellan säljare och köpare förs sedan främst på den anonyma chattjänsten Wickr.

Vi lägger ut en annons för en begagnad herrcykel på darknet. Redan följande morgon får vi svar av en knarklangare.

Närbild av en mobilskärm där man kan läsa ett meddelande från en knarkhandlare.
Bildtext Vi chattade med knarklangaren på Wickr.
Bild: Alexander Uggla / Yle

– “Mojn, finns det bild på cykeln och hur stor är den? Du kan få benzo i utbyte. Intresserar det?”, skriver knarklangaren på Wickr.

Knarklangaren erbjuder flera olika slags bensodiazepiner i utbyte mot vår cykel. Då vi frågar om mängderna erbjuds vi också metamfetamin.

Cyklarna fungerar alltså som ett slags valuta i byteshandeln mot knark. 

Sådan är den typiska cykeltjuven

Polisen följer med knarkhandeln på nätet, men har svårt att få fast brottslingarna. 

– I de flesta tjänster kan man vara anonym eller ha en påhittad identitet. Det försvårar förstås polisens arbete väldigt mycket, säger kommissarie Markus Ramstedt vid Västra Nylands polisinrättning.

Knarkbegäret tvingar missbrukarna att sälja cykeln billigt

Köpslåendet om cyklar och knark sätter missbrukarna i en svår situation. Knarklangaren kan erbjuda en mycket mindre mängd droger, än vad cykeln egentligen är värd.

– Knarklangaren kan idka utpressning och säga att hen bara ger 1,5 gram. “Slå till eller låt bli!” Men knarkbegäret är så starkt att knarkaren inte kan låta bli, och tänker i stället att han snart letar upp en ny Jopo, berättar Tomi Helenius, tidigare missbrukare.

Man står på metroplattform i Helsingfors och ser mot kameran.
Bildtext Tomi Helenius stödjer och hjälper missbrukare vid metrostationerna i Helsingfors.
Bild: Erik Vierkens / Yle

Både Tomi Helenius och Henri Grönholm har varit fria från knark i några år och jobbar nu som handledare för narkomaner inom projektet Huudikoutsit. 

De berättar öppet om hur cykelstölderna går till, och hur man enklast säljer en cykel vidare.

– Antingen säljer tjuven cykeln själv via nätet, eller så ger man en liten mängd knark till någon som säljer den i sitt namn. På det sättet rentvår man sig själv, säger Grönholm.

En man med snaggat hår ser ut genom metrovagnens fönster i Helsingfors.
Bildtext "Då man själv lämnat drogerna och dumheterna bakom sig, känns det viktigt att kunna hjälpa andra", säger Henri Grönholm.
Bild: Erik Vierkens / Yle

Droganvändningen har ökat under flera år och speciellt under coronapandemin, och cyklar stjäls för att finansiera narkotikabruket.

– Det är inte svårt att sälja en cykel, speciellt inte en Jopo, kommenterar en av missbrukarna intill Runda huset.

Några kvarter bort har Diakonissanstalten flera stödboenden för missbrukare.

– Bästa sättet att förhindra stölder är att erbjuda goda social- och hälsovårdstjänster. Och speciellt till den kundgruppen som säkert mest skulle göra sig skyldig till brotten, om inte de här tjänsterna fanns, säger Heli Alkila, chef för kundrelationer på Diakonissanstalten.

Kvinna med blont hår och jeansrock ute i solskenet i park.
Bildtext Heli Alkila hoppas att invånarna i Diakonissanstaltens stödboenden i högre grad skulle bli en del av gemenskapen i Berghäll och att det skulle minska kriminaliteten.
Bild: Alexander Uggla / Yle

Stulna cyklar säljs vidare på Tori och Facebooks Marketplace

De stulna cyklar som först säljs eller byts på darknet kommer sedan småningom till försäljning på andra plattformar. I flera av de domar vi läst nämns att stulna cyklar sålts vidare på den finländska säljsajten Tori.

– Tyvärr förekommer det ibland fall där man säljer stulna varor. Vi gör förstås vårt bästa för att rensa bort det, säger Jenni Tuomisto, chef för affärsverksamheten på Tori.

Kvinna med blont hår står utanför ett köpcenter och ser mot kameran.
Bildtext “Om en affär verkar för bra för att vara sann, så är den vanligtvis inte sann”, säger Jenni Tuomisto, chef för Toris affärsverksamhet.
Bild: Alexander Uggla / Yle

Tori har olika kriterier för att på förhand försöka identifiera stöldgods. Man tittar bland annat på priset, men ändå slinker stulna varor igenom.

Facebooks Marketplace är en annan stor aktör på andrahandsmarknaden. 

– När det gäller försäljning av stulna och illegala varor så är det strikt förbjudet på Facebook, det råder inget tvivel om det, säger Janne Elvelid, chef för samhällsrelationer på Facebook.

Elvelid berättar att Facebook globalt stängde hela 1,7 miljarder falska konton under förra kvartalet. Det visar på hur lätt det är att starta anonyma konton och använda dem för att till exempel sälja stulna varor.

Cykelköparen kan vara vem som helst

Karolina Sveiby har för sin del finkammat både Tori och Facebooks Marketplace, men ännu inte sett några spår av sin stulna cykel.

– När man sitter länge och tittar på försäljningsannonserna är det lätt att känna igen misstänka profiler. Om en profil är skapad 2021 och säljer en Jopo i veckan, kan man dra slutsatsen att det kanske är en cykeltjuv, säger Sveiby.

På försäkringsbolagen har man också märkt av den ökade mängden stulna cyklar. Antti Määttänen, utvecklingschef på LähiTapiola, har en klar åsikt om roten till problemet.

– Så länge folk köper cyklar av skumma typer med bristfälliga uppgifter om cykeln, så länge fortsätter handeln med stöldcyklar. Det är allas ansvar att se till att Finland förblir ett bra cykelland, och då måste man sluta köpa stulna cyklar, säger Määttänen.

5 tips för att undvika att köpa en stulen cykel

De tidigare missbrukarna menar att cykelköparen kan vara vem som helst – också de som skulle ha råd att köpa nya cyklar väljer att köpa stöldgods.

– Då det gäller pengar tänker folk ofta på sin egen nytta och bryr sig inte om ifall något är stulet, bara det gagnar en själv. Man tänker att det är en liten sak, säger Grönholm.