Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aldrig förr har julgubben väntat så här länge – nu kommer turisterna igen, men företagarna säger absolut nej till coronapass vid gränsen

Från 2021
Joulupukkiveljekset Jouni ja Ilkka Räisänen Lapissa.
Bildtext Det krävs mera än en pandemi för att julgubbsturismen ska flytta till Sverige, men turistföretagarna är oroliga för vad förlängda reserestriktioner kan betyda för Lappland.
Bild: Kaisa Sirén / Iloiset kaksoset Ay

När det var som värst sålde torgförsäljaren Helvi Calanna souvenirer för bara tre euro per dag. Läs om fem erfarenheter av hur pandemin påverkade julgubbens hemland och hur turistföretagarna försöker ta sig upp ur gropen.

Det sägs att väntan på julgubben är en lång väntan, men sällan har julgubben väntat så här länge på sina besökare. Lapplandsturismen har lidit stort under pandemin, och nu ser företagarna äntligen en ljusning.

Samtidigt varnar företagen för att Finland gör det för krångligt med förlängda inreseregler. Reglerna behandlas i riksdagen just nu.

Enligt förslaget ska restriktionerna gälla till slutet av året. Det innebär att alla länders medborgare kan resa in i Finland med hjälp av coronapass. För det behövs två vaccinationer med ett EU-godkänt vaccin, ett intyg på att man har tillfrisknat från corona under de senaste sex månaderna eller test före och efter inresa till Finland.

Branschförbundet: "Om man stannar bara tio timmar i landet så kan man inte stå två timmar i kö"

För många EU-medborgare är det i och för sig inget problem att visa upp ett intyg, eftersom de allra flesta har haft möjlighet att vaccinera sig. Kravet på coronapass vid inresa gäller bara personer som har fyllt 16 år.

Varför ser turistföretagarna det här som ett problem?

– De som kommer under julen från Storbritannien kommer bara för en dag. Om de måste stå i kö i två timmar, av sammanlagt tio timmar i Finland, så är det inte bra. Det är tjugo procent av tiden, säger vd Timo Lappi vid Turism- och restaurangförbundet Mara.

Orsaken till att det riskerar att uppstå långa köer är att de små flygplatserna i Lappland inte har resurser att granska coronaintyg i snabb takt då flera charterflyg landar samtidigt under högsäsong.

Vi är så vana vid restriktioner, men det är inte en normal situation.

― Timo Lappi, vd, Mara

Lappi är orolig för en konkurrensnackdel som kan uppstå om grannländerna slopar sina reserestriktioner tidigare än Finland.

– Vi är inte den första tanken när utländska turister funderar på vart de ska resa. Därför måste vi ha regler som gör det mycket lätt att komma in.

poro Jaakkolan porotilalla
Bildtext Finska Lappland har det starkaste varumärket inom upplevelseturism, jämfört med Sverige, men konkurrensen är hård bedömer företagarna.
Bild: Annu Passoja / Yle

Sverige har kvar sina inreseregler åtminstone fram till mitten av oktober, medan nordbor hela tiden har kunnat resa fritt till Sverige.

Branschförbundet varnar för att reserestriktioner blir det nya normala.

– Vi är så vana vid att vi har restriktioner, men det är inte en normal situation. Det normala är att man kan resa fritt, och vi har därtill näringsfrihet, säger Lappi.

Lapplandsföretagaren: Ingen risk att julgubben flyttar till Sverige

Trots att finländare har åkt skidor i Lappland så har turismen lidit stort av att de utländska turisterna uteblev under nästan två säsonger. Finländska resenärer bor i stugor och åker skidor, men betalar inte skjortan åt företagare för att komma ut i vildmarken.

Det betyder att de som har specialiserat sig på hundspann, safarifärder och lyxhotell har varit utan inkomster.

En av de största aktörerna i Lappland är kedjan Lapland Hotels. Kedjan har satsat stort på upplevelseturism, och nu syns äntligen en ljusning bedömer vd Ari Vuorentausta.

– Efterfrågan har varit riktigt bra från Europa. Så det ser bra ut, bara inresereglerna är tillräckligt smidiga, säger Vuorentausta.

Han är kritisk till att kravet på coronapass ska finnas kvar under hela julsäsongen, eftersom pandemiläget och vaccinationsgraden är bra.

– Annars får vi hålla kvar restriktionerna i all evighet, eftersom coronan inte kommer att försvinna. Det kan vara ett större problem på längre sikt, om Finland uppfattas som fientligt gentemot resenärer, säger Vuorentausta.

Finlands varumärke har bara blivit starkare

― Ari Vuorentausta, vd, Lapland hotels

Han ser coronapasset som en möjlighet enbart i sådana situationer där smittan skulle öka. Passet kunde vara ett alternativ till att stänga ner turismen.

Lapland Hotels toimitusjohtaja Ari Vuorentausta
Bildtext – Om vi ska ha kvar reserestriktioner, så måste vi fortsätta i all evighet, eftersom coronan kommer att finns kvar. bedömer Ari Vuorentausta. Han hoppas att inga restriktioner ska finnas kvar i slutet av året.
Bild: Antti Mikkola / Yle

Vuorentausta bedömer att det tar två till tre år innan företaget har samma volymer som före coronan. De asiatiska kunderna fattas, delvis på grund av att Kina har begränsat utlandsresandet för kineserna och EU inte godkänner det kinesiska vaccinet.

Kommer Finland fortfarande att hålla positionerna som julgubbens hemland?

– Absolut, det är inte ett riktigt hot på längre sikt att det skulle försvinna. Finlands varumärke har bara blivit starkare. Vi har klarat coronan väl och folk ser Finland som ett tryggt resmål, säger Vuorentausta.

Souvenirförsäljaren: Vad gör man om man bara säljer för tre euro per dag?

Finlands varumärke som arktiskt och exotiskt resmål syns vanligen också vid försäljningsstånden på Salutorget i Helsingfors. Den här höstförmiddagen är Helvi Calanna den enda souvenirförsäljaren här. Några enstaka turister stannar till i snålblåsten på vägen till Sveaborgsfärjan för att se på smycken med renmotiv.

– I fjol hade jag dagar då jag sålde för tre till åtta euro per dag – hur klarar man det? Som du ser finns här varken försäljare eller turister, med några få undantag, säger Calanna och slår ut med händerna.

Helvi Calanna slåt ut med händerna, i röd luva och glasögon. Helsinki-kassar ich souvenirer i bakgrunden.
Bildtext – Vad ska man göra när man har köpt upp ett helt förråd, säger Helvi Calanna, som har haft svårt att få souvenirerna att gå åt under hela pandemin.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Hon har funderat på att byta jobb eller land. Men har man köpt in ett helt lager med Lapplandsmagneter och Helsinkitygkassar så kan de bara säljas i Finland. Här står hon nu med hela sitt förråd.

- Vi borde ha öppnat upp tidigare. Nu är européernas semestrar redan slut och jag tror inte heller att vi får några större kryssningsbåtar hit, säger hon.

Familj på besök från Österrike: Finland kan vinna på avslappnad atmosfär efter pandemin

Lite mera trafik är här ändå, jämfört med för några månader sedan. Ett par sightseeingbåtar plockar upp några passagerare.

En österrikisk familj hälsar på dottern som studerar i Finland. De vill hinna se alla sevärdheter under sina några dagar här.

– Alla sevärdheterna! Öarna och allt i centrum. Domkyrkan, monumenten och Sveaborg, räknar mamma Renata och dottern Sandra upp.

Familj, mamma, pappa, vuxen dotter i blåsten utanför sightseeing båt i Helsingfors.
Bildtext Renata, Manfred och Sandra (t.h.) kommer från Österrike, och tycker att inresan till Finland gick väldigt smidigt tack vare coronapass.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Inresan till Finland gick hur smidigt som helst, säger familjen.

– Det är bara att visa upp coronapasset med dubbla vaccinationer, och i övrigt får man röra sig väldigt fritt på stan. Inte alls så strängt som i vårt hemland, säger de.

Vad ska Finland göra för att locka turister efter pandemin?

– Det är avslappnat här i jämförelse med Österrike, där det fortfarande finns mycket restriktioner och det är störande. Pandemin verkar inte vara så närvarande här i Finland längre, säger Sandra.

Hotellkedjan: Problem med Sputnikvaccinet påverkar nyårsturismen till Finland 

Ett annat stort frågetecken för Finland är turismen från Ryssland. Än så länge godkänner inte EU det ryska Sputnikvaccinet för coronapass och tågtrafiken till och från S:t Petersburg ligger nere.

På VR säger man till Svenska Yle att man har möjlighet att öppna upp trafiken, genast då myndigheterna ger grönt ljus för trafiken vid Vainikkala gränsövergång. Gränsen stängdes för tågtrafik i våras på grund av Rysslands dåliga pandemiläge.

Om Sputnikvaccinet fortsättningsvis inte godkänns för coronapass, vilken risk finns det för att de ryska nyårsturisterna inte kommer till Finland?

– Det finns absolut en risk. Det känns jobbigt att vi har ett sådant här upplägg för personer som räknas som ovaccinerade. Det påverkar dem som skulle vilja komma på en shoppingresa till Helsingfors eller åka skidor två dagar i Lappland, säger Christian Borg, kommersiell direktör vid Scandic Hotels i Finland. 

Vi ser en väldigt försiktig ökning.

― Christian Borg, kommersiell direktör, Scandic Hotels.

Borg säger att han förstås inte vill ta ställning till vaccinet i sig. Men kravet på dubbla coronatest för de flesta ryska resenärer kommer att synas i mängden ryska turister i Finland.

– Det är ju en väldigt viktig grupp för oss och en närmarknad. Efter den här krisen ser vi att man gärna reser i närområdet, precis som här i Finland. Och vi önskar att det här kommer igång för de ryska turisterna. Om det är så att Sputnik kan godkänns av EU, så skulle vi gärna se att det sker så fort som möjligt.

Allegro-tåg.
Bildtext VR räknar med att återuppta tågtrafiken från Ryssland, genast som det ges grönt ljus.
Bild: YLE/Nina Simberg

Hur ser den kommande jul- och vintersäsongen ut för er?

– Vi ser en försiktig ökning av internationell trafik, men väldigt försiktig. För oss inom hotellbranschen är det absolut viktigast att affärsturismen kommer igång. Det är ännu ett frågetecken hur det blir med till exempel internationella kongresser.

Många resenärer ser coronapasset som en nyckel till tryggt resande, det påverkar väl resandet också på ett bra sätt?

– Det är bra att det finns en tydlighet med två vaccin. Men snart har vi en 80 procents vaccintäckning i Finland. Alla som har velat få vaccin har fått det. Så varför ska vi ha kvar ytterligare restriktioner?

Diskussion om artikeln