Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Får KuPS sitt historiska guldögonblick – eller förstör Sällström festen?

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Nationella ligan: HJK - KuPS (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En fantastisk finländsk fotbollsraket förväntas explodera i Helsingfors i dag. KuPS är på god väg att bli en maktfaktor i Nationella ligan och i dag krävs bara en poäng borta mot HJK för att inleda dynastin. Matchen har avspark på TV2 klockan 14.

Lägg på ugnen, i dag står det kalakukko på menyn.

En hisnande framgångssaga inom den finländska damfotbollen kulminerar med all sannolikhet i dag. Eller vad sägs om den här utvecklingen?

För två år sedan tränade KuPS damer på sand i väntan på division 1-säsongen (de fick till slut en fribiljett till ligan på grund av att PK-35 från Vanda föll ihop). I fjol tog laget sin första medalj någonsin – och i dag är guldet spetsat på gaffeln.

Nu gäller det bara för gultröjorna att hugga in.

Gentjana Rochi laddar för ett skott.
Bildtext Gentjana Rochi gjorde 16 mål i fjol, nu är hon uppe på 25 fullträffar på 21 matcher. Är det ens möjligt att stoppa henne?
Bild: Nationella ligan

Laget från Savolax har i praktiken redan säkrat sitt historiska första guld. KuPS leder ligan med sex poängs marginal då två omgångar återstår. Målskillnadsfavören är uppe i 16 i jämförelse med jagande TiPS. 

Om det blir en poäng mot HJK säkras guldet även i praktiken. Dags att sätta sig bekvämt i tv-soffan och fundera på följande frågor inför matchen:

Fortsätter superanfallarna showen?

Visst, KuPS har visat upp en imponerande bredd i anfallet under tidigare säsonger – men årets offensiva urladdning är makalös. Gentjana Rochi, Aino Kröger och Lavdije Begolli har tillsammans pangat in 45 (!) mål.

Rochi toppar – som vanligt – skytteligan i överlägsen stil och har på egen hand stått för 25 fullträffar. Når hon 30? HJK har för övrigt kollektivt mäktat med 31 mål under säsongen.

KuPS förfogar över en anfallstrio som är snabb, kreativ och fruktansvärt effektiv. Lirarna hittar rätt från vilka lägen som helst och Rochi har den sällsynta förmågan att trolla fram heta lägen ur tomma intet. Räkna med svettiga minuter för HJK:s försvarsgarde.

Det är häpnadsväckande att ingen finländsk KuPS-spelare gjort A-landskamper på senare år – Ella Vanhanen har några på meritlistan, den senaste 2016. Nu knackar Kröger på dörren.

Kommer landslagslirarna i gång?

HJK:s säsong har inte varit mycket att hurra för. Kräftgången efter guldsäsongen 2019 fortsätter och det blir inte medalj i år heller.

Huvudstadsklubben har mött KuPS två gånger under ligasäsongen och inte lyckats med att öppna målskyttet: matcherna slutade 0–2 hemma och 0–3 borta. 

HJK har haft kroniska problem med kontinuiteten i anfallsspelet. I dag fästs blickarna på Linda Sällström och Essi Sainio, som hör till Finlands A-landslagsspelare och det rutinerade ligagardet.

Sällström, som gjorde tio mål på åtta matcher i EM-kvalet, har haft det tungt efter flytten från Paris. Hon har bara nätat en gång på sex matcher och inledde på bänken då HJK tvålade till Honka med 4–0 förra helgen. Essi Sainio gjorde sitt första ligamål för säsongen i samma match.

Lina Sällström med bollen mot KuPS.
Bildtext Linda Sällström har brottats med en ryggskada och lite transferstrul.
Bild: Nationella ligan

För vänner av Finlands fotbollsdamer gäller det att hoppas på att alla tiders målskytt hittar formen innan VM-kvalet fortsätter. KuPS-anhängare ser gärna att Sällström väntar en vecka till och först varvar upp inför den avslutande omgången.

Men helt hopplöst har HJK:s målskytte inte varit. Nittonåriga Ria Karjalainen har tagit för sig under säsongen och gjort nio mål för HJK, klart mest i laget.

Har någon av de ovanstående kapaciteten att förstöra festen för KuPS?

HJK–KuPS sänds på TV2 från och med klockan 13.50. Sebastian Backman kommenterar på svenska. 

Programmet är inte längre tillgängligt
Nationella ligan: HJK - KuPS (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Korrigering klockan 11.19 den 2 oktober: I en tidigare version av artikeln stod det felaktigt att ingen KuPS-spelare gjort A-landskamper. Ella Vanhanen har ett antal på meritlistan under tidigare år.