Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slovakien och Tjeckien lukrativare än inhemska hockeyligan? Agent om stjärnflykten: "Marknaden har förändrats"

Från 2021
Ahti Oksanen fokuserar på isen.
Bildtext Ahti Oksanen gjorde en kanonsäsong i KooKoo med poängen 22+26=48 och flyttade till tjeckiska HK Hradec Kralove.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Gör en bra säsong i FM-ligan – och få chans till spel i Slovakien. Den europeiska hockeyligakartan håller på att ritas om och Finland är en förlorare. Det förklarar spelaragenten Simo Niiranen för Yle Urheilu.

Snacket om att FM-ligan i ishockey inte är vad den en gång varit har hållit på länge. Unga löften finns det fortfarande gott om, men mängden toppspelare i sina bästa år har sinat.

En av de senaste som yttrat det budskapet är Luleås blåvita världsmästare Juhani Tyrväinen.

– Man spelar inte under karriärens bästa år i Finland. Om man spelar en bra säsong där åker man någon annanstans, slog Tyrväinen fast för Radiosporten.

Juhani Tyrväinen skrinnar utan hjälm.
Bildtext Juhani Tyrväinen trivs i Luleå.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Samma toner hörs från andra håll. Yle Urheilu har kollat hur problemet verkar ur agenternas vinkel.

– Med all respekt så är FM-ligan verkligen en fostrarliga. Den är fortfarande en otroligt bra serie och man spelar väldigt underhållande hockey, säger spelaragenten Simo Niiranen.

– Ligan är en riktigt bra språngbräda för unga, men utöver det har marknaden förändrats så att äldre och mer rutinerade spelare inte kanske får den roll och lön som de är vana med. Det tvingar dem att överväga spel utomlands.

Mer flyttrafik söderut

NHL, KHL, SHL och NLA är ligor som roffat åt sig spelare från Finlands högstaliga tidigare. Numera kämpar också ligor i länder som Tyskland, Österrike, Tjeckien och Slovakien om FM-ligastjärnor.

Orsaken är pengar. När en ligaspelare i Finland får 100 000 i bruttolön, kan han i till exempel Slovakien få 60 000–70 000 netto, och ofta bil och bostad på köpet.

– I kontraktet kan det också ingå vissa bonusar. En spelare som tjänar det där i Finland kommer lätt upp i en nettolön på över 100 000 i Tjeckien, beroende på lag och roll förstås, förklarar Niiranen.

Ilari Melart på isen.
Bildtext Lejonmeriterade Ilari Melart valde spel i Tyskland för den här säsongen.
Bild: imago images/Michael Sigl/ All Over Press

Det som gör det svårt att jämföra lönenivån i ligorna är att man i Finland och Sverige tecknar kontrakten i brutto, medan många andra länder skriver upp lönerna i nettoform, och klubben fixar alla skatteärenden.

Resultatet kan variera beroende på till exempel avdrag, men enligt Skattebetalarna får man en skatteprocent på 43 ifall man tjänar 100 000 euro i Finland. Då får man 57 000 i handen.

ECHL-nyförvärv en trend i Finland

Men Niiranen vill inte bara racka ner på finsk ligahockey. Också utlänningar söker sig till FM-ligan för att hålla NHL-drömmen vid liv.

– Många är inställda på att utvecklas och få en ny chans i NHL. De är intresserade av Europa och särskilt Finland, med planen att spela i stor roll i ett år eller två och skilja sig ur mängden genom att producera, berättar Niiranen.

– Runt finländska ligan finns många scouter som rapporterar för sina chefer. Även det gör FM-ligan mycket lockande för utlänningar. De har chans till NHL om spelet fungerar i Finland.

Josh Kestner hoppar över sargen.
Bildtext Josh Kestner värvades till TPS från ECHL, glänste, och stack till Ryssland.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

En trend som Niiranen lagt märke till är att FM-ligalagen värvar allt fler spelare från ECHL – farmarligans farmarliga i Nordamerika. En bra säsong i Finland kan ta dessa spelare till större sammanhang, som KHL.

– Utlänningarna gör i huvudsak en eller två bra säsonger i Finland och lämnar därefter för till exempel Ryssland. Ordet om den här möjligheten har spridit sig. Jag tycker att klubbarna utnyttjat det här jättebra, man har hittat väldigt skickliga ECHL-spelare som passar i den inhemska ligans spelstil.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus text "Jopa Tshekissä ja Slovakiassa maksetaan parempaa palkkaa kuin SM-liigassa – parhaassa peli-iässä olevat suomalaiskiekkoilijat karkaavat ulkomaille", skriven av Simo Arkko.

Diskussion om artikeln