Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen föreslås få 30 miljoner euro extra – ska trygga verksamheten nästa år 

Annika Saarikko puhuu eduskunnassa, taustalla Li Anderson.
Bildtext Finansminister Annika Saarikko (C) föreslår att polisen ska få 30 miljoner i extra pengar i tilläggsbudgeten.
Bild: Jani Saikko / Yle

Finansminister Annika Saarikko (C) ska ge sitt förslag till årets fjärde tilläggsbudget på måndag. I förslaget ingår mer pengar till Polisen, och ministern säger att Polisens samarbetsförhandlingar kan avslutas.

 De extra pengarna, 30 miljoner euro, är en engångssumma som ska användas som en slags buffert, säger Saarikko till STT. Pengarna kan användas i år, och det som blir över kan användas nästa år.

 – Polisen har också hittills tytt sig till till pengar som har skjutits fram, alltså en buffert som består av oanvända pengar. Nu förstärker vi den här bufferten i år så att Polisens ekonomi är säkrad nästa år, förklarar finansministern.

Utan extrapengen skulle bufferten vara oskäligt liten inför nästa år, anser Saarikko. Det skulle leda till osäkerhet kring oväntade och överraskande utgifter.

Svenska texten på polisbilen
Bildtext Saarikko säger att de tillsammans med Inrikesministeriet och Polisväsendet har för avsikt att börja utreda hur Polisen har använt sina pengar de senaste åren.
Bild: Kenneth Mattila

Målet är 7 500 fler poliser i enlighet med regeringens mål

Pengarna finns också till för att Polisen inte ska behöva säga upp folk, utan snarare öka antalet poliser till 7 500 i enlighet med regeringens mål.

Enligt Saarikko kan polisen därmed avsluta sina samarbetsförhandlingar, vilket hon redan har pratat om med polisöverdirektör Seppo Kolehmainen. Tidigare har det varit tal om att Polisen kan bli tvungen att göra sig av med upp till 250 årsverken.

– Samtidigt har vi, tillsammans med Inrikesministeriet och Polisväsendet, för avsikt att börja utreda hur Polisen har använt sina pengar de senaste åren och hur utgifter ser ut att utvecklas, säger Saarikko.

Källa: STT