Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sexualbrottsåtalade modemogulen Peter Nygård går med på att utlämnas till USA

Från 2021
Uppdaterad 01.10.2021 16:56.
Peter Nygård
Bildtext Finsk-kanadensaren Peter Nygård är född i Helsingfors, men flyttade till Kanada med sin familj som barn. Arkivbild.

Modemogulen Peter Nygård ger sitt samtycke till att utlämnas till USA, där han står åtalad för flera sexualbrott mot minderåriga kvinnor. En domstol i Winnipeg, Kanada hörde Nygård i dag i en process där det ska avgöras ifall han ska utlämnas till USA eller inte. Brottanklagelserna mot honom behandlades alltså inte.

I början av förhandlingen meddelade Nygård genom sin advokat att han går med på att utlämnas till USA. På frågan om ifall han förstår att han gett sitt samtycke till det svarade han "Korrekt, ja".

Enligt advokaten betyder inte det faktum att Nygård går med på att utlämnas att han skulle erkänna sig skyldig till brotten han anklagas för, utan att det snarare ska ses som att Nygård nu är beredd att kämpa mot åtalen i amerikansk domstol. Han nekar fortsatt till brott.

Utlämningsprocess i tre steg

Domstolsförhandlingen började i dag vid klockan 16, finsk tid. Den tog under en halvtimme. Ursprungligen skulle den ordnas i november och ta fem dagar, men ärendet prövas i stället i dag.

Utlämningsprocessen är i tre steg, och han kommer inte att utlämnas genast trots sitt samtycke. Beslutet om huruvida han utlämnas eller inte fattas av Kanadas justitieminister.

Förhandlingen väckte stor uppmärksamhet i Kanada, eftersom kanadensiska tv-bolag fått tillstånd att direktsända från den. För första gången kommer alltså Nygård att synas inför en stor publik sedan han greps.

Han var ändå inte fysiskt på plats i domstolen i dag, utan deltog precis som tidigare över videolänk från fängelset.

Bild på ett skyltfönster med en bild på modemogulen peter nygård i bakgrunden.
Bildtext Peter Nygård har i dag över 170 affärer runtom i Nordamerika.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Anklagas för sexualbrott mot minderåriga

Den 80-årige Nygård anklagas bland annat för våldtäkt av minderåriga flickor. Enligt åklagaren har brotten begåtts mellan 1990 och 2000.

Han står bland annat åtalad för flera fall av trafficking och våldtäkt, och härvan ska inkludera tiotals offer. Brotten ska ha skett i USA, Kanada och på Bahamas. Över 120 kvinnor från olika länder anklagar Nygård för diverse sexualbrott i en grupptalan.

I Toronto har nio åtal väckts mot Nygård, där sex kvinnor anklagar honom för sexualbrott. I USA har nio åtal väckts mot honom.

Nygård greps i Kanada i december i fjol, och har suttit häktad sedan dess.

Finsk-kanadensaren Peter Nygård är född i Helsingfors, men flyttade till Kanada med sin familj som barn.

Nygård International startade som tillverkare av sportkläder i Winnipeg i Kanada och har i dag 170 affärer runtom i Nordamerika.

Trots upprepade anklagelser har Nygård aldrig dömts för sexualbrott. I flera fall sägs han ändå ha köpt tystnad eller hotat kvinnor som anklagat honom till tystnad.

Källor: Reuters, CBC