Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Iiris Suomela vikarierar för Maria Ohisalo som De Grönas ordförande – Ohisalo blir föräldraledig under senhösten

Från 2021
Uppdaterad 01.10.2021 20:42.
iiris suomela
Bildtext De Grönas nya vikare för ordförandeposten Iiris Suomela under kvällens press-tillfälle.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

De Gröna valde riksdagens yngsta ledamot Iiris Suomela som ersättare för ordförande Maria Ohisalo, som blir föräldraledig mot slutet av året. Valet var enstämmigt och det fanns inga motkandidater, säger Ohisalo. Vikarien kommer att leda partiet under välfärdsområdesvalet i januari 2022.

De Grönas nuvarande ordförande Maria Ohisalo blir föräldraledig under senhösten, och Iiris Suomela kommer att vikariera för Ohisalo som ordförande för De Gröna.

– Det är en otroligt stor glädje och ära att få vara här, jag har blivit aktiv i den här rörelsen då jag var nybliven student och har sökt mig till en plats där vi tillsammans kan arbeta mot klimatkrisen, men också där man kan jobba för ett starkt välfärdssamhälle och därför är det kommande välfärdsområdesvalet ytterst viktigt, säger Suomela.

Iiris Suomela och Maria Ohisalo.
Bildtext Maria Ohisalo presenterade sin vikarie Iiris Suomela som De Grönas ordförande.
Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

– Det är nu vi bestämmer hur vi bygger upp det finska välfärdssamhällets framtid, och hur vi möter framtidens stora utmaningar.

Suomela är från Tammerfors, hon är född år 1994 och är riksdagens yngsta ledamot, invald på De Grönas lista i Birkalands valkrets med 4 873 röster år 2019.

Vikarien för Ohisalos post som inrikesminister väljs i ett senare skede

STT uppger att det finns ett brett stöd inom partiet för att olika personer innehar posten som De Grönas ordförande och posten som inrikesminister.

Maria Ohisalo är även rikets inrikesminister, och vem som kommer att vikariera för henne på ministerposten blir klart senare denna månad, den 11 oktober. Det är möjligt att en vice ordförande får vikariera för ministerposten, men det kan även bli någon annan.

Suomela sa på pressmötet sa att majoriteten inom partiet anser att olika personer ska ta ordförandeklubban och ministerposten, och att hon i så fall inte ställer upp som ministervikarie.

– Om vindarna inom partiet vänder så kan jag vara tillgänglig, men det vore klokt att posterna innehas av två olika personer, sa Suomela.

Live-stream från press-tillfället. Maria Ohisalo (De Gröna) blir föräldraledig i slutet av året och beslutet om vem som ska vikariera henne har gjorts i kväll. - Spela upp på Arenan

Ordförandepostens vikariat stod mellan Harjanne och Suomela

En av partiets tre vice ordförande, det vill säga Suomela, Atte Harjanne eller Hanna Holopainen, väntades bli vald till vikarie.

Förväntningen var tidigare i höst att den som fått flest röster under partikongressen också har stora chanser att vikariera för Ohisalo som partiordförande. I valet blev riksdagsledamoten Atte Harjanne röstkung med cirka en tredjedel av alla röster. Men inför valet på fredagskvällen rapporterade flera medier att Iiris Suomela vara favoriten.

 Iiris Suomela (vas), Atte Harjanne ja Hanna Holopainen.
Bildtext Iiris Suomela, Atte Harjanne och Hanna Holopainen är De Grönas vice ordförande.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva