Hoppa till huvudinnehåll

Sport

PSS-lagkaptenen spelade med regnbågsbindel – åskådare krävde att hon skulle ta bort den: "Svårt att förstå hur man tänker"

Från 2021
Uppdaterad 03.10.2021 17:46.
Inka Lampinen med bollen.
Bildtext Inka Lampinen var kapten för PSS också innan hon lämnade för Malmö FBC inför förra säsongen.
Bild: Miikka Jääskeläinen / AOP

Regerande innebandymästarna PSS lagkapten Inka Lampinen fick vara med om något nytt i onsdagens bortamatch mot EräViikingit. En åskådare krävde att Borgålagets back skulle ta bort sin regnbågsfärgade kaptensbindel.

Kaptener som spelar med en regnbågsfärgad bindel på armen för att stötta allas lika värde har blivit en vanlig syn inom flera grenar.

När EräViikingit tog emot PSS i damernas innebandyliga i onsdags var det inte alla i Helsingforspubliken som gillade PSS-bindelns färger. Det avslöjade Borgågästernas kapten Inka Lampinen på Instagram efteråt.

Det var under den första periodpausen som en åskådare uppmanade Lampinen att inte bära en bindel med regnbågens färger. Samma person upprepade sitt budskap i korridoren vid omklädningsrummen, med motiveringen "det här är mitt område".

– Det är svårt att tala för andra och veta varför man tänker så eller hur värdegrunden för personen ser ut. Min egen tanke var att vi verkligen inte tänkte på samma sätt kring jämlikhet, säger Lampinen till Yle Urheilu.

Lampinen, som återvände till PSS från svenska Malmö inför den här säsongen, säger sig inte ha varit med om något liknande tidigare. Som efterklok menar hon att det kunde ha varit bra att berätta om det skedda för en ordningsvakt eller någon som hörde till hemmalaget.

– Det här handlar om något som berör så många människor, och sånt här hör inte på något sätt till spelet. Jag vet inte om det ens skulle ha varit möjligt att föra en diskussion med den här personen.

Hemmalaget EräViikingit vann onsdagens match med 5–4. Laget ligger tvåa i serien bakom just PSS.

Diskussion om artikeln