Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orala piller mot covid-19 ger lovande forskningsresultat – läkemedelsföretaget: Hoppas kunna använda läkemedlet i Finland inom månader

Uppdaterad 02.10.2021 08:33.
Molnupiravir on Merck -lääkeyhtiön lanseeraama koronalääke.
Bildtext Enligt de preliminära forskningsresultaten minskade antalet dödsfall och sjukhusinläggningar hos personer i riskgrupper med 50 procent när medicinen, som heter Molnupiravir, användes i ett tidigt skede.

Läkemedelsföretaget har förberett sig för att inleda förhandlingar med social- och hälsovårdsministeriet i Finland för att få godkännande för försäljning. Läkemedlet har även hjälpt mot coronavirusvarianter.

Läkemedelsjätten Merck, som i Finland heter MSD Finland, har uppgett att de ansökt om nödgodkännande i USA för läkemedlet Molnupiravir, efter att en fristående grupp medicinska experter rekommenderat att studiens tredje fas avbryts i förtid på grund av de goda resultaten, uppger ett flertal nyhetsbyråer.

Enligt de preliminära forskningsresultaten minskade antalet dödsfall och sjukhusinläggningar hos personer i riskgrupper med 50 procent när medicinen användes i ett tidigt skede.

775 patienter deltog i studiens tredje fas. Av de som fick läkemedlet blev 7,3 procent inlagda på sjukhus eller dog. Av de som fick placebo piller var samma siffra 14,1 procent. Ingen av patienterna som fick läkemedlet dog medan åtta av dem som fick placebo dog.

Den tredje fasen av studien genomfördes runt om i världen, i till exempel USA, Storbritannien, Tyskland och Sverige.

I Finland: Om läkemedlet godkänns kunde det möjligtvis användas mot slutet av året eller i början av nästa år

Företagets representant i Finland säger till Yle Uutiset att European Medicines Agency (EMA) också har följt med den tredje fasens resultat med stort intresse. Men en ansökan om försäljningstillstånd har ännu inte lämnats in.

– Man hoppas att medicinen kommer att användas av patienter i Finland under de kommande månaderna, säger Petri Lehto, MSD:s samhällschef i Finland.

Enligt Lehto har företaget förberett möjligheten till direkta förhandlingar om läkemedlets försäljningstillstånd med social- och hälsovårdsministeriet i Finland, men ett samarbete med EMA är också möjligt.

Enligt Merck har de i USA förberett sig för en massproduktion på tio miljoner doser senare i år.

Molnupiravir är ett av många coronaläkemedel som utvecklas.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Lupaavia tutkimustuloksia suun kautta otettavasta koronalääkkeestä – lääkeyhtiön edustaja: Suomessa potilaskäytössä ehkä lähikuukausina skriven av Marika Kataja, bearbetad av Dominique Pashley.