Korsholms högstadium ordnade klädbytardag: "Alla hittar säkert något de vill ha"
Under den gångna veckan har den österbottniska Hållbarhetsveckan ordnats, med många deltagare. Eleverna i Korsholms högstadium ordnade en klädbytardag med ledstjärnan cirkulär ekonomi.
Eleverna har tagit med kläder som de själva har tröttnat på till skolan och så har de i gengäld kunnat fynda nya plagg till garderoben. Arrangör är skolans miljöråd.
– Det har varit ganska många människor här i dag, säger Josefin Lillkvist, medlem i miljörådet.
Hugo Backlund har tagit med sig en plastkasse kläder till bytesbordet. Bland det som andra hade tagit med fanns det nog sådant man kunde ta, säger han.
– Här finns t-skjortor, utebyxor, "huppare", räknar Agnes Högkvist upp.
Ett undervisningsskelett får agera mannekäng. Utöver kläder så finns också ett bord fyllt med böcker. Man kan byta det mesta.
– Jag tog hit fyra stora påsar, så jag fick ta till bärhjälp, säger Allis Möller. Det var lite av mina kläder och så massor från förrådet där hemma.
De kläder som blev över efter de tre klädbytardagarna donerades till Hoppets Stjärna.
– Alla har olika stil, men nog hittar säkert alla något de vill ha, säger Hilja Risku.
Det är bra att köpa på loppis; där finns billiga och ofta ganska fina kläder.
― Hugo Backlund
Risku berättar att hon allt mer har börjat köpa kläder begagnade, men det händer nog också att hon går i klädbutikerna och tittar.
– Jag brukar kolla i klädbutikerna, men ofta finns det bara kläder som är för dyra. Därför är det bra att köpa på loppis; där finns billiga och ofta ganska fina kläder, säger Hugo Backlund.
Miljöråd i tre år
Marina Sandkvist är lärare i biologi och geografi. Hon har tillsammans med kollegorna Cecilia Käld och Anita Holm-Wickström ansvar för kost- och miljöfrågor.
– Jag och Cecilia har också hand om miljörådet. Det var hon som kläckte idén till klädbytardagarna, säger Marina.
Eleverna var med på noterna och det är också de som har verkställt det praktiska. Marina berömmer dem för deras aktivitet.
– Jag tror nog det blir en uppföljare, säger hon.
Jag tror nog det blir en uppföljare.
― Marina Sandkvist, lärare i biologi och geografi
Korsholms högstadium har haft ett miljöråd i tre år. De har bland annat arbetat med trivseln i skolan och för att minska nedskräpningen – något som det enligt Marina Sandkvist varit en del problem med.
I fjol ordnade miljörådet en "Bry dig"-kampanj, som handlade om att inte lämna kompisar utanför. Nyligen har de också ordnat en matsvinnskampanj.
– Förra veckan vägde vi all man som kastades och så skulle vi försöka minska mängden den här veckan. Lyckas vi så ska vi få en belöning, säger Allis Möller.