Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska soldater sadlar tillfälligt om och blir tankbilsförare – militären hjälper bensinmackar med transporter

Från 2021
En bensinpump med en lapp med texten "NO FUEL".
Bildtext Här var det lapp på pumpen, slutsålt.
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Bristen på tankbilsförare har lett till att brittiska bensinmackar inte har fått bensin eller dieselbränsle. Militären ska se till så bilister kan köpa bränsle igen nästa vecka.

Från och med måndag rycker den brittiska militären in på tankbilsfronten. Sammanlagt 200 soldater, av dem 100 chaufförer, ska börja leverera bränsle till mackarna runt om i landet.

Det blir en lättnad, visserligen endast tillfällig, för både mackar och bilister. Under den senaste veckan har brittiska bilister hamstrat bränsle på grund av en befarad bränslebrist, vilket har lett till att bränsle har tagit slut vid flera mackar.

Bränslebristen handlar ingalunda om någon oljekris, utan om att det inte finns tillräckligt med tankbilsförare som kan leverera de dyrbara vätskorna.

Både Storbritanniens utträde ur EU, alltså brexit, och coronapandemin har lett till att utländska chaufförer inte har kunnat komma på jobb.

Enligt närings- och industriminister Kwasi Kwarteng ska militärchaufförer vara beredda på att börja sköta bränsleleveranserna från och med början av nästa vecka.

Hur går det med julleveranserna?

Den värsta delen av bränslekrisen verkar ha nått sin kulmen redan tidigare i veckan och bränslepumparna häver ur sig bensin på många håll igen.

Men det finns områden där bensinbristen fortsättningsvis är påtaglig. Enligt bensinförsäljarnas branschorganisation PRA sade över en fjärdedel av dess medlemmar att de fortsättningsvis inte hade bränsle att sälja så sent som i torsdags.

Minister Kwarteng säger att läget håller på att förbättras, men han önskar att britterna ska sluta hamstra bränsle.

– Det är viktigt att understryka att det inte råder någon nationell bränslebrist i Storbritannien och att människor ska fortsätta köpa bränsle som normalt. Ju snabbare vi kan återgå till normala köprutiner, desto snabbare kan läget normaliseras, säger Kwarteng.

Kwasi Kwarteng.
Bildtext Närings- och industriminister Kwasi Kwarteng vill återgå till det normala så fort som möjligt.
Bild: Geoff Pugh / AOP

Redan i onsdags meddelade Kwarteng att militären ska hjälpa till med bränsleleveranserna, men då var det oklart hur många soldater som deltar och när de kan börja jobba.

Även flera bränsleföretag uppger att det finns tillräckligt med bränsle, så läget torde återgå till det normala snart.

Samtidigt befaras följande kris vänta bakom hörnet.

På grund av chaufförsbristen har butiker och varuhus haft ovanligt tomma hyllor redan nu. Frågan är hur läget ser ut inför den bråda, annalkande julsäsongen.

Källor: AFP, Reuters, STT