Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vargar, färjor, droger, taxiskjutsar och kulturkarta – varierande åboländska nyheter sista veckan i september

Uppdaterad 02.10.2021 14:45.
Landsvägsfärjan Elektra mellan Pargas och Nagu.
Bildtext En titt på veckans åboländska nyheter.

Kommer du ihåg de åboländska nyheterna som du hört i radio, tv eller på webben denna vecka? Här är ett sammandrag av Yle Åbolands nyheter.

I Kimitoön föreslås en ny verksamhet – ett hemsjukhus. Hemsjukhus innebär tillfällig sjukvård hemma eller på serviceboende, istället för att patienterna måste läggas in på hälsocentralens sjukhus.

Hemsjukhuset ska fungera i två arbetsskift, med hälsocentralsjukhuset som stöd, inte som dygnetruntvård.

Omsorgsnämnden i Kimitoön var på sitt möte i torsdags helt enig om att pröva på hemsjukhus nästa år. Ärendet går vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Hemsjukhuset finns med i budgetförslaget från och med april 2022.

Hemsjukhus och bäddavdelning i Pargas.
Bildtext Arkivbild. Hemsjukhuset kan finnas hemma eller på serviceboende i kommunen.

I Kimitoön finns också behov av en psykiatrisk sjukskötare inom primärvården. Den som behöver psykiatrisk hjälp skulle få vård i egen kommun, och det skulle avlasta specialsjukvården.

Omsorgsnämnden vill att tjänstemännen utreder möjligheten att få en psykiatrisk sjukskötare. Saken ska utredas under nästa år.

Houtskärs kapellråd väljer kaplan

I Houtskär finns det två kandidater till kaplanstjänsten: Peter Blumenthal och Janette Lagerroos. Domkapitlet konstaterar att de bägge sökande är behöriga för tjänsten.

Det innebär att Houtskärs kapellråd nu ska välja mellan Blumenthal och Lagerroos. Valet kommer att ske så snart som möjligt.

Houtskärs kyrka
Bildtext Kaplanen verkar i Houtskärs kyrka, som tillägnats Jungfru Maria.

Janette Lagerroos var tidigare tillförordnad kaplan i Houtskär, men kunde inte söka tjänsten då den ledigförklarades i fjol på grund av att hon inte hade fått sin pastoralexamen. Då valdes i stället Peter Blumenthal, som var den enda behöriga kandidaten som sökt tjänsten, och han har nu i ett år verkat som tillförordnad kaplan.

Högsåra pensionat är sålt

Hangöföretagaren Kristian Nordström tar över Högsåra pensionat. Pensionatet har drivits av familjen Örså sedan 70-talet, och inhyst otaliga lägerskolelever från Åbotrakten under årens lopp.

Den nya ägaren berättar att han har varit intresserad av platsen i många år, men vill inte ännu uttala sig om vilka planer han har för pensionatet.

Ett av rummen i pensionatet med tre våningssängar och en rosig tapet.
Bildtext Sängarna på Högsåra pensionat har använts av många lägerskoldeltagare.

År 1978 ordnades Åbolands första lägerskola i pensionatet på Högsåra. Under årens lopp har otaliga skolbarn i Åbotrakten besökt ön och pensionatet, som drivits av familjen Örså.

Hårda fängelsedomar i amfetaminhärva i Korpo och Kimito

Helsingfors tingsrätt dömde tre personer till fängelsestraff på mellan 6 och 11 år för grova narkotikabrott, narkotikabrott och skjutvapenbrott. Dessutom dömdes tre andra personer till kortare straff. De hade bland annat tillverkat amfetamin i hyrda stugor i Korpo och Kimitoön.

Tullen, polisen och Gränsbevakningsväsendet slog till mot ligan i början av året, men en man lyckades fly i Korpo, och man gick ut med en efterlysning. I det kalla vintervädret hittades mannen rätt snabbt.

I en annan rättegång dömdes riksdagsledamot Riikka Slunga-Poutsalos (Sannf) son till fyra års fängelse, för flera narkotikabrott. Den 27-årige mannen dömdes för att åren 2019–2020 ha beställt sammanlagt över ett kilo amfetamin och mindre mängder andra droger från Nederländerna. Han sålde dem på det anonyma Tor-nätverket.

En ordförandeklubba som ligger på en hög med böcker.
Bildtext Det blev långa domar i drogrättegångarna.

Ett tredje rättsfall handlade om den före detta verksamhetsledaren för Vänsterförbundets västra områden. Hen misstänktes för dödshot och hets mot folkgrupp enligt inlägg som publicerats på Twitter. Enligt riksåklagaren skedde inget brott i fallet.

Högsta domstolen gav inte prövningstillstånd i mordfallet i Somero. Därmed gäller fortfarande det livstidsstraff som Åbo hovrätt tidigare hade dömt mannen till. Åbo hovrätt gav ett strängare straff i fallet än Egentliga Finlands tingsrätt. Enligt hovrätten hade mannen dödat kvinnan som försvann i Somero 2019 avsiktligen för ekonomisk vinning. Efter dådet hade mannen sökt flera lån i offrets namn och gjort sig av med kroppen.

Oljeläcka i Dalsbruk

På onsdagen skedde en oljeläcka i Dalsbruk. Enligt räddningsverket började olja läcka från en behållare, där ingen olja längre borde ha funnits, i samband med att man höll på att riva hälsocentralsbyggnaden som finns på Sjukhusvägen.

Räddningsverket fick larmet om oljeläckan vid halvfemtiden på eftermiddagen och sysselsattes under kvällen av att städa bort oljan från platsen. Räddningsverket inhägnade också diken och dagvattenbrunnar med bommar. En del av den förorenade marken måste grävas bort.

Skolcenterprojektet i Pargas blir dyrare

Skolcenterprojektet i Pargas blir nästan två miljoner euro dyrare eftersom priset på byggvaror har stigit markant det senaste året. Budgeten som politikerna hittills har godkänt ligger på 20 miljoner euro, men enligt föredragningen krävs det nu 1,8 miljoner euro mer för att slutföra projektet.

Planritning över hus Pargas skolcentrum kunde se ut om det byggs om efter år 2020.
Bildtext Pargas skolcenter har diskuterats och planerats länge.

Dessutom krävs det snabba beslut eftersom priserna ännu förväntas stiga i framtiden och dessutom har leveranstiderna förlängts. Det betyder att hela projektet förväntas stå klart i maj 2024.

Stadsstyrelsen i Pargas har möte på måndag, den fjärde oktober, då man bland annat behandlar budgetändringen.

Ingen ny kommunikationschef i Pargas

Stadsstyrelsen i Pargas valde ingen ny kommunikationschef under sitt möte på måndagen. Styrelsen har avslutat rekryteringsprocessen och utreder i stället andra lösningar.

– Det hör inte till vanligheterna att avsluta en rekryteringsprocess på det här viset. Kommunikationsbehovet inom Pargas stad är ändå fortsättningsvis enormt, och det kommer inte att minska i framtiden, säger stadsdirektör Patrik Nygrén.

Pargas stadshus
Bildtext Hur ska Pargas sköta sin information och kommunikation?

Enligt Nygrén kan det bli aktuellt att använda sig av köptjänster för att täcka kommunikationsbehovet, men dessa skulle i sådana fall endast användas som komplement.

Hundskolningskurser populära vid Kimitoöns vuxeninstitut

I och med att coronarestriktionerna börjat lätta och folk har hunnit vaccinera sig så kan Kimitoöns vuxeninstituts kurser återgå till ett nytt normalläge.

– Nätkurserna är inte längre lika lockande som i början, det ser vi, folk är trötta på nätmöten. Kurser som hålls på plats och ställe är populärast för folk vill umgås igen. När man träffas på plats blir det mer spontant och folk stannar och pratar med varandra medan digitala möten har en agenda, säger vuxeninstitutets nya rektor på Kimitoön Siw Westerback.

S:t Karins svenska skola fyllde 10 år

Den svenska skolan i S:t Karins har vuxit enormt och har i dag över 200 elever. Tioårsjubileet firades den första oktober med muffins, högtidliga tal, dansprogram, nya reflexvästar och fint höstväder.

Maria Engblom, en dam med mörkt hår, glasögon och en gul reflexväst, står framför skolbaracker.
Bildtext Rektor Maria Engblom vid S:t Karins svenska skolas baracker.

Rektorn Maria Engblom och sjätteklassarna Jolie Liinamaa och Hugo Eggert är dessutom glada över att skolan snart ska få lämna sina tillfälliga utrymmen då den nya skolbyggnaden i vår blir klar. Ungdomarna har nästan hela sitt skolliv arbetat i baracker.

S:t Karins svenska skola byggs bakom ett plank. Skolbarn leker på fotbollsarenan framför bygget med höstgula träd omkring.
Bildtext Den nya skolan ska stå klar våren 2022.

Inga vargskjutsar för skolelever i Nousis

Tidigare har skolbarn fått gratis skolskjuts från områden där det finns vargar, men det måste Nousis kommun sluta med. Orsaken är att det gjorts så många vargobservationer på olika håll i kommunen.

Det blev för dyrt för Nousis kommun att ha vargskjutsar från så många olika ställen. Dessutom ansågs det inte vara rättvist om en del barn i kommunen får skjuts men andra inte.

Nousis ansöker nu hos Finlands viltcentral om att få jaga bort och vid behov fälla vargar för att lösa problemen.

Många lärare är utmattade

Många lärare överväger att byta bransch. En färsk enkätundersökning, som lärarfacket OAJ har låtit göra visar att 60 procent av lärarna funderat på det. Resultatet var ingen överraskning, säger Petra Örn som är ordförande för Åbo lärarförening och fullmäktigeledamot i både OAJ och Finlands Svenska Lärarförbund.

Trött kvinnlig lärare i klassrum
Bildtext Arkivbild. En del lärare är så trötta att de drömmer om att byta bransch.

– Det att närmare 60 procent funderar på det, betyder inte att alla dessa personer byter bransch. Men det tyder på att allt inte är som det ska, säger Petra Örn.

Åbo Akademi ansöker på nytt om juristutbildning

Åbo akademis styrelse har beslutat att lämna in en ny ansökan om rätten till en magisterutbildning i juridik. Universitetet ansökte om samma sak för ett år sedan, men nekades av Statsrådet med motiveringen att det inte finns en tillräcklig lärarkapacitet för två utbildningar.

ÅA har haft rätten att utbilda rättsnotarier (på kandidatnivå) sedan 1996. För att få en magisterutbildning måste Åbo Akademis studerande söka sig till andra universitet.

Samtidigt finns ett stort behov av fler tvåspråkiga och svenskspråkiga jurister på arbetsmarknaden både inom offentliga och privata sektorn.

Enligt statistik på webbsidan toissa.fi är sysselsättningsgraden bland nyutexaminerade jurister god: endast en procent av de 1005 utexaminerade under åren 2012–2020 som hade svarat på karriäruppföljningsenkäten var arbetslösa. Man kan anta att svenskspråkiga jurister har en ännu högre sysselsättningsgrad.

Åbo Akademis rektor kritiseras för bristande öppenhet

– Åbo Akademi har alltid varit känt för sina låga trösklar. Studerande har klampat in hos professorn, vi anställda har lätt kunnat närma oss rektorn. Så är det inte i dag. I hundra år har vi levt utan trösklar, men inte längre, säger en professor i Åbo Underrättelsers artikel.

En röd stenbyggnad på hösten
Bildtext Åbo Akademis rektors rum finns i Humanisticum.

Rektor Moira von Wright besvarar kritiken i en intervju för Yle. Hon säger att "Vi jobbar på att förbättra ledarskapet, men coronapandemin har ställt hinder i vägen".

Målsättningen är att förbättra ledarskapet vid ÅA på olika sätt. I det ingår förbättrad kommunikation, förbättrad information och bättre vägar att följa när beslut tas och hur ekonomin sköts.

Lägre tröskel att anmäla trakasserier vid Åbo Akademis studentkår

En enkät som Yle X3M har gjort visade att över hälften har upplevt sexuella trakasserier i studielivet. Det verkar ändå som att många tillställningar som bjuder in till sexuella trakasserier har försvunnit. Mycket har hänt sedan #metoo, men det är svårt att helt få ett stopp på trakasserierna.

Enligt Petra Lindblad, som är trakasseriombud vid Åbo Akademis studentkår, har studerande i dag en lägre tröskel för att anmäla trakasserier. Det görs också mycket för att försöka minska mängden sexuella trakasserier i studielivet, bland annat genom att informera föreningsansvariga och nya studerande om vad som är accepterat och vad som inte är det.

Petra Lindblad, en dam med svart jacka och blå halsduk, ler mot kameran på en höstlig, våt gata.
Bildtext Petra Lindblad märker att studerande i dag är mer medvetna om vad som är trakasserier.

Polisen i sydvästra Finland utreder ett fall, där en man misstänks för sexuellt opassande beteende i duschutrymmena i Salo simhall. Polisen har lyckats nå den misstänkta mannen och en utredning om saken har påbörjats. Enligt polisens uppgifter har den misstänkta mannen under flera månaders tid upprepade gånger besökt simhallen och betett sig opassande i duschutrymmena. Polisen ber om observationer från ögonvittnen och andra som vet något om fallet.

Kulturen vaknar till liv igen efter coronan

En ny, unik karttjänst, Kulturkartan, ska lyfta kulturen i Åboland. Till exempel kan man få information om musiker som har koppling till just den geografiska platsen eller om böcker som handlar om det stället. Kulturkartan som ska sätta fokus på åboländska artister och författare. Öppna en länk till Kulturkartan här.

Besökare tittar på böcker vid utställningsmontrar på Åbo bokmässa.
Bildtext Bokmässan lockar många besökare.

Finlands äldsta bokmässa, Åbo Bokmässa, ordnas igen efter en paus på ett år. Årets mässa ordnas den första till tredje oktober och dess huvudtema är musik.

Dessutom diskuteras sann och falsk information, samt hälsans konst. Programchef Jenni Haukio säger att hälsa och välbefinnande intresserar allt fler – människor värnar om sitt psykiska och fysiska välmående, bland annat genom att läsa litteratur om ämnet.

Den finlandssvenska skådespelerskan Siri Fagerudd ger monologen En försvarares dårtal på Åbo svenska teater två gånger i oktober. Pjäsen, som hon själv skrivit, handlar om August Strindbergs fru Siri von Essen. Siri Fagerudd besökte Yle Åbolands förmiddagssändning.

Porträttbild på Vegas sommarpratare, skådespelaren Siri Fagerudd
Bildtext Siri Fagerudd är aktuell med en pjäs hon själv skrivit.

Rockfestivalen Ruisrock i Åbo har presenterat de första artisterna för nästa års festival. Bland annat uppträder svenska glamrockbandet The Ark, indiepopmusikern girl in red, DJ-producenten Martin Garrix, och gruppen Major Lazer. Inhemska artister är bland andra Antti Tuisku, Haloo Helsinki!, Erin, Tehosekoitin, JVG, Behm, Ellinoora och Kaija Koo.

Ruisrock ordnas den 8-10.7.2022.

Åbo hamn vill ha en färjeförbindelse till Gdynia i Polen

Målet är att öppna en regelbunden gods- och passagerartrafikförbindelse mellan Åbo och Gdynia i Polen. Ett intentionsavtal om rutten slöts redan år 2019.

Enligt Åbo hamns vd Erik Söderholm har båda parterna hoppats på att planerna förverkligas i snabb takt, men coronapandemin har satt käppar i hjulen. I höst är det meningen att intensifiera förhandlingarna.

– Det gemensamma målet är att förbindelsetrafiken kunde starta senast år 2023, säger Söderholm.

På tisdagen var det 27 år sedan M/S Estonia sjönk, den 28 september 1994. Efter förlisningen har sjösäkerheten förbättrats märkbart, delvis tack vare olyckan.

Nu 27 år senare ställs högre säkerhetskrav på fartygen, sjöräddningsberedskapen är högre, utrustningen är bättre och teknologin gör att man vet var alla fartyg som rör sig på Östersjön är. Ändå ska vi inte tro att allt är bra. Dåligt väder och dåligt sjömansskap skapar varje år nya farosituationer.

Taxikunder i Åbolands skärgård i kläm

Konkurrens- och konsumentverkets tolkning av konkurrenslagen har lett till problem för invånare i glesbygden. Kunder kan inte längre använda en och samma taxiföretagare då de använder sig av FPA-taxiskjutsar. Det har fått taxiföretagare i Åboland att fundera på om det är värt att fortsätta köra taxi.

– Tidigare har jag kunnat vänta på kunderna då de besökte läkaren eller sjukhuset men nu ska jag köra hem med tom bil, sade taxiföretagare Ann-Helen Franzén-Juslin Houtskär till Yle Åboland.

en taxi skylt
Bildtext Taxiskyltar finns, men finns det några taxibilar i skärgården i framtiden?

En busskartell har uppdagats i Åbotrafiken. Sex bussbolag i Åboregionen har brutit mot konkurrenslagstiftningen genom att ge gemensamma anbud i upphandlingen av den regionala kollektivtrafiken Föli åren 2013, 2014 och 2016 och därmed bedrivit kartelliknande verksamhet. I praktiken har företagen alltså inte konkurrerat med varandra, utan istället sinsemellan fördelat den trafik de vunnit på ett på förhand överenskommet sätt.

Fotboll, bobollsfest och ishockeystraff

Pargas IF fotbollsherrar möter Ilves 2 på bortaplan i Tammerfors på lördag. Vinner Piffen den matchen stiger laget till division 1. Pargas IF har gjort bra ifrån sig den här säsongen, vilket också syns i tabellserien där Piffen nu är på första plats.

Samtidigt har laget vuxit sig starkare. Det har varit en fin resa för lagets tränare Stefan Strömborg.

På lördagen firades idrottsstjärnor i Björneborg på två stora fester. På bobollsstadion firades att Pesäkarhut vann finska mästerskapet i boboll för damer. Pesäkarhut har tagit medalj de senaste fem åren, men senast man vann guld var år 2002.

Två damer i röda bobollsskjortor kysser en mästerskapspokal.
Bildtext Porin Pesäkarhuts bobollssguld smakade gott för spelarna.

En timme senare bjöds det på kaffe och tårta för att fira Matti Mattsson, som tog OS-brons i simning vid de olympiska spelen i Tokyo. Finska Simförbundet och Porin Uimaseura ordnade medaljkaffet i Kuninkaanhaan koulu i Björneborg.

Det disciplinära utskottet i damernas hockeyliga har dömt TPS-anfallaren Maija Otamo till en sex matcher lång avstängning. Orsaken är våldsamt beteende i matchen mot Ilves på veckoslutet. Otamo hämnades för en tackling med två crosscheckningar till huvudet på en Ilvesspelare.

Åbo efterlyser de bästa idéerna för invånarbudgeten

Åbo stad samlar igen in förslag från sina invånare gällande användningen av en miljon euro. Den här gången är temat att främja barns och ungas välbefinnande. Förslag kan lämnas in från den 1 oktober till den 30 november 2021.

Invånarbudgeten (asukasbudjetti) är Åbo stads modell för deltagande budgetering av och en väsentlig del av stadens deltagande arbete. Genom det kan invånarna vartannat år direkt bestämma hur en miljon euro från stadsbudgeten ska användas. Medlen har delats upp enligt storområden för att se till att förslag och aktiviteter är tillgängliga för alla bostadsområden.

Åbo
Bildtext Med vad ska barn och unga få det bättre i Åbo?

Samtidigt har det blivit dyrare att bo i Åbo. Priset på lägenheter har stigit rejält i dom stora städerna i år – och Åbo toppar i statistiken. Enligt Statistikcentralen steg priset på lägenheter i Åbo med närmare åtta och en halv procent, i Helsingfors med åtta procent och i Tammerfors med dryga sju procent. I augusti var bostäderna i hela landet i medeltal drygt 4 procent dyrare än i fjol.

Höghus planeras invid Gadolins labb

Åbo stad vill bygga nya höghus på den så kallade Gadolinska tomten nära Vårdberget. Flera av grannhusen vid Klostergatan har motsatt sig de nya husen, men stadsmiljönämnden anser att området ska byggas ut för att bli livskraftigare.

Johan Gadolins laboratorium, en rödmålad stenbyggnad med bilar parkerade framför.
Bildtext Gadolins gamla laboratorium ska bevaras.

Man ska skydda Gadolins gamla laboratorium, som är mer än 220 år gammalt, alltså från tiden före Åbo brand. Man får exempelvis ha daghem, museum eller en butik i det gamla laboratoriet.

Ärendet går nu vidare till stadsstyrelsen.

Hela kvarteret runt Saluhallen i Åbo ska förnyas

I drygt 100 år har Saluhallen i Åbo charmat sina besökare och fastigheten är en arkitektonisk pärla mitt i stadskärnan. Men området intill Saluhallen är inte lika attraktivt och består delvis av en stor asfalterad parkeringsplats.

Här behövs en ändring anser Åbo stad, som nu hoppas komma igång med processen att utveckla hela kvarteret kring Saluhallen.

Fritt fram att sjunga karaoke och dansa på krogar igen

På torsdagen slutade rekommendationen om att man ska jobba på distans i Egentliga Finland. Det är två veckor tidigare än i övriga landet.

Sjukvårdsdistriktet tror inte att coronasmittorna kommer att öka särskilt mycket på grund av det här. Man anser att de som nu jobbar på distans har goda möjligheter att jobba i en hälsosäker omgivning.

Från den första oktober fick restauranger och barer hålla öppet en timme längre i Egentliga Finland och Satakunta, det vill säga till klockan ett på natten. Alkoholserveringen slutar en timme tidigare – klockan 24.

Coronarestriktionerna hävdes. Fyra unga höjer sina ölglas på en krog.
Bildtext Många firade att coronarestriktionerna hävdes.

Dessutom blev det fritt fram för alla att dansa och att sjunga karaoke. Utomhus behöver kunderna inte heller längre ha en egen sittplats.

Också spelbolaget Veikkaus öppnade sina spelautomater i kaféer och restauranger igen både i Egentliga Finland och Satakunta.

Regeringspartierna har kommit överens om att luckra upp restaurangbegränsningar i landskap som befinner sig i den tredje coronafasen, samhällsspridningsfasen.

Egentliga Finland och Satakunta hör fortfarande till fasen för allmän samhällsspridning.