Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stor dag för Kuopiofotbollen – se målet som säkrade KuPS första guld: "Har krävts otroligt mycket jobb"

Uppdaterad 02.10.2021 22:32.
Programmet är inte längre tillgängligt

Nationella ligan anno 2021 blev KuPS show. Laget behövde en poäng mot HJK i den näst sista omgången för att säkra guldfesten – den nya finländska fotbollsraketen fixade tre. "Vi har bussen full av toppspelare", hyllar tränaren Ollipekka Ojala.

HJK är mesta mästare i damfotbollen med hela 23 guld. De senaste åren har "Klubi" inte varit lika dominanta, och i dag fick laget bevittna en ny maktfaktor nå en stor milstolpe.

Bara något år efter att man fått en fribiljett till ligan är KuPS nu bäst av alla. Den storsatsande Kuopioklubben säkrade guldet i Nationella ligan i den näst sista omgången genom att vinna med 1–0 i Tölö.

Guldmålet kom från Lavdije Begollis fot. Albanskan fick traska in med bollen centralt i straffområdet och slog till med ett välplacerat avslut.

– En fantastisk känsla, framför allt är man tacksam för att få vara i det här laget och få medalj runt halsen. Det kunde inte vara bättre, säger KuPS-spelaren Neea Berg till Yle med tårarna i halsen.

Också ett kryss hade räckt för KuPS. Därför blev matchbilden inte alltför sprakande, och de kvalificerade chanserna var inte många.

Krävande treårsprojekt

Årets toppstrid i Nationella ligan blev sällsynt odramatisk. Förutom det klara försprånget i poäng var KuPS klart bäst när det kom till både gjorda och insläppta mål.

– Vi har bussen full av toppspelare, hyllar tränaren Ollipekka Ojala.

KuPS damer firar med fansen.
Bildtext KuPS hade stödet av en bortaklack i Helsingfors.

Ord som återkommer gång på gång i intervjuerna med KuPS spelare och tränare är projekt och resa. Klubben har gjort en sällsynt rask treårsvandring upp till toppen.

– Det här har varit en process som börjat på en grusplan för tre år sedan, nu är vi mästare. Det har varit en händelserik resa, men väldigt givande, förklarar Ojala.

Neea Bergs perspektiv av Kuopiofotbollen sträcker sig betydligt längre bak än tre år. Hon debuterade i ligan redan 2003.

– Spelarna, tränare och allt omkring laget är i skick. De tog tre år för oss att bli mästare, och det har krävt så otroligt mycket jobb, intygar Berg.

KuPS får lyfta bucklan i den avslutande omgången inför hemmapubliken, då man tar emot TiPS. Dickursbylaget är i och med dagens resultat silvermedaljörer i ligan för andra året i rad. Yle sänder matchen direkt nästa veckas söndag, med start klockan 16.30.

Nationella ligan 2.10

Övre slutserien:

HJK–KuPS 0–1 (0–0)

TiPS–PK-35 Vanda 1–0 (0–0)

Nedre slutserien:

PK-35 Helsingfors–HPS 2–0 (1–0)