Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Demonstranter tutade för lägre fordonsskatter – Elokapina och bilister möttes utanför Riksdagshuset

Från 2021
Uppdaterad 04.10.2021 11:12.
Sluta straffa bilister kör längs med Mannerheimvägen utanför Riksdagshuset
Bildtext Ungefär 200 bilar deltog i bilprotesten längs med Mannerheimvägen på lördagen.
Bild: Roni Rekomaa /Lehtikuva

På lördagseftermiddagen tutade ett demonstrationståg på ungefär 200 bilar sig fram på Mannerheimvägen i Helsingfors. Bilprotesten arrangerades av gruppen Sluta straffa bilisterna (Stop! autoilijoiden kuritukselle) som efterlyser lägre priser och skatter för bilister.

Vid klockan 12 på lördagen samlades ett hundratal bilar på Skogsbackavägen i Helsingfors. Bilister från hela landet slöt upp som en del av en bilprotest mot åtgärder som höjer kostnader för motorfordonsägare.

– Vi är här för att protestera mot kostnader för bilister som vi anser vara för höga. Speciellt bränslepriserna och de höga skatterna, säger Jani Hellman som är en av arrangörerna av bilprotesten.

Det är den snabbt växande gruppen Sluta straffa bilisterna (Stop! autoilijoiden kuritukselle) står som arrangörer för demonstrationen. Gruppen, som understryker att man inte är emot klimatåtgärder men som anser att bilisterna får betala en oproportionerligt stor andel av åtgärderna mot klimatuppvärmningen, är nu en av Finlands största Facebook-grupper med dryga 280 000 medlemmar.

En bil ur bilprotesten syns på Mannerheimvägen.
Bildtext "Sluta straffa bilisterna" står det på gruppens banderoller och klistermärken.
Bild: Toni Määttä / Yle

Bland annat motsätter man sig en höjning av både fordons- och bränsleskatten, de så kallade trängselavgifterna och beskattning av arbetsplatsparkering.

– Det staten tjänar på trafikrelaterade skatter gynnar helt enkelt inte bilisterna i Finland, säger Hellman.

Protestfyllt i Helsingfors centrum

Vid 13-tiden begav sig demonstrationståget ut på Mannerheimvägen med Riksdagshuset som huvudmål. Väl framme, ungefär en halvtimme senare, gjorde de sin röst hörd med biltutornas och varningsblinkljusens hjälp.

Sedan i onsdags har Elokapina intagit området utanför riksdagshuset och i perioder också blockerat trafik på Mannerheimvägen. Att miljöaktiviströrelsen haft en inverkan på bilprotesten säger Hellman att är självklart.

– Dagens protest har planerats på kort varsel som en påminnelse om att också bilisternas situation fortfarande är relevant.

Två personer håller upp en skylt med texten "tuta om du stöder".
Bildtext Stäningen mellan de olika grupperna på Mannerheimvägen var god. Här håller två Elokapina-medlemmar upp en skylt med texten "Tuta om du stöder"
Bild: Toni Määttä / Yle

Förutom Sluta straffa bilisternas och Elokapinas demonstration gick också maratonloppet Helsinki City Running Day av stapeln på lördag. Dessutom pågick en mindre demonstration för mänskliga rättigheter i Belarus vid Mannerheimstatyn.

Människor, demonstranter, sitter på Mannerheimvägen.

Elokapina fortsatte demonstrera under torsdagen i lugna tecken

Rörelsen blockerade inte trafiken på Mannerheimvägen.

Ännu fler bilprotester är att vänta

Sluta straffa bilisterna ordnar regelbundet så kallade Torviprotestit (Tutprotester). Senaste tutprotesten, Torviprotesti 3.0, ägde rum i augusti och följde samma rutt som dagens bilprotest.

Hellman säger att dagens protest inte egentligen räknas som en del av tutprotestserien utan är mer av en spontan reaktion. Nästa upplaga av tutprotesterna, Tovriprotesti 4.0, är att räkna med inom det här året och kommer då för första gången att ske i flera städer samtidigt. I nuläget ser det ut som att Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Villmanstrand och Uleåborg blir värdar för ett tutande demonstrationståg.

Diskussion om artikeln