Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Segern som får Vasa att drömma om ligaspel på allvar – VPS briljerade i ödesmatchen mot RoPS

Uppdaterad 02.10.2021 22:33.
Kalle Multanen i VPS mot EIF.
Bildtext Kalle Multanen gjorde sitt tionde mål för säsongen (arkivbild).

RoPS har inte varit någon rolig motståndare för VPS de senaste åren. Men just nu är det inte många lag som kan svara på Vasalagets anstormningar – och nu är det TPS och VPS som är starkast inblandade i kampen om en direktplats till ligan.

Säsongens viktigaste match hittills? Ligadrömmen har levt på allvar för endast tre lag i fotbollsettan – och både VPS och RoPS stod inför något av en ödesmatch då båda lagen låg en poäng bakom TPS inför dagens omgång, den andra av fem i övre slutserien.

RoPS har trivts ypperligt i matcher mot det randiga Vasalaget de senaste åren. Senaste gången som VPS gått vinnande från en seriematch lagen emellan dateras tillbaka till juni 2017.

Något RoPS-spöke gick inte att skymta i Vasalagets spel på lördagseftermiddagen. Tränaren Jussi Nuorela har hittat lämpliga platser på planen för de många offensiva stjärnorna som laget har – och mot RoPS kom femte raka segern.

Vasalagets spel såg stundtals precis så bra ut som fansen drömt om då laget i vintras hämtade in flera tunga namn till anfallet.

Då toppmötet varat i en knapp halvtimme drev Joonas Vahtera fram centralt med bollen, passade till Steven Morrissey, som klackade bollen vidare till måltjuven Kalle Multanen – och denne avslutade kliniskt. Andra målet kom sju minuter senare, då Aleksi Pahkasalo satte in Samba Sillahs långa och låga inspel.

TPS vinnare i Åggelby

Mot RoPS höll också Vasalagets defensiv tätt. Gästerna lyckades inte skapa värst mycket oreda vid VPS-keepern Teppo Martinens mål och den andra halvleken var mållös.

Samtidigt gjorde TPS det man skulle i Åggelby. Joakim Latonen och Ilari Mettälä fixade en ledning som överlevde ett reduceringsmål av Omar Jama på slutet.

– Det blev spännande på slutet, Gnistan var bättre än då vi mötte dem tidigare i somras. Vi borde ha kunnat döda matchen bättre, menade Latonen i Ruutus intervju.

Joakim Latonen i TPS.
Bildtext Joakim Latonen har gjort en stark säsong.

Nästa vecka möts de två svartvitrandiga lagen i en riktig supermatch. TPS tar emot VPS på fredag.

I den övre slutseriens tredje match för dagen räckte Jeremiah Strengs mål i den första halvleken till Jaroseger i Ekenäs. EIF:s jakt på kvittering försvårades av att anfallaren Juuso Liukkonen fick syna det röda kortet i 63:e minuten.

– Det var en ganska rörig match med många lätta misstag. Vi borde ha fått in 2–0 i andra halvleken, men annars spelar det nog ingen roll om de hade fler chanser då vi fixade vinsten, kommenterade Jaros Markus Kronholm för Ruutu.

Xhevdet Gela fintar mellan Jarospelare.
Bildtext Jaro är på fjärde plats i övre slutserien, nio poäng bakom ledande TPS. Tabellsexan EIF är redan 16 pinnar efter täten.

Väyrynen matchvinnare för KuPS

I fotbollsligan är det också tajt i toppen, där KuPS och HJK haft samma poäng. I dag inledde Kuopiolaget sitt spel i övre slutserien med att vinna med 2–1 över Ilves.

KuPS har gått starkt på sistone, men mot seriesexan från Tammerfors var spelinsatsen inte bländande. Tim Väyrynen blev matchhjälte med sina två mål.

– En helt otroligt fin seger. Det var häftigt att få göra målen, gladde sig Väyrynen enligt STT.

I den nedre slutserien slutade mötet mellan Honka och IFK Mariehamn 1–1.

Resultat

Fotbollsligan, övre slutserien:

KuPS–Ilves 2–1 (2–1)

Fotbollsligan, nedre slutserien:

Honka–IFK Mariehamn 1–1 (0–1)

Division 1, övre slutserien:

EIF–Jaro 0–1 (0–1)

Gnistan–TPS 1–2 (0–1)

VPS–RoPS 2–0

Division 1, nedre slutserien:

MuSa–Jippo 3–1 (1–1)

Klubi 04–KPV 1–2 (0–1)