Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin om varför regeringen förbigick THL:s synpunkter om restaurangerna: "De vaccinerade har full rätt att leva ett normalare liv"

Sanna Marin ler och tittar åt sidan. Hon är iklädd kostym och har axellångt hår.
Bildtext Sanna Marin anser att det är viktigt att viktigt att samhället sakta mak öppnar upp.

Statsminister Sanna Marin medger att coronafallen kan öka nu när man slopat flera coronarestriktioner. Hon anser ändå att coronaläget inte är så pass dåligt att de tidigare begränsningarna skulle vara motiverade.

Det här berättar hon i en intervju med Yle Uutiset.

Enligt Sanna Marin (SDP) skulle restaurangerna ha hamnat i en ojämlik position ifall regeringen inte skulle ha lindrat på de coronarestriktioner som berör dem.

Regeringen beslutade på torsdagen att luckra upp restaurangrestriktionerna mer än väntat. Till exempel togs restriktionerna helt bort i de landskap som befinner sig i accelerationsfas.

Institutet för hälsa och välfärd anser att beslutet är för tidigt, skriver Ilta-Sanomat.

Marin säger att beslutet om att öppna restaurangbranschen bygger på det faktum att begränsningar som rör sammankomster också har slopats i till exempel Nyland. Regeringen beslutar om restaurangbegränsningar medan kommunerna och regionförvaltningsverken beslutar om sammankomstbegränsningar.

– Annars skulle situationen vara ojämlik för de olika branscherna, säger Marin.

Enligt statsministern är det ändå viktigt att samhället sakta mak börjar öppna upp. På så vis lär sig människor att använda tjänster på nytt på ett säkert sätt.

Risk att coronafallen ökar igen

Att begränsningar slopas leder sannolikt till att smittfallen ökar. Marin påminner ändå om att en stor del av människorna har fått två doser coronavaccin.

– De behöver och har full rätt att få leva ett normalare liv. Vi kan inte hålla samhälle stängt för evigt för säkerhets skull, säger hon.

Sanna Marin sitter på ett kafe. Hon pratar och tittar åt sidan.
Bildtext Sanna Marin hoppas att vi snart kan slopa de resterande restriktionerna. Men först måste vi uppnå en vaccintäckning på 80 procent.

Utöver vaccintäckningen följer regeringen även med belastningen av hälsovården. Marin anser att varken vaccintäcknings- eller hälsovårdssituationen är ett hinder för att häva restaurangrestriktioner.

– Regeringen har givetvis ansvar för att se coronahanteringen ur alla infallsvinklar: också ur de sociala, hälsomässiga och ekonomiska. Ur de här synvinklarna är det motiverat att häva restriktionerna.

"Det har varit härligt att få gå till kaféerna och restaurangerna igen"

När Yle bad statsminister Marin kommentera bland annat coronaläget i Finland hoppades Marin att intervjun skulle kunna göras på ett kafé. Hon ville för sin del sända signalen om coronatiden snart är förbi.

– Finland öppnar och det är härligt att få gå till kaféerna och restaurangerna igen. Förhoppningsvis når vi snart en vaccintäckning på 80 procent och kan slopa resten av restriktionerna, motiverar Marin.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd har ungefär 70 procent av befolkningen som fyllt tolv år fått två vaccindoser. Vaccineringarna pågår fortfarande.

I går konstaterades 562 nya fall av coronasmitta i Finland. 112 personer får sjukhusvård till följd av coronaviruset. Av dem får 24 intensivvård.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Uutisets "Pääministeri Marin kertoo Ylelle, miksi hallitus ohitti THL:n näkemyksen ravintoloista: "Rokotetuilla on täysi oikeus normaalimpaan elämään"" skriven av Veli-Pekka Hämäläinen. Texten är översatt av Anna Björkqvist.