Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Elfyn Evans går mot seger i Jyväskylä – Kalle Rovanperä tillbaka i morgon, stallkamratens råd: "Lyssna inte på finländsk media!"

Från 2021
Uppdaterad 02.10.2021 23:18.
Programmet är inte längre tillgängligt

Samtidigt som två av stallkamraterna är ute håller Toyotas Elfyn Evans på att köra mot en seger i Jyväskyläs VM-rally. Kalle Rovanperä är tillbaka på vägarna i morgon och Emil Lindholm har häng på VM-poäng.

Lördagsförmiddagen blev dramatisk då Kalle Rovanperä tvingades avbryta. Hemmahoppet låg på fjärde plats då han körde in i en grushög.

Läget är rätt så tudelat för Toyota. Rovanperä och Takamoto Katsuta har kört ut, men samtidigt toppar Elfyn Evans hela rallyt, medan Sébastien Ogier är femma.

Evans leder med 9,1 sekunder till Ott Tänak. Då söndagens fyra specialsträckor mäter totalt endast 45 kilometer är det i praktiken bara ett misstag av britten själv som kan ta segern av honom.

– Tur att vi fortfarande har en bil som leder rallyt. Det har varit en tuff kamp på toppen. Söndagens etapper är bekanta för alla, så man kan vara lite lugnare när man följer med tävlingen, säger Toyotas stallchef Jari-Matti Latvala enligt STT.

I jakten på en stallplats för nästa säsong har Esapekka Lappi gjort väl ifrån sig med sin hyrda Toyota. Han är fjärde inför avslutningsdagen, men trean Craig Breen är redan 25 sekunder före.

– Det grämer lite att man inte var snabbast på någon specialsträcka i dag. Det var nära några gånger, men man räckte inte riktigt till. Ändå har jag haft två bra dagar här, bedömer Lappi för Yle.

Rovanperä tillbaka i morgon

En glädjenyhet för söndagen är att Kalle Rovanperäs bil är fixad. Därmed kan han köra morgondagens specialsträckor och jaga poäng i den avslutande Power Stage-sträckan.

21-åringen är fjärde i VM-sammandraget just nu, men bara en poäng efter trean Thierry Neuville. Belgaren hade det kämpigt på lördagen, då han tvingades stanna på den fjortonde etappen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Problem för Neuville under den fjortonde specialsträckan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Rovanperäs rutinerade stallkamrat och sjufaldige världsmästaren Sébastien Ogier kom med ett råd till finländaren i Yles intervju, efter att denne kört ut.

– Lyssna inte på finländsk media! De ger så mycket press åt Kalle. Någon reporter sade åt mig att Kalle verkar vara den enda favoriten och att han kommer vinna. Jag svarade att det inte är lätt, pikade Ogier.

I WRC3-klassen leder Ingåföraren Emil Lindholm. Totalt ligger han på tionde plats, vilket till och med skulle ge honom en VM-poäng.

– Den här dagen var helt kul. Förmiddagen flöt på bra, men sen blev nog vägarnas allt sämre skick en liten överraskning för oss. Men det är bra, vi leder tydligen i vår klass, skrattar Lindholm för Yle.

Jyväskyläs VM-rally 15/19

1. Elfyn Evans (Toyota) 1.57.46,7

2. Ott Tänak (Hyundai) + 9,1

3. Craig Breen (Hyundai) + 19,5

4. Esapekka Lappi (Toyota) + 44,8

5. Sebastien Ogier (Toyota) + 1.23,7

6. Gus Greensmith (Ford) + 4.16,9

7. Adrien Fourmaux (Ford) + 5.31,5

8. Teemu Suninen (Volkswagen) + 8.21,4 WRC2

9. Mads Östberg (Citroen) + 8.29,4 WRC2

10. Emil Lindholm (Skoda) + 8.55,8 WRC3

11. Jari Huttunen (Hyundai) + 9.55,6 WRC2

12. Mikko Heikkilä (Skoda) + 9.56,6 WRC3

13. Eerik Pietarinen (Volkswagen) + 10.05,0 WRC3

14. Teemu Asunmaa (Skoda) + 10.21,6 WRC3

15. Lauri Joona (Skoda) + 13.33,1 WRC3