Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikaner marscherade för aborträtten i USA – vi var på plats i huvudstaden

Från 2021
Svenska Yles USA-korrespondent rapporterar om abortmarschen i Washington - Spela upp på Arenan

Hundratals demonstrationer för kvinnors rätt till abort hölls i alla USA:s 50 delstater på lördagen. Demonstranterna motsätter sig både den nya lagen i Texas som kraftigt begränsar aborträtten och planer på att införa liknande lagar i andra delstater.

Slagord, dans, protestskyltar och musik fyllde torget Freedom Plaza nära Vita huset under lördagen. Kvinnor, men också en del män, i alla åldrar skanderade "abort är hälsovård" och "min kropp mitt beslut".

Protester i USA mot ny abortlag: “Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter” - Spela upp på Arenan

Den nya Texaslagen, som förbjuder abort efter sex veckor och som står i strid med det historiska domslutet Roe v Wade, har väckt protester runtom i USA.

Under lördagen drog åtminstone tiotusentals om inte miljontals människor ut på gatorna för att visa sitt stöd för aborträtten. Motdemonstrationer rapporteras också ha hållits på vissa håll.

Demonstrationen i huvudstaden gick mot Högsta domstolen som för nästan 50 år sedan fattade domslutet som möjliggör abort fram till veckorna 22 och 24. Många är rädda att Högsta domstolen, som numera består av flera konservativa domare, ska riva upp beslutet.

Under sin presidentperiod tillsatte Donald Trump tre nya konservativa domare och i dagsläget är sex av domstolens nio domare konservativa.

Källor: AFP, AP, Yle