Veckoslutsläsning: Elokapina, nedskärningar i nordiska kulturpengar och sexuella trakasserier i studielivet
Trevlig söndag! Här kommer lite helgläsning från veckan som gått.
Miljörörelsen Elokapina inledde lång demonstration
Om du rört dig i Helsingfors centrum den senaste veckan har du säkert sett miljörörelsen Elokapina demonstrera. Rörelsen är känd för sitt sätt att demonstrera genom att stoppa trafiken.
Den här veckan har de ett flertal gånger stoppat trafiken på Mannerheimvägen i hopp om att regeringen ska inse att klimatåtgärder behövs och det nu. Men vad vill rörelsen egentligen? Vi sammanfattar det i en video.
Här kan du också läsa mer om demonstrationerna i textformat.

Sexuella trakasserier ett utbrett problem i studielivet
Över hälften av studerande har upplevt sexuella trakasserier i studielivet, visar en enkät som Yle X3M låtit göra.
Oftast sker sexuella trakasserier mellan studerande på exempelvis fester. I enstaka fall är lärare förövare. Mycket har hänt sedan #metoo men det är svårt att helt få ett stopp på trakasserierna.
Läs berättelser från studielivet och ta del av mer information om statistiken här.
Nordiska pengar tas från unga och kultur i kontroversiellt budgetförslag
Nordiska ministerrådet föreslår att pengar som tidigare gått till kultur, utbildning och forskning nu ska gå till klimatsatsningar för att nå de kulturmål man satt före år 2030. Förslaget möter hård kritik, visar en granskning av Svenska Yle.
Det här leder bland annat till att ungas jobb hotas. Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, säger att "pengarna måste tas någonstans ifrån".
Bioavfall – varför bör det sorteras och vad händer med avfallet?
Vi alla vet antagligen att det är bra att sortera, men visste du att det är speciellt viktigt att sortera bioavfall?
En fjärdedel av soporna som bränns vid avfallsförbränningen i Korsholm är bioavfall, och det är helt onödigt. Bioavfall borde sorteras separat och bli till kompostjord eller biogas. Vi har besökt Stormossens avfallsstation för att ta reda på varför vi inte sorterar tillräckligt bra, och vilka följderna är.

Om 13 år vänder Finlands befolkningsmängd nedåt – vår karta visar hur befolkningsmängden ändrar i din kommun
För fjärde året i rad föds nu färre än 50 000 barn. Det föds betydligt färre barn jämfört med hur många som dör varje år, men folkmängden ökar ändå tack vare nettoinflyttningen.
Men år 2034 väntas folkmängden vända nedåt och då ökar folkmängden endast i några landskap i Finland, visar Statistikcentralens befolkningsprognos.
Spana in vår karta för att se var befolkningsmängden ökar och minskar mest.