Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals migranter frihetsberövade i Libyen

Från 2021
Migranter i träbåt på Medelhavet, ca 50 km utanför Libyens kust.
Bildtext Arkivbild. Tiotusentals afrikaner har försökt fly genoma att åka i överfulla båtar från Libyen till Europa. Ofta är målet den italienska ön Lampedusa, ungefär 300 kilometer från Libyens kust.
Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Från Gargaresc, en förort till huvudstaden Tripoli i nordafrikanska Libyen, kommer rapporter om att 4 000 migranter frihetsberövats i samband med en räd.

En person sköts ihjäl och ytterligare 15 skadades i samband med tillslaget mot staden. Gargaresc är känt för att inhysa migranter och flyktingar.

Lokala myndigheter kallar räden för en insats mot människosmuggling och narkotikahandel. De har uppgett att så många som möjligt ska deporteras.

Norska Flyktinghjelpen har reagerat på händelsen.

– Tortyr, sexuellt våld och utpressning är vanligt förekommande i libyska interneringscenter. Vi tror att den här vågen av gripanden är en del av ett större angrepp från de libyska myndigheterna mot migranter och flyktingar i Libyen, säger Dax Roque, ledare för Flyktinghjelpens libyska avdelning.

Även FN har tidigare slått larm om förhållandena som migranter måste utstå i Libyen.

Genomfartsland för afrikanska flyktingar

Några timmar efter räden räddade ett italienskt fartyg 65 migranter från en båt som hade startat från Libyen och var på väg till Europa. Migranterna hade troligtvis startat från Libyen redan innan räden.

Båten drev omkring efter ett motorhaveri. Människorna i den fullproppade båten hade inga flytvästar och det fanns barn bland passagerarna. Alla migranter räddades.

Det beräknas att ungefär 44 000 personer har tagit sig från Libyen och Tunisien över Medelhavet till Europa bara under pågående år. 25 000 har däremot upptäckts och tvingats tillbaka.

Enligt FN:s migrationsorganisation IOM har över tusen migranter drunknat på Medelhavet i år.

Tiotusentals afrikanska migranter, huvudsakligen flyktingar från områden söder om Sahara, har försökt ta sig till Europa via Libyen de senaste åren. Libyen finns i norra Afrika, vid Medelhavet, och därifrån har många båtar av varierande kvalitet och virke åkt iväg med flyktingar.

Källor: AP, AFP